Wanneer kan ik de koopovereenkomst ontbinden? Als u de verkoper de tijd hebt gegeven om het product te repareren of u een nieuw product te geven. En als het probleem daarna niet is opgelost. Als de verkoper het product niet kan of wil repareren of vervangen binnen een bepaalde tijd.
Voorwaarden ontbinden koopovereenkomst
als de verkoper het product niet kan of wil repareren of vervangen binnen een bepaalde tijd; als u het product een paar keer heeft laten repareren, en het werkt nog steeds niet goed; als het product een grote fout heeft en de verkoper lost het probleem niet op.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Koper maakt gebruik van zijn bedenktijd
Tijdens de bedenktijd mag de koper zonder reden afzien van de koop. De bedenktijd gaat in op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract. De bedenktijd duurt drie volle dagen, waarvan minimaal twee werkdagen.
Laat de verkoper weten dat u de koop ongedaan maakt binnen de wettelijke bedenktijd. Deze is 14 dagen. Gebruik daarvoor het herroepingsformulier of onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst bedenktijd. Verstuur dit op zijn laatst op de 14e dag van uw bedenktijd.
De verkoopovereenkomst is cruciaal
Integendeel, je verkoop is definitief! Daarom spreek je beter van een "onderhandse verkoopovereenkomst". Deze vormt het bewijs voor de partijen dat het contract is gesloten en zal later als basis dienen voor de notariële akte.
Tijdens bedenktijd kosteloos afzien van koop
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
U kunt de overeenkomst ontbinden wanneer uw wederpartij toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de overeenkomst. Dat houdt dus in dat u moet kijken of er een tekortkoming bij uw wederpartij is. Daarnaast: indien hij alsnog per direct de overeenkomst zou kunnen nakomen, moet hij tevens in verzuim zijn.
Als je het met de verkoper eens bent over de prijs en de voorwaarden, kun je een voorlopig koopcontract tekenen. Dat is in principe bindend, maar er zijn uitzonderingen. Na het ondertekenen heb je altijd drie dagen bedenktijd. Van die drie dagen moeten er minstens twee gewone werkdagen zijn.
Op grond van artikel 7:2 lid 2 BW heeft een koper van een woning gedurende drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst het recht deze overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Voor een verkoper geldt deze wettelijke bedenktijd niet.
Wanneer is een koopovereenkomst bindend? In het geval van aankoop van een woning moet de overeenkomst eerst schriftelijk worden vastgelegd, het schriftelijkheidsvereiste. Zolang dit niet gebeurt, zijn mondelinge toezeggingen niet rechtsgeldig en kunnen zowel koper als verkoper hier geen rechten aan ontlenen.
De koopakte is de overeenkomst van de verkoper met de koper van een huis bij het sluiten van de koop. Een koopakte en akte van levering zijn dus niet hetzelfde, maar in beide akten staat bijna altijd dezelfde inhoud. Daarom wordt de ingeschreven akte van levering soms koopakte genoemd.
De verkoper krijgt tien dagen de tijd om het bod te aanvaarden - al gaat dit meestal veel sneller. Maar van zodra de verkoper het bod heeft geaccepteerd, is er in principe geen weg terug. Een bod is een bindende overeenkomst tussen de koper en verkoper.
In het voorlopige koopcontract bepaalt u samen met de verkoper een datum voor de overdracht. Er is dus geen vastgestelde termijn waarbinnen de overdracht moet plaatsvinden. Meestal is dit minimaal zes weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
Na het tekenen van het koopcontract heb je nog drie dagen (waarvan minstens twee werkdagen) om er zonder opgaaf van redenen van af te zien. Na deze tijd kan dit alleen via de ontbindende voorwaarden. De verkoper vraagt u om een garantie van meestal 10% van de verkoopprijs.
Als u iets koopt op afstand, moet de verkoper u informeren over onder andere het product en de bedenktijd. In veel gevallen krijgt u een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen u de koop ongedaan kunt maken. Dit geldt niet bij bijvoorbeeld de aankoop van een krant, reis of maatpak.
Een koopovereenkomst is een afspraak over het kopen van een product. Denk aan een bestelformulier met uw handtekening, een e-mail of een mondelinge afspraak.
Als u een product of dienst verkoopt aan een niet-zakelijke klant dan valt dit onder het consumentenrecht. Consumentenrecht gaat over de rechten en plichten van uw klant. Zoals het recht op garantie, bedenktijd bij online verkoop en verkoop buiten de verkoopruimte (colportage).
Na het tekenen van het koopcontract kom je bij de notaris terecht. De notaris controleert het koopcontract onder andere op ontbindende voorwaarden, inschrijving bij het kadaster en afspraken over de waarborgsom.
Contract ontbinding
De wet bepaalt in artikel 6:265 BW (wel) dat een overeenkomst onder omstandigheden kan worden ontbonden. Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen.
Overeenkomsten zijn vormvrij, tenzij de wet iets anders voorschrijft. Zij kunnen dus zowel mondeling, schriftelijk als stilzwijgend tot stand komen. En een mondelinge afspraak hoeft dus ook niet schriftelijk te worden bevestigd om geldig te zijn.
Verplichtingen bij een koopovereenkomst
Is het contract eenmaal gesloten, dan zitten beide partijen eraan vast. Bij ontvangst van het product moet u dan de koopprijs betalen. Behalve als u anders heeft afgesproken. Daarnaast heeft u een onderzoeksplicht.
Een mondelinge overeenkomst is in principe net zo rechtsgeldig als een schriftelijke overeenkomst. In de wet is echter bepaald dat de koop van een woning tussen particuliere partijen schriftelijk wordt aangegaan. Juridisch noemen wij dit het 'schriftelijkheidsvereiste'.
Drie dagen wettelijke bedenktijd
Na het tekenen van het koopcontract heb je als koper drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is bedoeld om jou te beschermen. Zeker op een krappe woningmarkt, waar je soms snel moet schakelen.