In Nederland wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap dagelijks één gram calcium binnen te krijgen. Op die manier kan het risico op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht namelijk worden verkleind.
Voor zwangere vrouwen wordt de dagelijkse inname van 1 gram calcium geadviseerd, met een bovengrens van 2,5 gram (EFSA upper levels, 2006). Aanbevolen wordt om 2 tot 3 porties melk/yoghurt/kwark en 40 gram kaas per dag in te nemen voor adequate calcium intake.
Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel neemt. Dat zijn 3-4 glaasjes of schaaltjes van 150 ml, of 2 grote mokken. Gezonde keuzes zijn bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas.
Calcium is een mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Een licht tekort aan calcium geeft zelden klachten. Je kan last hebben van: tintelingen of een 'voos' gevoel, meestal rond je mond of in je vingers en tenen; spierspasmen (onwillekeurige spiersamentrekkingen) rond je mond.
Een tekort aan calcium kan daarom resulteren in tintelingen of een doof gevoel in je mond, vingers of tenen. Andere symptomen van een calciumtekort zijn extreme vermoeidheid en een droge, jeukende huid. Krijg je te weinig calcium binnen via je dagelijkse voeding? Vul je calciuminname dan aan via een calciumtablet.
Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert.
Gebruikt u veel calcium, dan is het ook belangrijk de inname goed over de dag te verdelen, omdat de calcium dan het beste wordt opgenomen. Als u het twee of drie keer per dag gebruikt, kunt u het bijvoorbeeld innemen vlak na het opstaan, rond vier uur in de middag en 's avonds voor u gaat slapen.
Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten. Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken.
Foliumzuur en vitamine D slikken
Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
De gevolgen van te veel calcium
Als je teveel calcium binnenkrijgt verstoort dit de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Dit kan ervoor zorgen dat je een tekort aan deze mineralen krijgt. Ook loop je het risico op nierstenen en kan de opbouw van je botten verslechteren, waardoor je botten zwakker worden.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.
Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei.
Veelvoorkomende symptomen bij een te hoog calciumgehalte zijn onder andere misselijkheid, obstipatie, dorst, diarree en braken. De behandeling van een te hoog calciumgehalte is afhankelijk van de oorzaak. Er zal daarom eerst een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek uitgevoerd worden.
Calcium (kalk) is nodig voor de botten en het gebit. Vitamine D (colecalciferol) zorgt dat u calcium en fosfaat uit voedsel kunt opnemen. Bij een tekort aan calcium en vitamine D, botontkalking (osteoporose) of om het te voorkomen bij mensen die daar een grote kans op hebben.
Anorganische calciumverbindingen als calciumcarbonaat, -oxide of –sulfaat hebben een relatief lage opneembaarheid en worden daardoor langzamer en minder efficiënt opgenomen. Organische vormen van calcium als calciumcitraat, -aspartaat of –gluconaat worden veel sneller opgenomen door het lichaam.
Calcium en magnesium werken nauw samen en hebben elkaar nodig. Deze mineralen zijn goed voor de werking van je spieren. Ook je hartspier heeft de voedingsstoffen nodig om te kunnen samentrekken en te ontspannen. Het is dus een belangrijke combinatie voor je lichaam.
Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden en goed te kunnen werken. Wanneer je meer calcium binnen krijgt moet je dus ook meer magnesium gebruiken, anders raakt de voorraad magnesium in het lichaam uitgeput. Magnesium wordt in het lichaam altijd samen met Calcium aangetroffen. Ook in het spierweefsel.
Een overmaat aan zuivelgebruik (melk, yoghurt, kaas) kan leiden tot een verstoorde verhouding tussen calcium en magnesium. Zuivel bevat veel calcium en weinig magnesium. Een verstoorde verhouding geeft onrust. Andere stoffen die magnesium uitputten zijn; frisdrank en een hoog zoutgebruik.
Als er te veel calcium in je bloed zit, noem je dat hypercalciëmie. Dat geeft allerlei klachten, en de ene klacht leidt vaak tot de andere. Bijvoorbeeld: je nieren proberen het calcium uit je bloed te halen en dat zorgt ervoor dat je veel moet plassen. Daardoor kun je uitdrogen.
Zuivelproducten zoals yoghurt, melk, kaas en kefir zijn volgens Lund allemaal rijk aan calcium. Ook andere voedingsmiddelen bevatten calcium, waarmee je een calciumtekort kunt aanvullen. Om er wat te noemen: groene bladgroente, raapstelen, spinazie, broccoli, boerenkool, tofu, amandelen en heilbot.
Calciumblokkers verslappen de spieren en verwijden de bloedvaten zodat het bloed goed kan stromen. Effecten van calciumblokkers kunnen zijn: de bloeddruk daalt. de hartslag gaat omlaag.