Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep). Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair.
Maak bijvoorbeeld een Duitse borrelplank met pretzls, aardappelsalade, knakworstjes, gebakken uitjes en mosterd. Ook typisch Duits: zuur, zoals augurken en zilveruitjes. Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken.
Typisch tafelen in Duitsland
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
"Duitsers ontbijten ook veel met muesli en fruit. Ze drinken koffie en thee erbij. Het lijkt dus veel op ons ontbijt. In grote steden als Berlijn, Hamburg en München wordt in het weekend heel uitgebreid ontbeten, soms wel tot 14.00 uur."
Verdeel de pretzels, augurkjes in plakjes sneden, de zilveruitjes, een bakje mosterd, de rookkaas, leverworst, het gegrilde gehakt in stukken gesneden, de Schwarzwalder ham en de Duitse salami ham op een mooie en grote borrelplank.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Als je gek bent op bitterballen, dan ga je de Duitse variant waarschijnlijk ook lekker vinden. Deze look alikes worden gemaakt van aardappeldeeg en gevuld met allerlei soorten vlees of gevogelte. Je rolt ze door ei en paneermeel om ze vervolgens lekker knapperig te frituren.
Men begint vaak met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen vlees en groenten. Populaire vleessoorten zijn natuurlijk worst, maar ook gebraden kip of varkensvlees wordt er graag gegeten. Zuurkool is een heel populaire groente in Duitsland.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
'Hallo' hoor je vaak en overal, ook op de werkvloer in Duitsland. Vooral als men elkaar goed kent. Ook in e-mails wordt 'hallo' gebruikt. Onder collega's is een wat informelere manier van schrijven gewoon.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Koffie is de meest geliefde drank in Duitsland. In 1999 verslonden de Duitsers er zo'n 162 liter per hoofd van de bevolking van. Op de tweede plaats van de geliefde dranken kwam bier, met 127.5 liter per persoon. Duitse koffie is over het algemeen een ander melange dan de Nederlandse en wat sterker gebrand.
Winkels: Winkels zijn op doordeweekse dagen geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur, supermarkten vaak vanaf 7.00 uur tot 21.00 uur, op zaterdagen van 9.00 uur tot 18.00 uur of 20.00 uur, afhankelijk van de grootte van de plaats. In kleinere steden en dorpen kan de zaterdagmiddagsluiting nog voorkomen.
Het meest typische Duitse beleg dat we in Nederland niet kennen en hier heel populair is, is eigenlijk Schweinemett (rauw varkensvlees, beetje zoals tartaar, bij voorkeur met uitjes, zout en peper).
Lange rijstijd
'Duits brood is – vooral dankzij de langere rijstijd en andere manier van bakken – uitgesprokener van smaak, steviger en met een dikkere en knapperiger korst. Het is gewoon een duidelijker brood. ' Duits brood is uitgesprokener van smaak dan Frans brood.
Pils (Pilsener, Pilsner), blond, ondergistend bier met een alcoholpercentage tussen 4 en 5,2%, oorspronkelijk gebrouwen in Pilsen en het meest populaire bier in Duitsland. Weizenbier, een bier van hoge gisting met een alcoholpercentage tussen 5 en 5,6%, meestal blond en soms donker.