Bij gebruik van NSAID's en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.
U kunt last krijgen van maag- en darmzweren of bloedingen. Bent uw ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad, of gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft u een maagbeschermer nodig.
Maagklachten: Bij het gebruik van NSAID's, zoals diclofenac, naproxen, indometacine of ibuprofen kunt u maagklachten krijgen. Het kan helpen om voldoende te drinken en om de medicatie met wat voeding in te nemen. Om maagklachten te voorkomen wordt vaak een maagzuurremmer voorgeschreven, zoals pantoprazol of omeprazol.
Wanneer u de naproxen tabletten op een lege maag inneemt, is de werking sneller. Maar eigenlijk is na de maaltijd een beter moment om het tablet in te nemen, vanwege mogelijke bijwerkingen. Het innemen van naproxen kan met een glas water of melk.
Omeprazol beschermt de maagwand. Neem elke dag dat u Diclofenac of Naproxen of Ibuprofen gebruikt ook 1 tablet Omeprazol. Ter voorkoming van verstopping van ontlasting (obstipatie) bij gebruik van Oxycodon of Tramadol. U mag een tot twee keer per dag een zakje gebruiken.
Neem elke dag dat u Naproxen of Diclofenac of Ibuprofen neemt ook 1 tablet Omeprazol.
Pantozol en omeprazol zijn beide geschikt voor de behandeling van maagklachten en reflux. Bij behandeling van maagklachten als gevolg NSAID-gebruik gaat de voorkeur uit naar behandeling met omeprazol, tenzij je clopidogrel gebruikt; dan gaat de voorkeur uit naar pantoprazol.
Bij NSAID's zoals naproxen komen buikpijn en maagdarmstoornissen bij meer dan één op de tien gebruikers voor. Ook brandend maagzuur en misselijkheid zijn bekende verschijnselen. Als je het medicijn inneemt met voedsel en een glas water of melk heb je minder kans op deze bijwerkingen.
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.
Pijnstillers die tot deze groep behoren zijn bijvoorbeeld ibuprofen en naproxen. De combinatie van paracetamol met een ontstekingsremmer is dus veilig. Dat komt omdat ze een ander werkingsmechanisme hebben. Bovendien versterken ze elkaars werking.
Bij acute nociceptieve pijn: Paracetamol is in adequate dosering de pijnstiller van eerste keus. Begin bij lokale spier- of gewrichtspijn eventueel met een cutane NSAID, en combineer deze eventueel met paracetamol.
Bij gebruik van NSAID's en laaggedoseerde salicylaten (zonder maagklachten) is preventief maagbescherming geïndiceerd bij patiënten met risicofactoren voor maagschade. Geef als maagbeschermer een protonpompremmer, bij voorkeur omeprazol.
Je kunt naproxen of diclofenac gebruiken bij pijn die je niet kunt behandelen met een pijnstiller zoals paracetamol. Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen.
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds.
Naproxen kan u duizelig, slaperig of moe maken en kan u problemen geven met uw zicht en balans, u depressief maken of u uit uw slaap houden. Zorg dat u zeker weet dat u geen last heeft van deze bijwerkingen voor u gaat rijden of machines gaat gebruiken.
Gebruik naproxen niet langer dan 10 dagen. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn. Als dat niet zo is, dan is het niet verstandig om de symptomen nog langer te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te laten doen. Raadpleeg dan je huisarts.
Morfineachtige pijnstillers
Als andere eenvoudige pijnstillers onvoldoende werken, worden deze pijnstillers voorgeschreven. Voorbeelden zijn buprenorfine, dextropropoxyfeen, fentanyl, morfine, oxycodon, pentazocine, tramadol.
Bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, jicht, koliekpijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten, artrose (versleten gewrichten), spierpijn en griep of verkoudheid. De tabletten verminderen binnen 1 uur uw pijn. Zetpillen werken binnen anderhalfuur. Deze werken 7 tot 12 uur lang.
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl. Deze pijnstillers kunnen op verschillende manieren ingenomen worden.
Alcohol en naproxen kunnen beide de maag irriteren. Als je naproxen gebruikt en alcohol drinkt, is de kans groter dat je maagklachten krijgt. Beperk alcoholgebruik daarom zoveel mogelijk. Af en toe een glas alcohol kan geen kwaad, maar laat alcohol staan als je maagdarmklachten krijgt.
Gebruik bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000mg). Als dat niet helpt, zijn er andere middelen, zoals ibuprofen (3 maal per dag 400-600mg), diclofenac (3 maal per dag 50 mg) of naproxen (2 maal per dag 500mg). Deze laatste drie pijnstillers, zogenaamde nsaid's, kunnen maagklachten geven.
Stoppen met paracetamol, naproxen, ibuprofen en diclofenac
Nadat u de opioïden afgebouwd heeft, kunt u ook met de pijnstillers paracetamol, naproxen, ibuprofen en/of diclofenac stoppen. U hoeft deze pijnstillers niet af te bouwen.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Voorbeelden hiervan zijn maalox en antagel.
Kruidvat Maagzuurremmer Omeprazol 10 mg bevat als werkzame stof omeprazol. Het behoort tot de medicijnengroep die 'protonpompremmers' heet. Deze medicijnen werken door de hoeveelheid zuur die uw maag aanmaakt te verminderen.