Hortensia's, coniferen en rhododendrons kunnen dit extraatje goed gebruiken. Wormen zijn er trouwens ook dol op. Het is een natuurlijke compost voor je moestuin en slakken en katten hebben er een hekel aan.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie. Qua groenten moet je denken aan wortels, tomaten en pompoenen.
Koffiedik is daarom zeer waardevol om uw tuin mee te bemesten. Vanwege de licht zurige eigenschappen zijn zuurminnende planten als rododendrons, camelia's en hortensia's extra dol op een dosis koffie.
Katten houden simpelweg niet van de geur van koffie en vinden het niet fijn om de prut uit hun vacht te likken door de bittere smaak. Door een beetje koffieprut in je tuin te gooien kan je je tuin dus naaktslak- en katvrij houden!
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
In koffiedik zitten nog behoorlijk wat voedingsstoffen voor je planten of groenten. Denk hierbij aan planten die het goed doen op een zurige grond, zoals hortensias, lavendel of rozen.
Koffiedik bevat een mengsel van kalium, stikstof en fosfor. Dat zijn ideale voedingstoffen voor geranium. Voeg daarom eens per week een beetje koffiedik toe aan het gietwater (1 eetlepel per 10 liter) of meng het door de potgrond rond de wortelkluit.
In de tuin kan koffiedik gebruikt worden om slakken en katten weg te houden, of als mest voor planten die van stikstofrijke voeding houden. Sommige planten groeien door stikstof weliswaar sneller maar worden door deze versnelde groei ook zwakker.
Hoe kan je koffieprut wel gebruiken? Gebruik sowieso alleen koffieprut bij je planten, ongebruikte gemalen koffie is niet geschikt voor je kamerplanten. Een handje gedroogde koffieprut door je potgrond heen mengen als je je plant verpot kan geen kwaad en zal zeker wat toevoegen aan de voedingsstoffen.
Koffiedik laat je planten groeien
Gebruik koffiedik in je tuin dus met mate. En het werkt vooral goed voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia's, aardbeien en lavendel. Je kunt koffiedik trouwens ook prima gebruiken om paddenstoelen op te laten groeien.
Koffie als plantenvoeding
Koffie bevat namelijk voedingsstoffen zoals kalium en magnesium; stoffen waar een plant ontzettend blij van wordt. Dit hebben ze namelijk nodig om er goed en gezond uit te zien.
Koffiedik is fantastische plantenvoeding door de aanwezigheid van stikstof, fosfor en kalium. De gebruikte koffie is uitstekend als meststof voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia's, aardbeien en lavendel.
Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten. Bij planten in pot kun je dit bijvoorbeeld beter niet doen, maar je Hortensia's zullen een hapje koffiedrab op z'n tijd juist heerlijk vinden!
Hoe klein of groot die ook mag zijn. De meeste tuinplanten lusten wel een hapje koffiedrab. Pas op met bloemen in pot, maar planten die in de aarde zitten of onder de moestuin categorie vallen doen het goed op koffieprut.
Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen houden hiervan. Ook kamerplanten zijn gebaat bij bananenschillen. Hak of snijd de schillen daarvoor fijn en verwerk ze door de potgrond van uw planten in huis. Planten met stevig groen blad kunt u behandelen met bananenwater voor glanzend blad.
Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken. Koffiepads en theezakjes mogen vanaf 1 januari ook bij het GFT+E afval.
Cafeïne verlamt bepaalde insecten die de plant proberen te eten. Verder voorkomt de cafeïne in afgevallen bladeren dat er te veel andere planten rond de plant kunnen groeien. Daarnaast heeft cafeïne een functie als feromoon: de plant lokt op deze wijze bijen, waardoor de bestuiving toeneemt.
Overigens wordt er wel eens aangeraden om juist koffiedik door je gootsteen te spoelen, omdat het vetresten in de afvoer juist zou oplossen. Dit is echter een fabeltje. Sterker nog, Milieu Centraal raadt het sterk af, om de volgende reden: 'Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen'.
Koffiedrab is goed voor de planten en het verrijkt je tuinaarde, zowel op kort als op lang termijn. Fruitbomen schijnen door het gebruik van koffiedrab een betere oogst te geven. Verder hebben katten een hekel aan koffiedrab, dus het voorkomt kattenkak in je tuin.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Maak dus een mengsel van twee delen water op één deel azijn en besproei daarmee het pad.
Ruim etensresten en kruimels direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten. Dicht kieren en naden. Bedek ventilatiegaten met een fijnmazig insectengaas. Mieren volgen vaste routes via een geurspoor.