Kalium is een andere belangrijke voedingsstof voor sporters, die je door het eten van aardappels binnenkrijgt. Kalium draagt bij aan het goed werken van de spieren. Kalium is namelijk nodig om zenuwprikkels goed te geleiden, waardoor spieren zich samentrekken.
Jazeker, zo zitten er in 100 gram aardappelen zo'n twee gram eiwitten. Natuurlijk maakt dat de piepers geen eiwitknallers, maar wel een fijne dosering voor zoiets onbenulligs als aardappelen. En wat blijkt nu: een goede portie aardappelen eten na je training geeft je spieren een extra spierstimulans.
Volgens een recente studie kan de consumptie van aardappeleiwit de spiereiwitsynthese in rust en tijdens het herstel na een training sterk verhogen.
Bij het bakken of frituren van aardappels wordt vet gebruikt. Dit vet wordt deels door de aardappels opgenomen en vervolgens geconsumeerd. Hiermee bevatten gebakken of gefrituurde aardappels vet, en leveren ze per portie meer calorieën dan gekookte of gepofte aardappels waarbij geen vet wordt toegevoegd.
Of ze nou gebakken, gekookt, gepureerd of gefrituurd zijn: vaak aardappelen eten kan slecht zijn voor de gezondheid. Aardappelconsumptie kan leiden tot een hoge bloeddruk en daardoor zelfs tot een beroerte of hartaanval.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Je hoeft niet per se meteen na het sporten iets te eten. Er zal niets ernstigs gebeuren als je eens een snack of maaltijd na het sporten overslaat. Het kan echter gevaarlijk worden als dit herhaaldelijk gebeurt en je regelmatig voeding vermijdt of je voedingsinname beperkt doorheen de rest van de dag.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Voor eens en voor altijd: AARDAPPELEN ZIJN GEEN DIKMAKERS. Ze bevatten slechts 76 kcal per 100 gr in vergelijking met de pasta/rijst/quinoa die al snel meer dan 340 kcal bevatten. Aardappelen zijn dus een ideale koolhydraatbron en ze zitten boordevol vitaminen en mineralen.
Het eten van voldoende eiwitten is nodig om je spieren op peil te houden en het groeiproces goed te laten verlopen. Eiwitten zitten in voeding als vlees, vis, zuivel en natuurlijk eieren, maar ook in noten, peulvruchten en granen.
Hoeveelheid eiwit in gekookte aardappelen:
1,9 gram.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
De aardappel bevat vitamine B-complex en een grote hoeveelheid vitamine C, wat vergelijkbaar is met dezelfde waardes van de meeste fruitsoorten. Verder bevat de aardappel een hoge waarde aan kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium. De aardappel past dus uitstekend in een gezonde leefstijl.
Aardappelen bevatten vezels, vitamines en mineralen. Ze geven energie en helpen voor een goede darmwerking. Aardappelen kunnen plekjes of uitlopers krijgen. Wanneer je deze ruim wegsnijdt, kun je aardappelen gewoon eten.
Het beste fruit dat je kunt eten voor fitness of andere sporten is een banaan. Bananen bevatten namelijk veel energie en ook belangrijke mineralen als magnesium en kalium. Wanneer je besluit banaan te eten voor het sporten, zorgt dat tijdens je training voor de juiste vochtbalans, bloeddruk en spierstofwisseling.
Spiermassa begint te groeien na 6 weken krachttraining, dat is wat er vaak verteld wordt. Dit zou betekenen dat als je begint met krachtsporten, pas na 6 weken de eerste tekenen van spiergroei te zien zijn. Dit is een willekeurig getal.
Eieren zijn inmiddels terug in de kijker als gezonde voeding; maar ze zijn ook een serieus spieropbouwend voedingsmiddel. De cholesterol in eigeel dient als bouwsteen voor steroïde hormonen en de halve gram leucine per ei is als olie op je spieropbouwende vuur gooien.
Na een nacht vasten van zo'n 8-12 uur zijn de koolhydraatreserves (glycogeen) laag en gaat het lichaam een andere manier vinden om aan energie te komen. Het lichaam gaat dan over op de vetverbranding. Het klopt dus dat als je gaat sporten op een nuchtere maag, je meer vet verbrandt dan wanneer je wel hebt ontbeten.
Voedingstips voor het sporten
Dat hoeft ook niet; je kunt een tussendoortje nemen dat rijk is aan koolhydraten, bijvoorbeeld een banaan, ontbijtkoek, eierkoek of een mueslireep. Die bevatten koolhydraten die relatief snel worden opgenomen, waardoor ze snel energie leveren.
De beste hypotone drank is en blijft water… Het mineralen en zoutverlies kan je prima compenseren via je voeding. Isotone dranken bevatten ongeveer evenveel deeltjes als de lichaamsvloeistoffen. Zo'n 4-8 gram suiker per 100 ml.
Aardappels bevatten meer vitamines en mineralen dan pasta. Ze zijn voornamelijk rijk aan kalium, bèta-caroteen en vitamine C.
Er zitten 88 kilocalorieën in 1 grote (100 gram) aardappelen, rauw.
Vezels. Zoete aardappel wint wel in de categorie voedingsvezels. Met z'n 2,4 gram per 100 gram bevat hij iets meer vezels dan gewone aardappel met 1,8 gram. Beide aardappelsoorten vallen met hun vezelgehalte onder levensmiddelen die een bron van vezels zijn.