Als je merkt dat jouw kat constant in zijn vacht bijt, aan zijn vacht plukt, zijn haren eruit trekt of als hij herhaaldelijk op een bepaalde plek likt, is hij misschien zijn vacht te veel aan het verzorgen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor dit gedrag, waaronder stress en ziekte.
Katten daarentegen, gebruiken oogcontact met hun baasjes om liefde te tonen en kijken vaak alleen rechtstreeks in de ogen van degenen die ze vertrouwen en liefhebben. Katten maken vaak oogcontact met neergeslagen oogleden en langzaam knipperen. Dit wordt beschouwd als een katachtige versie van een kus.
Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Als je kat liefdevol met haar kop tegen je voorhoofd duwt of lief met haar hoofd tegen je been aan wrijft, mag je je gelukkig prijzen. Je kat vertrouwt je en heeft je als baasje geaccepteerd. Aangezien je nu het volle vertrouwen van je kat hebt gewonnen, deelt ze haar feromonen uitgebreid met jou.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
In de studie was te zien dat katten een vergelijkbaar vermogen hebben om zich aan hun baasjes te hechten, zoals kinderen dat bij hun ouders doen. Daarnaast zouden kittens volgens dit onderzoek nog net iets gehechter zijn aan hun baasje, dan honden.
Territorium. Katten kneden ook vaak om hun territorium af te bakenen. De pootjes van je kat geven een geur af op de deken, het kussentje of jouw schoot.
Dit Zweedse onderzoek laat zien dat de meeste katten het geen probleem lijken te vinden om vier uur alleen te zijn. Maar de sterkere uitnodiging tot contact vanuit de kat, wanneer zij haar eigenaar langdurig niet heeft gezien, wijst erop dat de eigenaar een belangrijk onderdeel van de sociale omgeving van de kat is.
Maak alleen contact met je kat wanneer zij het initiatief neemt. Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Ze geven je – harde of zachte – kopjes, komen gezellig tegen je aan liggen of geven je een uitgebreide wasbeurt. Maar sommige katten kunnen ook liefdesbeetjes geven. Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait?
Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen. Net zoals moederkatten hun jongen likken, toont verzorging de voorliefde van een kat voor een persoon, evenals een gevoel van verbondenheid. Het likken markeert je als lid van de dierenfamilie en verspreidt de geur van de kat.
Je de rug toekeren
Onbeleefd bij ons, maar niet bij katten. Als ze met haar rug naar je toe zit, betekent dat dat ze je vertrouwt.
Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek." Arndt kent zelfs voorbeelden van katten die aan schoenen en sokken zuigen. "Dat kan een teken zijn dat het dier te vroeg van zijn moeder is gescheiden.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Het likken van onze haar of dicht bij onze mond is voor een kat een sociaal gebaar : hij verzorgt ons en ziet ons als vrienden. Likken bij de oksels, voetzolen en handpalmen hebben een andere betekenis: de kat kan boodschappen in onze feromonen 'voelen'.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.
Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe. En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
“Voelen katten liefde?” Het is een vraag die veel katteneigenaren zich hebben afgevraagd. Het korte antwoord is ja. Katten voelen liefde van hun menselijke vrienden en metgezellen.