De normale witte azijn voor menselijke consumptie in de supermarkt bestaat uit ongeveer 4% azijnzuur en 96% water. Schoonmaakazijn kan tussen de 5 – 10% azijnzuur bevatten, maar in Nederland ligt dit meestal op 7%.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
Wat is het verschil tussen schoonmaak azijn en witte azijn? Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende.
Hiervoor kun je natuurazijn of schoonmaakaijn gebruiken. Schoonmaakazijn is sterker, daar heb je minder van nodig. Azijn kan prima gebruikt worden bij het ontkalken van de kranen. Bij hardnekkige kalk de azijn een nachtje in laten trekken door een doek gedrenkt in de azijn om de kraan te wikkelen.
Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden. Daarom wordt het vaak ook nadrukkelijk in de gebruiksaanwijzing vermeld.
Ramen lappen met azijn
Azijn zorgt voor glanzende ramen. Zeker in het geval van een vetlaagje op de ruiten is dit een handig middel. U kunt azijn aan een emmer met warm water toevoegen, maar ook in een plantenspuit doen en de ruiten daarmee inspuiten.
Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt. Je kunt ook eerst de tegels voorbehandelen met azijn, door dit aangelengd met water op de tegels te spuiten.
De naam natuurazijn doet misschien anders vermoeden, maar azijnzuur is gewoon schadelijk. De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen.
Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag. Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan) Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Conclusie: gebruik azijn met mate
Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand. En gebruik ook altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is milder.
Do voor het verwijderen van groene aanslag op tegels: schoonmaakazijn. Een eerste do voor het verwijderen van groene aanslag op tegels in de tuin, is het gebruik van schoonmaakazijn. Je hebt het vast wel in een keukenkastje of de schuur staan.
Schoonmaakazijn en azijnzuur zijn min of meer hetzelfde: Schoonmaakazijn is azijnzuur aangelengd met water. Doorgaans bevat schoonmaakazijn tussen de 5% en 10% azijnzuur. De overige 90-95% is dan water. Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing.
Afwasmiddel wordt verreweg het meest gebruikt onder de beroepsglazenwassers. Het heeft een ontvettende werking, glijdt goed over het raam en ruikt vaak ook nog eens fris. Daarnaast worden de afwasmiddelen vaak met (PH) neutrale zeep gemaakt, wat niet alleen beter is voor de huid, maar ook voor het milieu.
Voor heldere ramen kunt een scheutje glansmiddel voor de vaatwas aan uw water toevoegen. Gebruik geen spiritus, dat geeft oliestrepen en na verloop van tijd vertonen uw ramen dan een blauwe waas die moeilijk weg te krijgen is. Een halve ui in uw waswater doet ook wonderen voor schoon gewassen ramen zonder strepen.
Azijn, spiritus en afwasmiddel
Doe in een emmer met warm water geen speciaal schoonmaakmiddel voor je ramen maar voeg een scheut schoonmaakazijn, een scheut spiritus en een kleine druppel afwasmiddel toe. Een gouden combinatie voor het streeploos schoonmaken van je ramen.
Veel fabrikanten van koffiezetapparaten verkopen zelf ook ontkalkingsmiddelen, maar deze zijn vaak duur en altijd zeer milieubelastend. Zo pak je het aan met azijn: Vul het reservoir van het koffiezetapparaat. Voeg hier een flinke scheut natuurazijn of twee eetlepels citroensap aan toe.
Met baking soda verwijder je eenvoudig kalkaanslag in je badkamer. Badkamer ontkalken? Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar.
De schimmelvoet oma tip die het allerbeste werkt is echter een voetenbad met witte azijn of de plek 2 à 3 keer per dag besmeren met appelazijn. Een schimmelinfectie ontstaat door iets wat we dermatofyten noemen. Dermatofyten zijn vaak aanwezig op de huid.
Schuurmiddel. Tegels, voegen, het bad, de douche of de gootsteen: je kunt ze stralend schoonmaken met baking soda. Strooi een eetlepel op een natte spons of doekje en gebruik het om mee schoon te maken.
Als wasverzachter kun je het beste (witte) natuurazijn gebruiken. Schoonmaakazijn is veel sterker en dit zou de rubbers in de machine kunnen aantasten.