Papier of plastic? Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
De productie van plastic door de industrie draagt bij aan klimaatverandering. De consumptie en productie van plastic brengt het gebruik van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen met zich mee, met alle negatieve gevolgen van dien voor het milieu en het klimaat.
Maar de voordelen van plastic zijn gigantisch. Het is lichter en minder breekbaar dan glas of aardewerk, waterdicht, in vele vormen te gieten, goedkoop om te produceren (10 kg aardolie is voldoende voor het maken van 3.000 Albert Heijn-tasjes) en het reageert nauwelijks met andere stoffen.
Aangezien papier minder sterk is dan plastic, is er voor een papieren tas dikker materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in gaat. Bovendien is de combinatie papier en water niet optimaal bij het verpakken van bloemen en planten. Beide materialen kunnen goed gerecycled worden.
De uitstoot van papier
De cijfers liegen er niet om, ontdekte ik: de papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot, namelijk zo'n 7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. Dat is bijna drie keer meer dan die van luchtvaart (2,5 procent).
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Papier of plastic? Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Plastic vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor het milieu, maar wellicht ook voor onze eigen gezondheid. We eten, drinken en ademen plastic, en krijgen zo minuscule deeltjes kunststof binnen. We weten al dat de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd enigszins tot zeer schadelijk zijn voor ons lichaam.
Wegwerpplastic is schadelijk voor het milieu
In plastic zitten namelijk vaak giftige stoffen, die de natuur niet kan afbreken. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten. Bijvoorbeeld zeeschildpadden, zeehonden, vissen, schaaldieren en vogels. De dieren kunnen hier ziek van worden.
Theoretisch gezien zou je bijna alle soorten plastic kunnen recyclen. De manier waarop dit gebeurt hangt echter af van het type materiaal. Veel plastic wordt niet gerecycled (en niet eens ingezameld) omdat het recyclen van bepaalde soorten plastic erg ingewikkeld is en daarmee economisch onrendabel blijft.
Nieuwe plastic korrels zijn op dit moment goedkoper dan korrels uit gerecycled plastic. Dat komt door de lage prijzen van aardolie, schaliegas en miljarden-investeringen in de plasticindustrie, onder meer in een nieuwe fabriek in Antwerpen.
Door ze tot papier te verwerken worden ze gerecycled. Groeipapier is gerecycled papier met daartussen bloemzaadjes. Het papier kan geplant worden in de aarde, waar na een tijdje bloemen groeien. Het papier is volledig biologisch afbreekbaar.
PET is in veel gevallen beter voor het klimaat dan glas. Of dat zo is, hangt af van het verschil in gewicht tussen de verpakkingen: een PET-fles is beter voor het klimaat als de fles minstens 6 keer zo licht is als glas. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
Elk jaar belandt er wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal. Marien zwerfvuil vermijden en verminderen staat hoog op de nationale en internationale agenda.
Verschillende soorten doorzichtige platen
Plexiglas platen zijn beschikbaar in een glasheldere variant en zijn echte glasvervangers. De kunststof platen zijn volledig transparant en zijn nauwelijks te onderscheiden van glas. Plexiglas is een slagvast en sterk materiaal.
Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? Het plastic wordt eerst verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. De plasticsoorten worden daarna versnipperd, gewassen en tot korrels vermalen. Van die korrels - ook wel granulaat genoemd - kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt.
Plastic flessen, bakjes en verpakkingen gebruiken we dagelijks. Door warmte kan plastic 'zweten', het scheidt giftige stoffen uit. Deze stoffen kunnen doordringen in ons lichaam en zorgen voor ontstekingen.
Karton is een enorm milieuvriendelijke verpakking. In Nederland bestaat papier en (golf)karton namelijk voor meer dan 90% uit gerecycled papier. Daardoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig wat de duurzaamheid bevordert. En karton wordt na gebruik zelf ook weer gerecycled.
Minder vervuiling
Wist je dat de papierindustrie een van de grootste vervuilers is? Bij het produceren van één ton papier wordt meer dan 1,5 ton CO2-equivalent uitgestoot. Door minder papier te gebruiken, zorgen we ervoor dat er minder vuildeeltjes in onze atmosfeer terechtkomen.
Papier en karton hebben een basis van houtvezels die composteerbaar en afbreekbaar zijn in de natuur én die continue aangevuld worden door de groei van nieuwe bomen. Papier en karton zijn goed te recyclen, maar niet eindeloos herbruikbaar. Verse vezels blijven nodig om de productie en de kwaliteit op peil te houden.
Ruimte en geld besparen
Door papierloos te werken maakt u ruimte vrij en bespaart u geld, omdat u niet meer hoeft te investeren in opslagfaciliteiten op kantoor. Maar u bespaart ook op andere dingen. Denk maar eens aan de jaarlijkse kosten van inkt, toners en postzegels.