De wol is heel warm, zacht, soepel en warmer dan merinowol.
Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol. Maar een schapenwollen deken is veel dikker dan een alpaca plaid en ook hartstikke warm.
Merinowollen plaids prikken bijna niet. Merinowol is afkomstig van merinoschapen, wat het meest voorkomende schapenras ter wereld is. Omdat de vezels van merinoschapen dicht op elkaar groeien, prikt dit soort wol minder dan pure wol. Een merinowol plaid is warm, zacht en ademt goed.
Betere kwaliteit. Als je je afvraagt welk materiaal jou in de wintermaanden het warmst houdt, is het antwoord dat zowel wol als kasjmier warm genoeg zijn. Wel zijn de vezels van kasjmier wat fijner dan die van wol, waardoor kasjmier de warmte beter kan vasthouden.
De duurste wol is vicuñawol, een kameelsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vicuñawol wordt beschouwd als de fijnste en zachtste vezel op de markt, waardoor het een van de meest luxueuze en dure materialen voor kleding en accessoires is.
Als je een echt probleem hebt met de pilling, kies dan bewust voor je gaas. De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen. Merinowol daarentegen is veel zachter en flexibeler. De vezels hebben een kleinere diameter dan gewone wol. Daardoor zijn ze fijner, elastischer en flexibeler.
Voeg een scheutje azijn toe
Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen. Zo vermijd je dat er door de wrijving nog extra pluisjes bijkomen.
Diepvries: het klinkt misschien een beetje gek maar leg je wollen kleding eens een nachtje in de vriezer nadat je de kleding goed nat hebt gemaakt. Door de kou trekken de vezels samen. Hierdoor zullen ze minder tot niet meer prikken.
De wol van een alpaca heeft een isolerende werking en is warmer dan merino wol.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Slow Fashion. Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
Niet wassen! Alleen als je er echt op staat. Temperaturen hoger dan 30º zijn een no-no en gebruik alleen het WOLWAS programma op je wasmachine. Dus niet het normale 30 graden programma.
Merino wol kent een aantal unieke eigenschappen. Dat maakt de stof bijzonder goed geschikt voor kleding, zoals shirts en truien. De voordelen van merinowol op een rijtje: Zelfreinigend.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche. De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Een wollen trui is niet geschikt voor de droger en kan daardoor ook juist gaan kriebelen. Nog beter is om de trui liggend te laten drogen, zodat-ie zijn vorm niet verliest.
Superzachte alpaca's
Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde.
Schapenwol wordt verwerkt tot producten die in de wolwinkel op het bedrijf van Schaapskooi Mergelland te koop zijn. U kunt hierbij denken aan onderdekens, vachten, sloffen, truien, vesten, breiwol en handschoenen. Naast deze producten hebben we ook een groot aanbod in schapenknuffels.
Ze irriteren of jeuken niet en ze zijn van nature geurbestendig en vochtafdrijvend.
Was je kledingstuk in een waszakje. Hoe minder wrijving, hoe minder pillen en pluizen. Een tip uit de categorie 'baat het niet dan schaadt het niet': stop een nieuw wollen kledingstuk in een goed afsluitbare plastic zak en leg het een nachtje in de vriezer.
Ruim een jaar lang stortte oprichter Maxime Cartens zich op het uitvogelen van de allerbeste stof, die het minst pluist en pilt, en uiteindelijk kwam ze bij Suedwolle - Biella terecht, gecertificeerd door The Woolmark Company.
Wil je het pillen van kleding voorkomen? Doe de kleding in ieder geval niet in de droger, maar droog het aan de lijn. Daarnaast is het een goed idee om de kleding die veel pilt in een waszak te wassen, om die minimaal in aanraking te laten komen met andere kleding.