Wikkel het oude brood in een natte theedoek en piep het 10 seconden op in de magnetron. Besprenkel het oude brood met water, wikkel er aluminiumfolie omheen en begin met oppiepen in een koude oven, die je vervolgens naar 150°C draait. Maak het brood vochtig en bak daarna 6 minuten op 150°C. Zonder folie dus!
Zachte binnenkant
Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Wacht tot het brood is afgekoeld en plaats het dan in een luchtdichte diepvrieszak - of wikkel het stevig in aluminiumfolie - pers de extra lucht eruit, rits het dicht en plaats zo in de vriezer. Het brood kan zo tot drie maanden vers blijven.
Stokbrood, pistolets en broodjes die taai of hard zijn? Probeer dit trucje: maak de korst nat met water (hou het twee tellen onder de kraan), wikkel je broodje in aluminiumfolie en steek het 10 minuten in een oven op 180 °C. Dat taaie broodje komt er weer warm en krokant uit, heerlijk!
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Op deze manier wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht.
Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma. Daarom ruikt het Franse brood zo lekker. Het is in Frankrijk wettelijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het 'gewone' brood.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Wilt u ze langer bewaren? Dan adviseren wij u om het stokbrood in een dichte plastic zak bewaren. In deze zak kunt u het stokbrood ca. 2 dagen bewaren (als u het nog langer wilt bewaren kunt u het stokbrood invriezen).
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Wil je het brood voor langere tijd bewaren? Vries het dan in. Pas na twee weken droogt het wat uit.
Smeer de je boterham systematisch. Dat wil zeggen: van links naar rechts, van boven naar onder, of vanuit het midden naar de korst. Als je vanuit het midden smeert, draai dan de boterham steeds een stukje rond en beweeg het mes telkens naar je toe.
Het is niet verstandig om brood in de koelkast te bewaren. Daar droogt het namelijk snel uit, doordat zetmeel in brood het aanwezige water loslaat tussen de -5°C en 5°C. Een brood dat ouder wordt, droogt uit van binnen en krijgt een taaie korst aan de buitenkant.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een deel van het zetmeel is kristallijn. Dat kristallijn gaat volledig verloren tijdens het afbakken van je brood. Bij het bewaren vormt een deel van die kristallijn zich terug. Daarom wordt je brood hard.
Kan afgebakken stokbrood in de vriezer? Daarbij maakt het niets uit of je het stokbrood zelf gebakken hebt of vers gebakken uit de winkel hebt gehaald. In beide versie kan het gewoon ingevroren worden. Vaak kan echter afgebakken stokbrood niet echt goed tegen invriezen.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Vries het in
Omdat voorkomen beter dan genezen is, kan je je stokbrood of pistolets 's ochtends ook gewoon invriezen. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, zal het stokbrood nadat je het een halfuurtje hebt laten ontdooien, niet vochtig zijn maar lekker vers smaken.
Sandwich kun je ongeveer 6 weken tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je een sandwich ongeveer 2 dagen goed houden, mits wel goed afgedekt zodat het brood niet uitdroogd.
Tip van Pim: Heb je oude broodjes, hard stokbrood, croissantjes of oud krentenbrood? Niet weggooien. Maak het brood een beetje vochtig onder de kraan. Daarna in de airfryer op 150-160 graden voor 4-5 minuten.
Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
AMSTERDAM - De Rivercote stokbroden van supermarktketen Lidl zijn de beste afbakbaguettes van Nederland. Dat is de conclusie van een stokbrodentest in het consumentenprogramma Kassa. De baguettes van Lidl kregen eindigden met het rapportcijfer 6,3 op de eerste plaats.
4. La ficelle (smal stokbrood) Een extra smalle baguette: even lang maar de helft van het gewicht (ca. 120 gram).
Verschil stokbrood en baguette
Nou eigenlijk is er helemaal geen verschil! Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse baguette. Wel is het zo dat ze in Frankrijk verschillende soorten baguettes hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de ficelle (hele smalle baguette), de flûte (de lichtste) en de campagne (boerenbrood).