Goudsbloemzalf versnelt de genezing, vermindert de jeuk en werkt ontstekingsremmend. Bij aambeien, het is niet onze eerstekeusbehandeling, maar als je enkel calendula zalf in huis hebt, dan kan je de jeuk al meteen verlichten. Bij netelroos. Bij deze allergische reactie heb je last van hevige jeuk en bultjes.
Gebruik dagelijks om je huid te hydrateren, verhelp er droge plekken mee en Je kunt het voor je hele lichaam gebruiken! Ideaal voor droge handen of op een licht geschaafde huid.
De goudsbloem, ook wel 'calendula' genoemd, is een eenjarige, multifunctionele bloem die in veel tuinen terug te vinden zijn.
Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een kruidenboter op te fleuren, maar ze kunnen ook gebruikt worden in thee of soep. De kroonbladeren worden gebruikt als kleurstof in kaas en boter, en als surrogaat voor saffraan. Goudsbloem werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen.
Calendula wordt uitwendig gebruikt bij huidontstekingen, slecht helende wonden, verbrandingen en eczeem. Tevens wordt het als gorgelmiddel gebruikt bij ontstekingen in mond- en keelgebied.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Hansaplast Wondhelende Zalf kan gebruikt worden op elk moment van het genezingsproces op oppervlakkige open wonden en beschadigde huid. Het is klinisch bewezen dat een vochtige wondgenezing helpt om het natuurlijke wondgenezingsproces te versnellen.
Bij eczeem, acne, jeuk en uitslag heeft Calendula zalf een ontstekingsremmende en kalmerende werking. Bij lichte brandwonden en zonnebrand om je huid te kalmeren. Bij kloven, scheurtjes en barstjes. Vooral in de winter kunnen je lippen en handen pijnlijk zijn door de vrieskou.
Goudsbloem is eetbaar én heeft een geneeskrachtige werking. Het is dus zeker niet giftig. Goudsbloem wordt verwerkt in crèmes en zalven en is verzachtend en kalmerend. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij huidaandoeningen, zoals wonden, eczeem en zonnebrand.
Goudsbloem wordt geassocieerd met, hoe kan het anders, de zon en met het element vuur, het is dan ook een mannelijke, yange plant. Het kruid staat daarom ook voor de wil, voor passie, voor het goddelijke binnen in je, voor energie, bescherming en heling.
Voor het maken van de zalf gebruik je de hele goudsbloem. Dus niet alleen de blaadjes maar ook het groene kroontje. Deze bloemetjes laat je vervolgens een paar dagen of bij voorkeur een paar weken drogen op een donkere plek.
Voor je gezicht, je gevoelige nagelriemen, je gebarsten hiel of je schrale elleboog; de calendulazalf is te gebruiken voor je hele lichaam. Ook geschikt om je gezicht mee te reinigen, je oog make-up te verwijderen of als lippenbalsem.
Calendula werkt ontsmettend, ontstekingswerend, wondhelend en verzachtend. Hierdoor kan het goed helpen bij wonden, gevoelige en geïrriteerde huid, zweren, eczeem, schimmel en kloofjes in de huid. Deze werkingen komen voornamelijk door de triterpene alcoholen, carotenen, flavonoïden, tocoferolen en saponinen.
De korst op de wond
De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond. Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk.
Per 100 g bevat Calendulan zalf het werkzame bestanddeel: 10 g Calendula officinalis oer- tinctuur. Andere bestanddelen (hulpstoffen) zijn: wolvet, water, cetostearylalcohol, vloeibare paraffine, polyglyceryldipolyhydroxystearaat en witte vaseline.
Calendula staat bekend om haar herstellende en verzachtende werking op littekens. Dezelfde middelen met Calendula die ingezet kunnen worden voor wondbehandeling, kunnen ook op oud littekenweefsel worden aangebracht. Hierdoor zal het litteken zachter en vager worden.
Calendula-olie is verzachtend, verzorgend en heeft jeukstillende eigenschappen. Ideaal als een aanvullende behandeling als je snel last hebt van puistjes, scheerirritatie of eczeem. De zuiverende en helende werking kan de huid wat extra kalmeren en bijdragen aan een verbeterde huidbarrière.
In vitro blijken water/ alcohol extracten van Calendula antivirale, antibacteriële en fungicide eigenschappen te hebben. Een 70% water/ alcohol tinctuur van de bloemen heeft een krachtig viruseliminerende werking bij griepvirussen en onderdrukt tevens de groei van herpes simplex virus opvallend sterk.
De naam Calendula is afgeleid van het Latijnse woord 'Calendae', wat 'eerste dag van de maand' betekent. En deze naam past wel bij de bloem die het hele jaar door groeit. Omdat het plantje helende eigenschappen bezit is de naam 'Officinalis' toegevoegd. Dit verwijst naar 'Officia', ofwel apotheek.
VSM Derma Calendulan eerste hulp zalf voor een ruwe, schrale huid. Te gebruiken bij schaaf- en oppervlakkige brandwonden, maar ook als dagelijkse verzorging bij volwassenen en baby's, eczeem, acne, uitslag, jeuk, kloven en scheurtjes van de huid.
Vul de pot voor ongeveer 2/3 deel met de gedroogde goudsbloemblaadjes en schenk olie bij tot alle blaadjes volledig onder olie staan. Het is aan jou welke olie je daarvoor wilt gebruiken. Jojobaolie, zonnebloemolie, olijfolie of amandelolie, het kan in principe allemaal.
Gebruik Weleda Calendula Zalf niet meer na de datum op de verpakking achter “niet te gebruiken na”. Na openen 3 maanden houdbaar.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.