Maar wat gebeurt er precies wanneer baby's hoesten? Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Wanneer jouw baby hoest, maakt je kindje dus zelf de longen schoon. Door te hoesten verwijdert je baby stof en slijm uit zijn of haar keel en luchtwegen.
Kan hoesten kwaad? Nee, meestal is het hoesten van je kind geen reden tot zorgen.
Smeer een klein beetje mentholzalf op je borst, voorhoofd en onder je neus, dit werkt verlichtend voor je verkoudheid. Op de verpakking staat hoe veel en hoe vaak je het kunt gebruiken. Menthol onder de neus maakt de luchtwegen vrij en menthol op de borst werkt goed tegen de hoest.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Klachten door hoesten
Als je vaak, lang of hard moet hoesten, kun het gevoel hebben dat je niet genoeg lucht krijgt. Ook kun je last krijgen van: overgeven. uitputting.
Dit komt door de houding van je longen. Zodra je gaat liggen begint het vocht, wat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen. Hierdoor ga je hoesten.
Een griep of verkoudheid is in de zwangerschap vaak ongevaarlijk, echter is het verstandig de koorts te onderdrukken wanneer deze boven de 38,5 graden komt. Wanneer dit het geval is neem dan contact op met jouw verloskundige.
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Je kunt, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. Je komt niet in de buurt van (andere) coronapatiënten. Bel altijd eerst met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Hoef je niet in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat wel graag, dan kan dat in de meeste ziekenhuizen.
Wees voorzichtig met (lang) gebruik van codeïne in de late zwangerschap of vlak voor de bevalling. Dit kan ademhalingsproblemen en onthoudingsverschijnselen bij de baby geven. In sommige hoestdranken met dextromethorfan of noscapine die te koop zijn bij de drogist, zit een kleine hoeveelheid alcohol (ethanol).
Althaeasiroop: deze hoestsiroop kun je veilig gebruiken als je zwanger bent, wilt worden of als je borstvoeding geeft. Hoestdrank met noscapine: dit mag je veilig gebruiken als je zwanger bent of wilt worden. Geef je borstvoeding, dan is het verstandig om met je arts te overleggen.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen. Hoest altijd met een hand of zakdoek voor de mond.
Hoesten wordt bij gezonde mensen veruit het meest veroorzaakt door een virus. Kenmerken hiervan zijn kortdurende hoest (korter dan 6 weken), geen of enkele dagen koorts (<3 dagen), droge hoest of zeer kleine beetjes taai wittig slijm dat moeilijk los komt. De meeste mensen voelen zich niet erg ziek.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Kruiden zoals tijm, salie en koningskaars werken goed tegen een vervelende hoest. Droog het blad, verpulver het en doe elk drie snufjes van de genoemde kruiden met een snufje sleutelbloem en een snufje anijs in een theezakje. Laat het 5 tot 10 minuten trekken, et voilà: je thee is klaar!
Zowel de beweging als het vocht dat je aanmaakt tijdens het zuigen op een dropje, kan helpen tegen het hoesten. Zuigen op een dropje is dus niet alleen heel lekker, het verzacht ook jouw keel wanneer je last hebt van kriebelhoest of keelpijn.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Houdt de hoest aan, dan kan dit een indicatie zijn dat je last hebt van een bacteriële infectie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudend hoesten. Als je zorgen hebt kun je altijd even langsgaan bij de huisarts. Hij of zij kan verschillende oorzaken uitsluiten.
Raadpleeg een arts als het hoesten aanhoudt of pijn doet. Doe dit zeker als je bloed of roestkleurig slijm ophoest. Wanneer de oorzaak van de hoest overduidelijk is, zal behandeling van het onderliggende probleem de beste kans op verlichting geven.