Sommige katten vinden het niet leuk om uitgelaten te worden, anderen vinden het juist geweldig! Het loont de moeite om te ontdekken wat jouw kat ervan vindt. Denk niet dat je een kat net zo uit kunt laten als een hond; hij zit fundamenteel anders in elkaar.
Voordelen van het binnenhouden van uw kat zijn er ook: Minder gezondheidsrisico's. Een binnenkat heeft een uitstekende kans op een lang leven en een goede lichamelijke gezondheid, zonder de ziekten en gevaren van de buitenwereld. Minder kans op parasieten.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
Hun zintuigen worden geprikkeld en ze gebruiken hun hersenen op een andere manier om al die nieuwe informatie te verwerken. Buiten spelen kan dus heel gezond zijn voor je kat!. Door dit aan een tuigje te doen samen met jou, is het ook nog eens een veilige optie.
Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Voer uw kat regelmatig met kleine maaltijden. Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis. Verspreid de geur van uw kat door het nieuwe huis zodat hij zich daar snel veilig gaat voelen.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn.
Eindelijk is er bewijs gevonden dat katten luisteren naar hun naam als ze geroepen worden. Onderzoekers van de Sophia Universiteit in Japan hebben aangetoond dat uit een door mensen uitgesproken reeks woorden, de kat zijn/haar eigen naam kan herkennen.
Het geheugen
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Katten hebben dagelijks uw aandacht nodig en hebben behoefte aan sociaal contact. Een kat die veel alleen is, vereenzaamt en heeft daar zijn verdere leven last van. Daarom adviseert Katimo om als u fulltime werkt 2 kittens of volwassen dieren te nemen.
Ongeacht hoe onafhankelijk uw kat is, adviseren we u om uw kat niet voor meer dan twee of drie dagen alleen te laten zonder dagelijkse bezoeken van een vriend(in) of een professionele kattenoppas. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uw kat te verzorgen terwijl u weg bent.
Je kat kan zich zonder jou en zijn normale routine behoorlijk alleen voelen. Dus: als je op vakantie gaat, vraag dan aan je persoonlijke kattenoppas om de kat niet alleen vers water, eten en kattenkorrels te geven, maar ook voldoende tijd en aandacht.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
Beeld: Pixabay/Pexels. Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet.
De visie van een kat is vergelijkbaar met een mens die kleurenblind is. Ze kunnen tinten blauw en groen zien, maar rood en roze zijn vaak verwarrend voor ze. Deze kleuren zien er voor je kat meer groenig uit, terwijl paars juist weer op blauw lijkt. Afstand — Katten zijn waarschijnlijk van nature licht bijziend.
Is jouw kat als een kind voor je? Volgens recent onderzoek ziet jouw kat dat andersom ook zo. Uit de resultaten blijkt namelijk dat de meeste katten hun baasjes echt als hun eigen ouders zien.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
Wormeneitjes, teken of vlooien wil je natuurlijk absoluut niet in je bed hebben. Ze kunnen namelijk op mensen worden overgedragen en in het ergste geval ziektes zoals Borreliose veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je je kat regelmatig ontwormt en behandelt tegen ectoparasieten.
En net als dieren in het wild hebben katten hun eigen territorium. De omgeving waar je kat het meeste is, het huis en eventueel de tuin, is hem het meest vertrouwd. Daar kent je kat alle plekjes en alle kieren waar hij misschien een muis kan vangen.
Waarom loopt een kat dan terug naar zijn oude huis:
Misschien heb je een partner gekregen, die ook al huisdieren heeft, waar je kat nu ineens mee moet samenleven. Verlies van vertrouwde geuren in de nieuwe tuin. In de oude tuin heeft je kat door kopjes geven, krabben en misschien sproeien zijn territorium gemarkeerd.
Dat is heel normaal én gezond. Een kat in touch met haar instinct is steeds op zoek naar het ideale jachtterrein, en dat kan uitbreiden en inkrimpen naargelang er meer of minder kapers op de kust rond trippelen.