Sommige competenties heb je al van nature, maar je vaardigheden verder ontwikkelen kan natuurlijk altijd! Competenties zijn je kwaliteiten die op je werk goed van pas komen. Je hebt er meer dan je denkt én je kan ze dus aanleren en ontwikkelen!
Ontwikkelbaarheid competenties
Andere competenties (stressbestendigheid, analytisch vermogen, initiatief) zijn niet of zeer moeizaam ontwikkelbaar en zitten dicht tegen iemands persoonlijkheid aan. Toch kan hier een training en workshop zeer nuttig zijn.
Competentieontwikkeling is doelgericht op een bepaalde manier en in een bepaalde richting ontwikkelen van een of meerdere competenties. Met ontwikkelen bedoelen we: Het verbeteren van bestaande competenties. Dat kan bijvoorbeeld door gericht oefenen, het vergaren van extra kennis of het veranderen van je houding.
Voor beroepsspecifieke competenties kun je denken aan een cursus, zoals het omgaan met nieuwe media of het verwerken van data. Andere competenties kun je mogelijk zelf aanleren, zoals beter delegeren of het coachen van collega's. Als je van zelfstudie houdt, dan leer je al veel uit een goed boek.
Wat zijn competenties? Competenties zijn een combinatie tussen kennis, vaardigheden en persoonseigenschappen. Bijvoorbeeld 'assertief communiceren'; je bent communicatief sterk (persoonseigenschap), maar weet dit ook in te zetten zonder je professionaliteit te verliezen (kennis en vaardigheid).
Een competentie laat zien welke vaardigheden, talenten of kennis je in huis hebt. Waar je goed in bent, dus. Het gaat om vaardigheden en eigenschappen die je toepast tijdens je werk. Zo weet je potentiële werkgever waar je goed in bent en wat voor type werknemer je bent.
Competenties zijn een verzameling van geleerde vaardigheden en kennis, aangevuld met persoonlijkheid, intelligentie en motivatie. 'Competentie' is een veel ruimer begrip dan het begrip 'vaardigheid'. Eigenlijk maken je vaardigheden onderdeel uit van je competenties. Vaardigheden zijn activiteiten waar je goed in bent.
Hiermee wordt bedoeld, bijvoorbeeld: veerkracht, zelfstandigheid, zelfvertrouwen, flexibiliteit en creativiteit. Deze competenties stellen een kind in staat om allerlei typen situaties of problemen adequaat aan te pakken en zich goed aan te passen aan veranderende omstandigheden.
Nauwkeurig werken is een goede competentie, maar sla je erin door dan word je extreem perfectionistisch. Onnodige controles, te veel tijd aan iets besteden of geen vertrouwen hebben in de nauwkeurigheid van een ander kunnen uiteindelijk de efficiëntie van je werk negatief beïnvloeden.
Een talent is een bepaalde gave of kwaliteit, een talent is een zelfstandig naamwoord. Een competentie is de manier waarop het talent zichtbaar wordt gemaakt in werkgedrag, competenties zijn werkwoorden.
Laat zien dat je niet bang bent voor een beetje zelfreflectie en toon je professionaliteit. Geef duidelijk aan waar je nog aan wil werken en wat je wil bereiken. Als je helder kunt bepalen op welke gebieden jij je wilt ontwikkelen dan is dat gunstig voor je carrière.
Competenties zijn de vaardigheden (ook wel 'skills' genoemd) die je leert op school, tijdens een studie, met een cursus, via een training of gewoon door te werken. Sommige competenties heb je al van nature, maar je vaardigheden verder ontwikkelen kan natuurlijk altijd!
Sociabiliteit is je vermogen om (nieuwe) sociale contacten aan te gaan. Ben je erg sociabel, dan vind je het leuk om in het gezelschap van anderen te verkeren, stap je probleemloos op mensen af, meng je je gemakkelijk in gezelschap en maak je als vanzelf een praatje.
Cursussen, trainingen en opleidingen.
Kies de vorm die bij jou en bij je leerdoel past. Ben je heel zelfstandig en ben je op zoek naar een theoretische cursus, dan kan afstandsonderwijs een goed middel zijn. Ben je een doener en wil je graag iets leren samen met anderen, zoek dan een praktische training.
Niet stilstaan maar blijven groeien, is enorm belangrijk. Zelfontplooiing geeft je een goed gevoel over jezelf en vergroot je gevoel van welzijn. Je leert bijvoorbeeld anders over het leven te denken of op een positieve manier naar jezelf te kijken waardoor je beter in je vel komt te zitten en je je gelukkiger voelt.
Door je te ontwikkelen krijg je meer zelfvertrouwen. Je krijgt inzicht in wie je bent, wat je wilt, waar je voor staat, wat je ervaart. Je staat aan het stuur van je eigen leven, dat geeft je kracht en vertrouwen. En dit zorgt weer voor positiviteit, geluk en flow.
De competentie Positieve instelling gaat om het positief blijven bij het benaderen van problemen. Niet piekeren en helemaal in beslag worden genomen door het probleem. Een voorbeeld van een vraag die bij deze competentie hoort is: “Na een vervelende gebeurtenis blijf ik daar over piekeren”.
Als je zorgvuldig bent, ga je grondig en gedegen te werk. Je probeert nauwkeurig te zijn en fouten in je taken te voorkomen. Je wordt gezien als een secuur iemand, die oog heeft voor details. In dit artikel lees je meer over de kenmerken, waarde en valkuilen van de competentie zorgvuldigheid.