De overgrote meerderheid van de Nederlanders zegt gelukkig te zijn, het percentage is sinds 2019 maar heel licht afgenomen: van 88,9 naar 86,4 procent. Dat blijkt uit het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn van het CBS.
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de periode tussen je 30e en je 34e de gelukkigste tijd van je leven is.
Supergelukkig. Uit de Geluksmeter van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mensen in Friesland, Drenthe en Zeeland het hoogste cijfer geven als het gaat om geluk. Gemiddeld scoort Nederland een 7,2, de drie provincies zitten daar met een 7,3 net boven.
De ongelukkigste landen ter wereld
Helemaal onderaan de lijst, op nummer 137, staat Afghanistan. Libanon staat één rang hoger op 136. Het gemiddelde levensgeluk scoort in deze landen zijn meer dan vijf punten lager (op een schaal van 0 tot 10) dan in de 10 gelukkigste landen.
Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf.
Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden.
Geluk wordt vaak als volgt gedefinieerd: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. als alles goed gaat of als het zo gaat als ik had verwacht. als de omstandigheden goed zijn of meevallen.
je voelt je niet blij. je bent ontevreden met de situatie waarin je verkeert. jouw situatie lijkt uitzichtloos. het gaat anders dan je had gehoopt of verwacht.
Tevredenheid. Op je 23e mag je dan wel het gelukkigst zijn, maar op je 69e ben je het meest tevreden. Je kijkt op deze leeftijd het mooist op je leven terug, wat ook een vorm van geluk is. Daarnaast blijkt uit Duits onderzoek dat veel vijftigers niet hadden verwacht dat ze zo gelukkig zouden zijn op hun 60e.
De wetenschap toont aan dat iedereen 100% kans heeft gelukkig te zijn. Voor de één is het alleen niet zo simpel als voor de ander. Dit heeft te maken met je genen. Zo zijn er erfelijke factoren die een rol kunnen spelen (dit verklaart 40% van de verschillen tussen mensen).
Waarom constant gelukkig zijn een fabeltje is
Ons brein reageert dan ook actiever op negatieve dan op positieve foto's, blijkt uit onderzoek – simpelweg om ons te beschermen tegen wat ons in gevaar kan brengen. Ons brein is dus niet gemaakt om ons altijd blij te doen voelen, en dat heeft nog een doel: motivatie.
De levensvreugde van Nederlanders scoort, net als vorig jaar, een vijfde plek op de wereldranglijst. Een ranglijst die overigens niet geheel onomstreden is. Finnen mogen zich ook dit jaar weer het gelukkigste volk ter wereld noemen, volgens het jaarlijkse World Happiness Report van de Verenigde Naties.
Finnen zijn voor het vijfde jaar op rij de gelukkigste mensen ter wereld. Dat melden onderzoekers die meewerkten aan het World Happiness Report, een jaarlijks onderzoek van de Verenigde Naties. Nederland staat, net als vorig jaar, op de vijfde plek. Denemarken is tweede, IJsland derde en Zwitserland vierde.
Door alle onvrede lijkt het af en toe alsof het alleen maar kommer en kwel is, maar Nederlanders behoren tóch tot de gelukkigste inwoners ter wereld. Het land staat op plek vijf in het World Happiness Report 2023. Finland is voor het zesde opeenvolgende jaar het land dat de lijst aanvoert.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Niet kunnen genieten van leuke dingen komt bij veel mensen wel eens voor. Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
De gelukkigste Nederlanders wonen in Ede. De meeste inwoners van deze stad hebben werk, zijn gezond, en wonen in een prettige, veilige omgeving met relatief veel rust en ruimte. Dat blijkt uit de ranglijst van gelukkige steden en dorpen van de Atlas voor gemeenten.