Indonesiërs zijn de inwoners van Indonesië. In de koloniale tijd waren er vanuit Nederlands perspectief nog geen Indonesiërs. Wél Javaanse, Sumatraanse en ander inheemse bevolkingsgroepen.
Indonesiër - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Laten we beginnen met “Indonesisch“. Met deze term bedoelen we de oorspronkelijke bevolking. Neem bijvoorbeeld de Javanen en Balinezen.
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische keuken met de Europese keuken, die begon in de tijd van Nederlands-Indië. In tegenstelling tot wat velen denken, is de Indische keuken niet hetzelfde als de Indonesische keuken.
Het bijvoeglijk naamwoord bij het land India is Indiaas (verbogen vorm: Indiase). Het bijvoeglijk naamwoord Indisch is af te raden voor iets wat met India te maken heeft. Indisch is namelijk meestal een historisch begrip uit de koloniale tijd.
Vroeger werd de afkorting 'Indo' als aanstotelijk gezien en als scheldwoord gebruikt, maar tegenwoordig wordt het juist vaak als geuzennaam gebruikt door jonge Indische Nederlanders om te laten zien dat ze trots zijn op hun identiteit. Dan hebben we het woord 'Indisch' of 'Indische Nederlanders'.
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische.
Het hangt ervan af wat bedoeld wordt. Indiase mensen zijn mensen uit India. Met Indische mensen kunnen ook mensen uit India bedoeld zijn, maar er wordt, vooral in Nederland, mee verwezen naar Nederlanders met een familiegeschiedenis uit het voormalige Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).
Het begrip Indo-Europeaan is vanaf de 19e eeuw in zwang. Het voorste deel, 'Indo' is afgeleid van het Griekse Indoi dat verwijst naar Indië en op zijn beurt weer is afgeleid van (de rivier de) Indus. Indo-Europeanen, of afgekort 'Indo's', zijn nazaten van Europeanen die in de streek Indië woonden.
Verschil indo's en Molukkers
Molukkers maken geen onderdeel uit van de Indische gemeenschap, want zij hebben een eigen gemeenschap. Indo's en Molukkers zijn dus niet hetzelfde, maar er zijn wel wat raakvlakken. De gewoontes zijn anders, maar hebben elkaar door de eeuwen heen ook beïnvloed.
Indonesië, officieel de Republiek Indonesië (Indonesisch: Negara Kesatuan Republik Indonesia, afgekort als NKRI; of gewoon Republik Indonesia, afgekort als RI; Javaans: Nusantara), ook plaatselijk bekend als Nusantara, is een land gelegen in Azië en voor een kleiner deel in Oceanië (Westelijk Nieuw Guinea, de Molukken ...
In Indonesië kun je net zoals in veel andere Aziatische landen terecht voor allerlei namaakartikelen als dure merk horloges, merkkleding, parfums, illegale kopieën van dvd's, cd's en software. De Nederlandse douane controleert de laatste jaren een stuk strenger op deze nep-goederen.
Indo's zijn nazaten van Europeanen, met een gedeeltelijk Aziatische achtergrond, die in de streek Indië – het, vanuit Europa bezien, gebied achter de rivier de 'Indus' – woonden.
Veel Nederlanders denken dat indo een afkorting van Indonees is. “Onder meer daarom hebben we Pinda* gemaakt. Indo is een afkorting van Indo-Europees. Vroeger gingen er alleen Europese mannen naar Nederlands-Indië.
Het verhaal gaat dat zij 'blauw' werden genoemd omdat hun zwarte haar in het strijklicht een blauwe glans zou hebben. Aannemelijker is dat het verwijst naar de blauwe geboortevlek boven het stuitje van Aziatische baby's.
Indonesiërs ontvangen Nederlanders altijd vriendelijk, want ze zijn in de grond een uiterst vriendelijk volk.
Naam. De naam India of Indië (ινδιη) werd in de oudheid door de oude Grieken afgeleid van "Sindhu", de lokale naam voor de rivier de Indus.
Antwoord. Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
De meeste zijn hindoe (80 procent) of moslim (13 procent). Verder zijn er christenen (2 procent), sikhs (2 procent), boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraisme en de Baha'i. Hindoeïsme in India: Het hindoeïsme is een van de oudste religies ter wereld.
Het Hindi is de belangrijkste taal van de Indiërs. Een andere taal die in heel India gesproken wordt is het Urdu, de taal van de moslimminderheid.
De filmcompilaties Hoe Indisch ben jij? vormen een opmaat naar de jaarlijkse Indiëherdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag. Dan herdenkt Nederland de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië. Hiermee kwam er definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
In 1984 werd de maximale omvang van de groep Indische Nederlanders (waar ook ter wereld woonachtig) bereikt (616 duizend, waarvan 309 duizend eerste generatie). Momenteel zijn er nog 582 duizend personen in leven. Van hen wonen naar schatting 458 duizend in Nederland en 124 duizend elders.
De meeste Indonesiërs in Nederland wonen in de Randstad, voornamelijk in Den Haag. De Indonesische cultuur heeft veel verschillende geloven, gebruiken en gewoontes. De grootste gedeelte van de Indonesiërs is moslim, daarna christelijk en een klein gedeelte hindoe.