Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Geen account is meer veilig. Heeft een hacker toegang tot je smartphone, dan zijn er maar twee dingen nodig om toegang al je accounts te krijgen: je toetsaanslagen bijhouden en je sms'jes lezen. Via die toetsaanslagen is te zien wat je wachtwoorden zijn (mits je daar geen wachtwoordmanager voor gebruikt).
Als inloggen niet meer lukt, breng dan alle betrokken partijen op de hoogte. Dit kunnen al uw mailcontacten zijn, of bijvoorbeeld de webwinkel waar u het account had. Neem contact op met uw provider of maak gebruik van de helpfunctie van uw e-mailservice. Controleer uw computer op virussen, malware en keyloggers.
Als je gehackt bent, loop je het risico dat malware zich ongemerkt op je computer heeft geïnstalleerd. Gebruik daarom een goed antivirusprogramma om je pc te scannen. Alle volgende stappen halen immers weinig uit zolang hackers een toegangspoort tot je computernetwerk hebben.
Computersystemen kunnen op verschillende manieren worden gehackt, zoals via virussen en andere malware. Als u dus naar gecompromitteerde websites gaat of onbeveiligde wifi-netwerken gebruikt, met name zonder sterke antivirussoftware, is het risico dat u gehackt wordt erg groot.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Download en installeer AVG AntiVirus voor Android. Open de app en tik op Nu scannen om uw apparaat te controleren op malware, zoals spyware, adware en virussen. Uw apparaat wordt grondig gescand om zelfs de best verborgen spyware op te sporen.
Op je iPhone staan vaak veel persoonlijke gegevens die alleen voor jouw ogen bestemd zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden, notities en foto's. Je beveiligt je iPhone heel eenvoudig met bijvoorbeeld Face ID of een toegangscode. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn als het toestel zoekraakt of gestolen is.
Controleer datalekken.
Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Wachtwoorden controleren
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
Kijk eerst of er onbekende activiteiten in je mailbox zijn, zoals ongevraagde e-mails, wachtwoorden die veranderd zijn of onverwachte contacten. Ook kun je een online zoekopdracht uitvoeren om te zien of je e-mail adres verschijnt op websites met informatie over gehackte accounts.
Schakel alle verlichting in de woning uit. Schijn met een zaklamp langzaam door de kamer. Een cameralens zal het licht van de zaklamp reflecteren. Kijk ook goed of er ergens een rood of groen lampje zichtbaar is, sommige camera's hebben dit wanneer ze in het donker filmen.
Wie offline typend denkt dat hij veilig is voor hackers heeft het mis. Hackers kunnen zien wat je aan het doen bent door de elektronische signalen van je laptop – die niet online is – te analyseren.
In de meeste gevallen zijn configuratiebestanden legitiem. Kwaadaardige of buggy apps kunnen een gebruiker er echter van overtuigen configuratiebestanden te installeren waarmee hackers het apparaat van de gebruiker kunnen controleren en gegevens kunnen stelen.
Virussen vormen geen enorme bedreiging voor iPhones. Daarom is antivirus voor iPhone niet de meest essentiële app als deze alleen maar virussen blokkeert. Een iPhone-virus is echter niet de enige bedreiging die er is. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met Phishing op uw iPhone.
Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.