Tussen 12+3 en 14+3 weken de 13 wekenecho (ETSEO) Tussen 18 en 21 weken de SEO (structureel echoscopisch onderzoek) Rond 30 weken de groeiecho (op indicatie) Rond 35 weken de liggings- of groeiecho (op indicatie)
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden.
Meedoen aan de 20 wekenecho is niet verplicht. U bepaalt zelf of u onderzoek naar lichamelijke afwijkingen laat doen en wat u doet met de uitslag. Praat erover met uw verloskundige of gynaecoloog.
8 weken zwanger: vitaliteitsecho
Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen. Het is om die reden geen onderdeel van de 13 wekenecho en de echoscopist kijkt er dus niet naar. Het is belangrijk dat u een weloverwogen beslissing neemt over wel of niet meedoen aan de 13 wekenecho.
Je kunt de baby in je buik laten onderzoeken met een bloedtest (de NIPT) en een echo. Deze onderzoeken laten zien of de kans groter is dat je baby downsyndroom, een open rug of een andere afwijking heeft.
Al vanaf 13 weken is het mogelijk om te zien wat het geslacht van je baby is! Je bent natuurlijk erg nieuwsgierig en je wil graag zo snel mogelijk weten of je een zoon of dochter krijgt. Wij willen je natuurlijk zoveel mogelijk zekerheid kunnen geven.
6+weken. Echo op verzoek. Ben je erg nieuwsgierig en wil je niet wachten op de termijnecho, dan kun je al vanaf 7 weken terecht. Bij deze inwendige vroege echo wordt gekeken naar het embryo maar ook of de zwangerschap zich op de goede plek in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van een twee- of meerling.
Deze vroege echo wordt weliswaar alleen vergoed bij een medische noodzaak, maar je kunt de 8-wekenecho ook laten doen omdat je gewoon heel nieuwsgierig bent. De kosten zijn dan natuurlijk wel voor jouw rekening. Je moet dan rekenen op ongeveer € 50,00.
Bij 8 weken is je baarmoeder ongeveer zo groot als een citroen. Voor de buitenwereld is je zwangere buik nog niet zichtbaar, de baarmoeder zit nog achter je schaambot en je baby is nog zo klein. Toch kun je al wel een wat dikker buikje hebben door de extra vetafzetting die je lichaam aanmaakt in de zwangerschap.
Hoe gaat het verder als op de 13 wekenecho of 20 wekenecho een afwijking te zien is? Van de 100 vrouwen die een 13 wekenecho of 20 wekenecho krijgen, wordt er meestal bij 5 vrouwen een afwijking of mogelijke afwijking gevonden.
Wat kost de 20 wekenecho? U betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met uw verloskundige en gynaecoloog, en ook de 20 wekenecho zelf kost u niets.
De kosten voor de 20 weken echo zijn €179.28. De echo wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw verzekering kan het VCO de nota direct indienen bij uw verzekeraar of zult u de nota na contante of pinbetaling zelf moeten indienen. Bovengenoemde prijzen gelden vanaf 01 januari 2023.
Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Aanstaande ouders geven er de voorkeur aan te wachten tot de tien weken voorbij zijn voordat zij hun familieleden over de zwangerschap inlichten.
In het kader van wetenschappelijk onderzoek kunt u kosteloos deelnemen aan de 13-wekenecho; 20-wekenecho. Dit is een onderzoek naar de aanwezigheid van lichamelijke afwijkingen. De 20-wekenecho wordt meestal vergoed door de zorgverzekering.
De vitaliteitsecho vindt plaats bij ongeveer 7 - 8 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is om te beoordelen of het hartje klopt, of de zwangerschap zich op de goede plaats bevindt en of er sprake is van een eenling- of tweelingzwangerschap.
Inwendige of uitwendige vroege echo? Wanneer de eerste echo vroeg in de zwangerschap plaatsvindt is de kans groot dat deze echo inwendig, vaginaal, wordt uitgevoerd. De foetus is dan beter te zien. Wanneer je een uitwendige echo laat maken is het handig om met een volle blaas te komen.
Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen).
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien.
Na ongeveer 5 zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is ongeveer 3 weken na de menstruatie. Vanaf ongeveer 6 zwangerschapsweken wordt beoordeeld of het hartje klopt.
12 weken zwanger (3 maanden)
In week 13 is het geslacht van je kindje zover ontwikkeld dat we heel regelmatig een geslachtsbepaling kunnen doen, bij ongeveer 98% is het geslacht van het kindje zien.
Het geslacht
Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is.