Als je er gevoelig voor bent kan cafeïne je hormonale systeem flink in de war brengen en daarmee je gezondheid negatief beïnvloeden. Zo zorgt het voor een verhoging van het stress hormoon cortisol. Ervaar je al (langere tijd) stress, dan zorgt koffie voor een extra belasting van je stresssysteem.
Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.
Skip koffie tijdens je menstruatie
Tijdens je menstruatie kun je last hebben van een opgejaagd of onrustig gevoel. De cafeïne in koffie, maar ook in thee, kan dit gevoel versterken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat koffie de baarmoeder kan irriteren en meer menstruatiekrampen veroorzaakt.
In koffie zitten de vetachtige stoffen cafestol en kahweol die het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
"Cafeïne kan de uitscheiding van cortisol verhogen, maar dat hangt ook weer samen met andere factoren zoals stress of sporten. Een verhoging van het cortisol-niveau komt meer door chronische stress en niet door een kopje koffie." Sterker nog, koffie past volgens Orie juist bij een gezonde levensstijl.
Te veel cafeïne kan dus zelfs leiden tot meer stressgevoelens. Een kop koffie per dag is prima, maar je kunt beter bij langdurige stress overstappen naar bijvoorbeeld kruidenthee (met citroen/munt, verse gember/munt of kamillethee) of kies voor een banaan.
Zorg voor voldoende inname van omega 3-vetzuren.
Dit vetzuur verlaagt jouw cortisolspiegels én zorgt ervoor dat je minder stress waarneemt. Je lichaam maakt zelf geen omega 3 aan, maar je kunt het wel uit voeding halen. Eet bijvoorbeeld meer zalm en lijnzaadolie, deze voedingsstoffen bevatten veel omega 3.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
Teveel koffie werkt averechts
Het kan namelijk tot slaapproblemen leiden, wat een onderschat probleem is. Denk daarbij aan moeilijk in slaap kunnen komen of wakker worden 's nachts omdat je slaap minder diep is. Gevolg: je bent overdag moe en denkt dat op te lossen door nog meer koffie te drinken.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Hevig bloedverlies wordt vaak veroorzaakt doordat de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron niet in balans is. Dit komt vaak voor bij jonge vrouwen die beginnen met ongesteld worden én bij vrouwen in de pre-menopauze.
Gebruik minder cafeïne, theïne en koolzuurhoudende dranken. Die kunnen er immers toe leiden dat je meer stress krijgt; Vermijd alcohol, want daardoor krijg je vochtophoping.
Dit kun je doen (en laten) om je tijdens de menstruatie beter te voelen: Drink geen koolzuurhoudende dranken (dat zorgt juist voor erger opgeblazen gevoel), maar drink gewoon (kraan)water. Hierdoor houd je minder vocht vast.
Cafeïne is een stof die uitdroogt, net als alcohol en zout, en wanneer het ons lichaam aan de o zo belangrijke hydratatie ontbreekt, kan dit ook in de huid tot uitdrukking komen. En acne? Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
De wetenschap achter slaperigheid
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Liefhebbers van oploskoffie vertonen vaak uitstelgedrag door hun erg ontspannen houding. Wie zijn koffie met suiker drinkt, is vaak jong van hart en een tikkeltje roekeloos. Wie vaak cafeïnevrije koffie bestelt, is meestal een controlfreak en houdt zich bezig met details.
Vitamine D tegen schildklier-antistoffen
analyseerden daarom vorig jaar zes studies met in totaal 344 patiënten met een schildklierauto-immuunziekte 4). De resultaten laten zien dat suppletie met vitamine D zorgde voor significant lagere anti-TPO en anti-Tg titers (markers voor schildklierauto-immuunziekten).
Soja (met uitzondering van tamari, shoyu en tempé), mosterd, pinda's, ongeroosterde pijnboompitten, rauwe cassave, lijnzaad en rauwe koolsoorten bevatten zogenaamde goitrines die de schildklierfunctie kunnen belemmeren. Ze blokkeren de werking van de schildklier, omdat ze de opname van zink, jodium en selenium remmen.
Een gezonde schildklier is op verschillende manieren afhankelijk van je voeding. Zo zijn sporenelementen jodium en selenium onmisbaar voor de productie van je schildklierhormonen. Maar ook van het aminozuur tyrosine, mineralen zink en ijzer en vitaminen A, B2, B3, B11, B12, C en D.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Je krijgt een buikje. Cortisol zorgt voor vetreserves die gebruikt worden om extra energie te leveren in gevaarlijke situaties. Chronische stress zorgt voor extra aanmaak van cortisol en dat zorgt voor het vasthouden van buikvet. Je hebt meer behoefte aan suikers.
Uit een studie van de University College London blijkt dat zwarte thee het stress hormoon cortisol reduceert. Als je je gespannen voelt, neem dan een kopje zwarte thee.