Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
Is zuivel gezond? Is zuivel gezond? Ja, want melk en melkproducten leveren veel belangrijke voedingsstoffen als calcium, kalium, vitamine A, B2 en B12 en relatief weinig energie. Daardoor hebben ze een hoge 'nutriëntendichtheid'.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Plantaardige zuivelproducten
Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
“Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.” Dit moet je weten over zuivel om voor jezelf te bepalen hoe veel je ervan van nodig hebt, en val welke soort.
Eieren zijn geen zuivelproducten
Je zou het bijna denken, maar niets is minder waar. Hoewel zowel eieren als melk dierlijke bijproducten zijn, spreken we alleen van zuivel wanneer een product uit (rauwe) melk bereid is.
Je zult merken dat als je steevast last hebt van een slijmerige keel, een snotneus of slijmerige ogen, dat je na een tijdje geen zuivel verschil zult merken. In producten als kaas, melk, boter, eieren en yoghurt zitten vetten.
Lactose levert energie en vetten zorgen onder andere voor een gebalanceerde hormoonhuishouding en voor bescherming van onze cellen en organen. Vitaminen die je in zuivel kunt vinden zijn vitamine A, D, B2, B12 en B11 (foliumzuur).
Met name de A1 bèta-caseïne is zwaar verteerbaar en het meest aanwezig in onze Nederlandse koemelk. Eiwitten, zoals caseïne, bevatten antigenen. Deze antigenen zorgen voor slijmvorming en kunnen allergieën veroorzaken. Daarom wordt er bijvoorbeeld altijd geadviseerd om geen zuivel te drinken als je verkouden bent.
In magere kwark zit een relatief lage hoeveelheid calorieën, maar het zit wel vol eiwitten en andere stoffen die goed zijn door je lichaam. Door al die proteïnen kan kwark daarom goed zijn om te eten tijdens het afvallen. Bijvoorbeeld als ontbijtje, maar ook als snack net voor je naar bed gaat of als tussendoortje.
Griekse yoghurt is niet alleen rijk aan eiwit, maar bevat ook calcium en fosfor. Dit zijn belangrijke stoffen voor je botten [20,21]. Volvette Griekse yoghurt die gemaakt is van de melk van grasgevoerde koeien, bevat ook nog wat vitamine K2. Ook deze stof is van belang voor je beendergestel [22].
11 - Een mens kan best zonder de consumptie van melk – Feit
“Een mens kan zonder melk. Als je er maar voor zorgt dat je de calcium en andere mineralen, eiwitten, en B-vitaminen vitaminen langs andere weg binnenkrijgt. Andere zuivel zoals karnemelk of yoghurt is ook prima.”
Je voelt je minder opgeblazen
Dat zou komen omdat veel mensen niet genoeg lactase hebben, het enzym wat je nodig hebt om koemelk goed te verteren. Als je geen zuivel meer eet, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen.
Je kunt er pukkels en zelfs acne door krijgen. Een lekkere geurJe natuurlijke lichaamsgeur zou er wat frisser door worden. Je krijgt er sterkere botten vanJa, echt. Sterkere botten door het minderen van zuivel: dit bewijzen veel onderzoeken.
Lactose-intolerantie of koemelkallergie
Sommige mensen kunnen geen zuivel eten of moeten daarmee oppassen. Bijvoorbeeld bij lactose-intolerantie of een koemelkallergie.
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Zorg er dus voor dat je niet te veel bewerkte koolhydraten binnen krijgt. Dit zijn bijvoorbeeld cake, chocolade, cruesli, muesli, frisdrank, gedroogd fruit, mueslirepen, niet volkoren pasta of wraps, toetjes, witbrood en witte rijst.
Melk bevat het antinutriënt caseïne. Dit is een eiwit dat uit lange aminozuurketens bestaat waardoor het lastig verteerbaar is. Caseïne kan het immuunsysteem in de darmen activeren en zo bijdragen aan laaggradige ontsteking.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Moe door zuivel
Het geldt lang niet voor iedereen, maar het kan zijn dat zuivel de oorzaak van je moeheid is. Eet je gezond, maar ben je wel vaak moe? Probeer zuivel dan eens te schrappen uit je voedingspatroon. Als je na een tijdje minder moe bent dan is zuivel voor jou de boosdoener.
Zit er melk in brood? Allereerst is het misschien wel goed om de basis ingrediënten van brood door te nemen. Wanneer je dit namelijk bekijkt dan is het niks meer dan water, bloem, gist en zout. Ofwel in het basis recept van brood is geen melk te vinden.
Nee, het is niet slecht voor je gezondheid, nieren of lever. wanneer je niet al bestaande klachten hebt. Wel geldt nog steeds dat bepaalde mensen intolerant zijn voor lactose of caseïne. Deze mensen kunnen inderdaad beter een alternatief gebruiken.
Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Daarom staan niet alle kazen in de Schijf van Vijf. 10+, 20+ en 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staan er wel in.