Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.
Gooi dan in ieder geval je kauwgom weg bij het restafval, niet bij het gft-afval. Kauwgom kan namelijk niet gerecycled worden, dus kan je er alleen vanaf komen door het mee te geven met het restafval.
Kauwgom wordt vaak op straat weggegooid na het kauwen, waardoor niet-biologisch afbreekbaar afval ontstaat dat schadelijke effecten heeft op het milieu. Kauwgom breekt niet natuurlijk af en blijft minimaal 20 jaar in het milieu liggen.
Kauwgom wordt van aardolie gemaakt en is biologisch niet afbreekbaar. Wie zijn stukje kauwgom dus op straat gooit, zorgt voor enorme gevolgen, want het afval vervuilt rivieren permanent. Alleen al in Toronto telde de regisseur 719 miljoen stukjes kauwgom op de stoep. Dat komt overeen met ongeveer 2000 ton afval.
Kauwgom bestaat vooral uit synthetische gom, een soort plastic. Je maagzuur, dat voedsel verteert, kan dat goedje niet afbreken. Het stukje wordt daarom door de bewegingen in je maag en darmen vrij snel weer naar buiten gestuurd. Na een dag of twee ligt het onverteerde kauwgompje in de wc.
Kauwgom is gemaakt van gom met smaak-, kleur- en zoetstoffen. Het maagzuur haalt er alle verteerbare stoffen uit. Dit zal bij kauwgom suiker zijn en een paar smaakstoffen. Het lichaam breekt de gom niet af, ondanks de extreem zure maaginhoud en verteringsenzymen.
BenBits mag zijn kauwgom “natuurlijk” en “plasticvrij” blijven noemen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank op 15 juli 2022 besloten en nog eens bekrachtigd op 23 maart 2023. Een onafhankelijk deskundigenonderzoek heeft plaatsgevonden en er is geen reden meer om aan de claims van BenBits te twijfelen.
In 1992 vaardigde Singapore een verbod op het importeren, kauwen en op straat uitspugen van kauwgom uit. Kauwgom veroorzaakte voornamelijk problemen bij het onderhouden van flats van woningcorporaties. Kauwgom op straat veroorzaakte namelijk de meeste kosten op onderhoud van schoonmaakgereedschappen.
Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
Op straat uitgespuugde kauwgom draagt bij aan de plasticvervuiling en aan de plasticsoep omdat het ingrediënten bevat die nooit afbreken. Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.
In Nederland wordt er per jaar ca. 5,5 miljoen kilo kauwgom verkocht. Gelukkig leent kauwgom zich uitstekend voor recycling en wordt daarmee tot een grondstof waarvan nieuwe producten worden gemaakt. Er hangt een fors prijskaartje aan het opruimen van zwerfafval.
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de 'plasticsoep' verergeren.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Ondanks het feit dat het effect van (hogere) boetes op kauwgomvervuiling niet goed gemeten is, hebben veel landen in Europa hun boetes voor het op straat gooien van kauwgom recent verhoogd. In Nederland is de boete voor het op straat gooien van zwerfafval € 140,-.
In Singapore zijn de straten kauwgomvrij en dat heeft een reden. Het is daar namelijk verboden om kauwgum te verkopen. Je mag het wel op zak hebben, maar neem het dus mee uit Nederland. Wie zijn uitgespuugde kauwgom op straat gooit, riskeert een boete van 1000 Singapore dollars (zo'n 600 euro).
In Singapore mag er bijvoorbeeld geen kauwgom verkocht worden. Je mag het wel op zak hebben, maar mocht de smaak eraf zijn, gooi hem dan niet op de grond! Kauwgom op de grond gooien wordt in Singapore als een misdaad gezien en daar krijg je een boete van maar liefst 600 euro voor.
De beste kauwgom
Wil je vooral minder plakvorming, sterker glazuur en minder kans op gaatjes, dan is Xylitol Kauwgom waarschijnlijk de beste keus. Zoek je iets wat de zelfreinigende werking van je gebit ondersteunt, aanslag voorkomt en helpt tegen gaatjes, dan kun je beter voor Odol Med 3 Kauwgom gaan.
Wat is nu een gezonde variant op kauwgom? Al sinds 2013 is het merk Peppersmith goedgekeurd door de Oral Health Foundation. Het mooie aan dit merk is, is dat ze mints en kauwgom maken die 100% gezoet zijn met xylitol. Er word dus geen andere zoetstof of gewone suiker aan toegevoegd.
Er zijn inderdaad voordelen van kauwgom. Zo verhoog je de productie van speeksel en je kauwt – iets waarvan het belang intussen duidelijk is geworden. Daarnaast kan kauwgom kauwen stress verminderen en het geeft je een frisse adem. Na een zoete/zure snack kan kauwgom kauwen helpen bij het beperken van de zuuraanval.
Effecten van kauwgom
Dit neutraliseert zuuraanvallen en zorgt ervoor dat je mond schoon wordt gespoeld. Minder snel gaatjes is het resultaat. We like! Ook is kauwgom kauwen goed voor de concentratie en alertheid.
Een grote hoeveelheid kauwgom kan laxerend werken: feit
Suikervrije kauwgom bevat polyolen (zoetstoffen), die een laxerend effect kunnen hebben. Polyolen trekken in de dikke darm water aan en worden in bacteriën omgezet, waardoor er gassen ontstaan. Gevolg? Diarree en winderigheid.
Na een paar dagen verdwijnt de overschot via de ontlasting uit het lichaam. Er is dus niets gevaarlijk aan een kauwgom inslikken. Wel passen mensen met een vernauwing in hun maag-darmstelsel door bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of door een gezwel best op.