Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Planten die we onkruid noemen hebben altijd een belangrijke functie. Ze ondersteunen het bodemleven, ze zijn voedsel voor insecten en dieren. Ze bieden vaak plekken waar insecten hun eieren kunnen leggen. Het is voor ons dus ook belangrijk dat deze planten een plek krijgen.
Onkruid in de tuin kan een vervelende plaag vormen en andere mooie planten uit de tuin overwoekeren. Daarnaast ziet veel onkruid er ook niet per se mooi uit en ben je het liever kwijt dan rijk. Gelukkig kun je onkruid bestrijden – of zelfs nog beter: onkruid voorkomen in de tuin.
Heermoes wijst namelijk op een verarmde bodem, of grond die te weinig mineralen bevat. Om die reden heeft heermoes ook zulke lange wortels, omdat de plant op deze manier toch nog mineralen van diep onder de grond kan opnemen. Heb je de heermoes eruit getrokken, dan kun je ze gerust een poosje in de tuin laten liggen.
Paardenbloemen zijn indicatoren voor een calciumtekort in de bovenste laag van de bodem. Ze halen met hun lange penwortels calcium naar boven en slaan dit op in de bovengrondse delen. Als de plant afsterft wordt de calcium beschikbaar voor het bodemleven en voedt het de bodem.
8. Wat onkruid zegt over de bodem. Boterbloem in de tuin, je grond heeft verbetering nodig! Boterbloem duidt op een zure en slecht doorlatende bodem.
Onkruid verdelgen met bodembedekkers
Dan kunt ook kiezen voor bodembedekkers tegen onkruid. Boomschors of houtsnippers zijn voorbeelden van goede bodembedekkers. Doordat de schors of houtsnippers het zonlicht ervan weerhouden om tot de bodem door te dringen, kan er geen onkruid meer groeien.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Heet water. De makkelijkste manier om onkruid te bestrijden is heel simpel: heet water! Dit maakt de eiwitten in de onkruidplanten namelijk kapot en hierdoor gaan de planten dood. Door het onkruid te bestrijden met heet water breng je geen schade aan je tuin en is deze binnen de kortste keren onkruidvrij!
Natuurlijk laat je de onkruiden niet eindeloos hun gang gaan, zeker niet in een kleine tuin. Berenklauw, zevenblad, kleefkruid, kweekgras en klimop zijn woekeraars, die andere planten geen kans meer geven. Zulke sterke groeiers kun je beter omspitten, wegtrekken en afvoeren. Pas bij klimop of berenklauw heel goed op.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Baking soda verwijdert onkruid tussen de voegen. Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels zuiveringszout. Gebruik een plantenspuit om het over je onkruid te spuiten. Let op: doe dit op een dag dat er geen regen is voorspeld, anders spoelt het mengsel weg.
2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij. Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!). De fabrikant kan variëren, de afgebeelde verpakking is een indicatie en kan ook variëren.
Het hete water zorgt ervoor dat zowel het bovenste gedeelte van het onkruid als de wortels en de celstructuur vernietigd wordt. Na iedere behandeling wordt het onkruid zwakker. Drie tot vier behandelingen per jaar is voldoende om het onkruid onder controle te houden.
Het beste antwoord. Wanneer de buitentemperatuur gemiddeld ongeveer onder de 12 graden komt stopt de sapstroom van de meeste planten. Dus groeit er niks meer en zal ook het onkruid afsterven zolang het geen meerjarig- of groenblijvend onkruid is.
De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen. TIP Alle soorten azijn, chloor en zout, puur en verdunt, zijn schadelijk voor het milieu. Gebruik het daarom niet in de tuin.
Hoe herken je zure grond? Je ziet een mix van vijftig procent grove delen onderin met daarboven circa 8 millimeter donkere delen. Dit zijn organische delen (grove afgestorven planten en dierenresten). Dan heb je te maken met bosgrond, een mooie maar iets zure bodem die makkelijk te bewerken is.
Daarin betekent 'gund' wonde, vocht, etter en 'reba' is rank. Dit betekent dus een plant die over de grond kruipt en zwerende en etterende wonden geneest.
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Hongerige vlinders en bijen
Het moeilijk om voedsel te vinden, en paardenbloemen bieden uitkomst; ze geven nectar en ook stuifmeel. Deze bevatten eiwitten die bijen en vlinders nodig hebben voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven.
Paardenbloemen groeien werkelijk in elk hoekje van de tuin. Ze houden zowel van verharde bodems als van vers bewerkte grond. De belangrijkste troef van de plant hiervoor is zijn lange penwortel, die diep in de bodem doordringt.