Een symptoom van te weinig eten is bijvoorbeeld vermoeidheid. Dat zie je terug aan je huid, je haren en je nagels. Eet je langere tijd heel weinig zonder dat je tekorten aanvult met supplementen, dan kan dit zich uiten in bijvoorbeeld botontkalking, spierafbraak en darmproblemen.
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Hoewel het lichaam na een lang calorietekort inderdaad minder calorieën zal verbranden, zal je lichaam niet in spaarstand gaan door langdurig diëten. Door verantwoord af te vallen en regelmatig je voeding- en bewegingsschema te herzien, kun je gezond blijven afvallen.
Wanneer je 24 uur niks gegeten hebt, zal de voorraad glycogeen op zijn. Het lichaam gaat er dan alles aan doen om weer glucose aan te maken en gaat dan over op de lichamelijke reserves. Deze toestand wordt ketose genoemd.
Als je echt maar 1 maaltijd per dag eet, dan is de kans echt groot dat je afvalt. Een normale maaltijd bevat meestal ongeveer tussen de 500 en 800 kcal. Als je gezond eet dan zal je veel moeite moeten doen om in een maaltijd bijvoorbeeld 1000 of 1400 kcal in te nemen.
Afwisselend vasten kan voordelen voor de gezondheid opleveren. Het kan helpen om af te vallen en het verbetert mogelijk de bloeddruk en het cholesterol. Meer onderzoek is nodig naar de effecten op de lange termijn.
Gewichtsverlies en calorieën
Andersom geldt: wanneer je minder energie eet dan je verbruikt, haalt je lichaam het tekort uit die vetvoorraad. Je verbrandt zo lichaamsvet en valt dus af. Wanneer je elke dag zo'n 500 calorieën onder je energiebehoefte eet val je wekelijks ongeveer halve kilo af.
Als je 1 kg wilt afvallen, moet je dus 28 dagen lang 250 kcal minder eten dan jouw caloriebehoefte, die voor een vrouw dus gemiddeld 2.000 kcal per dag is. Wil je 2 kg afvallen in 28 dagen tijd, dan moet je dagelijks 500 kcal minder eten.
Als je ruststofwisseling vertraag dan is je lichaam in de spaarstand gekomen. In de spaarstand val je helemaal niet meer af. Er zijn voedingsdeskundigen die beweren dat de spaarstand niet bestaat. Eet minder calorieën dan je nodig hebt en je valt altijd af.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Er zijn verschillende oorzaken van vermoeidheid of oververmoeidheid. Er zijn voor de hand liggende redenen, zoals slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress.
Voor normale vermoeidheid is meestal een duidelijke reden. Je heb niet goed geslapen, je bent druk bezig geweest of je hebt flink gesport of hard gewerkt. Vermoeidheid door een hersenaandoening heeft een andere oorzaak. Je wordt sneller moe bij activiteiten, je hebt langer tijd nodig om te herstellen.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn.
Calorierestrictie is het beperken van voedingsstoffen zonder dat u ondervoed raakt of te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Wetenschappelijke onderzoeken bij dieren laten zien dat minder eten en het beperken van de dagelijkse hoeveelheid calorieën gezonder is en veel voordelen biedt.
In de regel heeft een man 2200 calorieën per dag nodig en een vrouw 2000 calorieën per dag. Hoewel een dieet met 1000 calorieën in bepaalde situaties op korte termijn geschikt kan zijn, zijn 1000 calorieën veel te weinig voor de meeste volwassenen. Je zorgt met dit dieet dus voor een flink tekort aan calorieën.
Je kan dus zeker 1200, 1300, 1400 of 1500 kcal eten en niet afvallen, niet omdat je lichaamsvet niet daalt, maar wel omdat je lichaamsgewicht schommelt door andere factoren buiten de vetmassa. Kijk dus niet teveel naar het lichaamsgewicht, maar richt je vooral op andere factoren zoals omtrek, kledingmaat etc.
Er is wel een richtlijn die aangeeft dat je minimaal 1200 kcal nodig hebt per dag om te kunnen functioneren en om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Niet afvallen door te weinig eten wordt in veel gevallen veroorzaakt door onbewuste eetgewoonten, verborgen calorieën en het overschatten van het activiteitenpatroon. Door bewuster te worden van je eetgedrag en het verbruik van je lichaam, kun je hierdoor al veel minder calorieën binnenkrijgen.
Wanneer men wil afvallen kiest men er vaak voor om minder te gaan eten en tussendoortjes te laten staan. Er zijn echter diverse goede redenen om vaker dan 3 maal per dag te eten. Door 6 kleine maaltijden per dag te eten zul je sneller afvallen.
Langzaam eten is gezond
Door meer te kauwen kan het lichaam meer voedingsstoffen opnemen. Ook zorgt het voor minder gasvorming in de darmen. Ons lichaam krijgt, door langzaam te eten, meer tijd om het verzadigingssignaal te verwerken waardoor we automatisch minder eten en de kans op overgewicht verkleinen.
Vasten doet het ongezondere LDL-cholesterol in je lichaam dalen en je behoudt het gezonde HDL-cholesterol. Meer groeihormoon. Indien je voor 16-18 uur vast produceert je lichaam heel wat extra groeihormoon. Hierdoor behoud je dus makkelijk je spiermassa, ondanks dat je een langere periode niet eet.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
Hoe moet je watervasten? In principe zijn er geen richtlijnen voor een watervast-sessie. De enige richtlijn is dat je niet anders mag consumeren dan water. Als je weinig ervaring hebt met vasten, is het algemene advies om je lichaam voor te bereiden op een periode zonder voedsel.