Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
Dat het wordt afgeraden gaat, zoals hierboven te lezen, vooral over fritúren in extra vierge olijfolie. Bakken op lagere temperaturen kan wel. Ook in extra vierge olijfolie. Het wordt alleen afgeraden omdat het simpelweg zonde is van de smaak, omdat die bij verhitting grotendeels verloren gaat.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten die beter bestand zijn tegen verhitting dan oliesoorten rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Zowel extra vierge, vierge als geraffineerde olijfolie zijn hittestabiel.
Bakken in zonnebloemolie Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
De olie die het meest geschikt is om te verhitten is olijfolie (niet de koude persing), zonnebloemolie, druivenpitolie, arachide-olie, koolzaadolie of soja-olie. De olijfolie is daarvan degene met het meeste smaak, dus het minst neutraal.
Geraffineerde olijfolie: 199-243°C. Vierge olijfolie: 210°C. Extra vierge olijfolie met lage zuurtegraad, van goede kwaliteit: 207°C. Extra vierge olijfolie: 160-190°C.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Olie gebruik je om je vlees of vis op een hoge temperatuur te kunnen bakken. Dit is ontzettend belangrijk wil jij dat perfecte stukje vlees of vis bereiden. Boter gebruik een klein beetje voor de smaak. De vettige structuur en het feit dat boter altijd smaken verbindt, maakt je vlees of vis net even wat lekkerder.
Je kunt een biefstuk ook in olijfolie bakken. Olie kan veel heter worden dan boter zonder te verbranden. Maar mijn voorkeur heeft boter.
Zorg dat de grillpan goed heet is. Smeer de burgers aan beide kanten in met een beetje olijfolie. Ongeveer 1 minuut rondom bruin bakken op hoog vuur. Vervolgens ongeveer 8 minuten zachtjes laten braden op laag vuur.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Saffloerolie is zonder twijfel één van de slechtste plantaardige olie die je kunt eten, maar liefst 70% bestaat uit linolzuur en het bevat vrijwel geen voedingsstoffen. De gemiddelde zonnebloemolie bevat een linolzuur precentage van meer dan 60%.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Het gebruik van de juiste vetstof is cruciaal. Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Extra vierge olijfolie verhitten kan tot 207 graden Celsius. Dan betekent dat je gemakkelijk kunt frituren in olijfolie (frituren doe je normaliter op 180 graden Celsius) en kunt bakken in olijfolie (wat je ook prima onder de 200 graden Celsius kunt doen).
Olijfolie vermindert de maagmotiliteit, waardoor de maaginhoud minder snel uit de maag in de twaalfvingerige darm terechtkomt. Dit geeft een gevoel van verzadiging, wat zowel de spijsvertering als de opname van voedingsstoffen in de darm bevordert.
Hetzelfde gebeurt als extra vierge olijfolie wordt verhit tot zo'n 180 graden, waardoor dit het zogenoemde rookpunt bereikt en dus als het ware aanbrandt. Het rookpunt van andere olijfoliën ligt op zo'n 240 graden.