Op gebied van oogkleur vinden mannen 40,1% blauwe ogen het mooiste, gevolgd door bruine ogen (29,2%), groene (17,5%) en hazelnootbruine ogen (13,1%). Het verrassendste van het onderzoek vinden we terug in de kledingmaat van vrouwen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Groene ogen worden vaak gezien als de ultieme jackpot. Mensen met deze oogkleur zouden namelijk beschikken over de leiderscapaciteiten van mensen met bruine ogen en over de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen. Bovendien zijn mensen met groene ogen vaak erg creatief.
Hoe aparter de oogkleur, hoe aantrekkelijker die oogkleur werd gevonden. Grijze ogen zijn bijvoorbeeld zowel de meest uitzonderlijke als de meest aantrekkelijk bevonden oogkleur, gevolgd door goudbruine en groene ogen. Bruine ogen daarentegen komen het vaakst voor en worden het minst aantrekkelijk gevonden.
De kleur heet ook wel opaque couché. De kleur is een mengeling van donkerbruin, olijfgroen en grijs en ziet er volgens deelnemers van het onderzoek 'vuil' uit.
Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Amberkleurige ogen komen vooral voor bij dieren, en worden bij mensen dan ook wel kattenogen genoemd. Het is dan ook een zeer zeldzame oogkleur. Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.
Mensen met groene ogen worden gezien als creatief, gedreven en gepassioneerd. Maar tegelijkertijd zijn ze ook vaker jaloers of zelfs vijandig. Uit onderzoek door de Impulse Research Corporation in Los Angeles blijkt bovendien dat de groene oogkleur het meest verleidelijk en tegelijk mysterieus is van alle oogkleuren.
De hoeveelheid pigment (melanine) in de pigmentrijke cellen aan de achterkant van de iris, bepalen de oogkleur. Bruine ogen hebben veel pigment, blauwe ogen weinig en groene ogen zitten daar tussenin. Bruin is de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw en daarna groen.
Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Ook in andere delen van je lichaam zit pigment. Denk bijvoorbeeld aan je haar en aan je huid. Mensen met blauwe ogen hebben juist heel erg weinig pigment, net als mensen met grijze ogen. De grijze oogkleur komt bij minder dan 1% van alle mensen op de wereld voor.
Bruine ogen, blauwe ogen, zwarte ogen, groene ogen, grijze ogen, hazelnootkleurige ogen en paarse ogen… Er zijn zo veel prachtige oogkleuren – en wij houden van ze allemaal!
Als je ouder wordt kan de kleur van het oog veranderen. Zo gaat dat bijvoorbeeld ook bij baby's: vaak hebben baby's met een lichte huidskleur een lichte kleur ogen bij de geboorte. Maar de oogkleur van een baby verandert vaak in het eerste levensjaar.
Hazelbruin is een mooie mix van donkerbruin en groen, die samen een wel heel mooie kleur ogen veroorzaken. Van mensen met hazelkleurige ogen wordt gezegd dat ze elegant zijn, spontaan en avontuurlijk.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je ogen er gehydrateerd en stralend uitzien. Op het moment dat je ogen nogal droog zijn, hebben ze een doffe uitstraling. De symptomen van droge ogen verminder je aanzienlijk door voldoende water en thee te drinken.
Genoeg vloeistof drinken is een goed idee als u last heeft van droge ogen. Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben.
Welke oogkleur komt het meest en het minst voor? Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
Door de pupil komt het licht naar binnen en het gaat daar door de ooglens en de ooglens zorgt d'rvoor, dat het keurig daar op het netvlies terechtkomt. En je ziet het: het beeld staat op zijn kop. Dat beeld, dat wordt door de oogzenuw, die zit daar, naar de hersenen gestuurd. En die zetten het weer rechtop voor je.