De wasmachine is gebouwd om een stootje tijdens het centrifugeren aan te kunnen. Deze zogenaamde schokbrekers en vering kunnen na verloop van tijd stukgaan. De wasmachine maakt dan enorm veel herrie. De wasmachine hoeft dan niet vervangen te worden, maar een nieuwe set schokbrekers kan het probleem eenvoudig oplossing.
Wasmachine maakt een trillend geluid
Hoort u een trillende herrie, dan komt dat vaak door een te volle trommel. Als het gewicht in de machine niet goed verdeelt is, ontstaat er disbalans. Vooral bij materialen die veel water opnemen, zoals beddengoed, kan de disbalans ontstaan.
OPLOSSING: CONTROLEER DE BINNENKANT VAN JE WASMACHINE
Nagaan of de schokbrekers kapot zijn, kun je testen door de trommel naar beneden te duwen. De trommel kan op en neer bewegen; hoe sterker de schokdempers, hoe minder de 'deining' zal zijn (een sterkere 'attenuatie' van de beweging dus).
Een wasmachine die trilt, heeft meestal een te volle trommel. Bijvoorbeeld wanneer je veel beddengoed en handdoeken wast. Door het zware, natte wasgoed maakt de wasautomaat meer lawaai. Soms zit je beddengoed aan één kant, waardoor de wasmachine uit balans is.
In een vroeg stadium van kapotte wasmachine lagers zal er een lichte ruis te horen zijn die snel zal toenemen en uiteindelijk het geluid van een voorbijrijdende hogesnelheidstrein evenaren. Een simpel muntje in de afvoerpomp kan ook een hard geluid produceren, hier de oplossing.
Als er een lager defect is gaat het meestal om het lager aan de aandrijfzijde. Maar ook bij roest is het verstandig om de lager(s) te vervangen. In veel gevallen gaan lagers namelijk kapot doordat en water op lekt en ze gaan roesten.
Ongebruikelijke geluiden – Wanneer schokdempers en veerpoten versleten zijn, hoort u misschien een klikkend of kloppend geluid. Dit geluid wordt veroorzaakt door metaal-tegen-metaal contact wanneer de schokdemper of veerpoot tegen zijn aanslag komt als over een drempel wordt gereden.
Kosten schokdempers vervangen
Gemiddeld bedragen de kosten voor schokdempers vervangen ongeveer € 200 tot € 400 euro. Dit is uiteraard afhankelijk van het type schokdemper, maar ook van het type voertuig. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat het verwisselen van een set schokdempers per voertuig kan verschillen.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
Als je de trommel overbelaadt, is er minder water beschikbaar om het wasmiddel in op te lossen, omdat de kleding het water opzuigt. Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult.
Heb je last van erg hardnekkige vetluis, of merk je dat de afvoer van je wasmachine stinkt? Dan kun je zelfs een was draaien op 90 graden met vaatwastabletten, of speciale wasmachinereiniger. Zo is het snel afgelopen met die muffe geuren in je wasmachine.
Om te voorkomen dat je wasmachine herrie maakt en door het centrifugeren verschuift, werden er vroeger trillingsdempers aangeraden. Dit zijn rubberen doppen die lawaai dempen en de wasmachine op zijn plek houden. Tegenwoordig zijn deze trillingsdempers niet meer nodig.
Meld de overlast dan bij de verhuurder of de vereniging van eigenaars (VVE). De verhuurder of VVE moet soms iets aan de overlast doen. Flatgebouwen en woningen van woningbouwverenigingen hebben vaak woonregels of huishoudelijke reglementen. Daarin kunnen regels staan over het voorkomen van geluidsoverlast.
De gemiddelde levensduur van een schokdemper is ongeveer 180.000 kilometer, maar dit is ook zeer afhankelijk van de rijstijl.
De schokdempers bevinden zich aan de onderkant van de wasmachine. Het gemakkelijkste is dan ook om de wasmachine voorzichtig op de zijkant te leggen.
De schokdemper beweegt ontelbaar vaak in en uit. De werking van de schokdemper gaat langzaam en vrijwel onmerkbaar verloren. Schokbrekers zijn gemiddeld na 80.000 kilometer aan vervanging toe.
Test zelf je schokdempers
Leun dan heel hard op een hoek van je auto en laat los. Deint je auto nog een paar keer op en neer? Dan is je schokdemper kapot. Een schokdemper kan ook gaan lekken.
Een teken van beschadiging of slijtage dat u niet tijdens het rijden voelt, is lekkage. Schokdempers kunnen met olie of gas gevuld zijn. Als er gas of olie uit komt, betekent dit dat ze beschadigd zijn. Als ze olie lekken, zien ze er nat en vies uit.
De schokdempers van je auto vervangen is een klus die je zelf kunt uitvoeren. Mits je tot in detail weet hoe je te werk moet gaan. Schokdempers van de wielophanging zijn fundamentele onderdelen van elke auto. De schokdempers hebben als taak de bewegingen van de veren te dempen.
De kleding zuigt dan al het water op, met als resultaat dat het wasmiddel niet goed opgelost kan worden. Ook heeft je wasgoed dan te weinig ruimte om rond te kunnen bewegen. Dan wordt het niet alleen minder schoon, maar kan het ook kreuken of zelfs beschadigd raken.
De lagers van de wasmachine bevinden zich aan de achterkant van de trommel. Als de lagers versleten zijn maakt de machine veel lawaai. U kunt het ook controleren door de trommel aan de voorkant te bewegen, als hier veel speling in zit zijn de lagers versleten.
Tot ieders opluchting antwoordde zij dat je een natte was 'prima' een nachtje in de wasmachine kunt laten zitten. "Je moet er geen gewoonte van maken en je kunt de was ook echt niet een week laten zitten," aldus Martha aan de telefoon, "maar één nachtje kan geen kwaad.