Hechtenis is wel vergelijkbaar met een
Dan moet de strafrechter, binnen de periode van maximaal 90 dagen gevangenhouding, het vervolg van uw voorlopige hechtenis tijdens een zitting behandelen. De rechter beslist of: het nodig is uw gevangenhouding te verlengen en u dus blijft vastzitten, of. dat u in vrijheid de behandeling van uw strafzaak kunt afwachten.
Het moet namelijk gaan om een misdrijf waar voorlopige hechtenis voor is toegestaan. Dat zijn in ieder geval alle misdrijven waarvoor 4 jaar of meer kan worden opgelegd. In de wet staan ook nog enkele andere misdrijven specifiek opgenoemd, zoals bedreiging, verduistering, afdreiging en oplichting.
Het verschil tussen gevangenisstraf (hechtenis) en opsluiting bestaat erin dat gevangenisstraf de vrijheidsberoving is die wordt opgelegd voor wanbedrijven (correctionele straffen) terwijl opsluiting de vrijheidsberoving is voor misdaden (criminele straffen). De wijze van vrijheidsberoving is dezelfde.
De voorlopige hechtenis is een verzamelnaam voor de verschillende perioden (bewaring, gevangenhouding, gevangenneming) die u voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van uw strafzaak vast kunt zitten. De rechter-commissaris beslist over de inbewaringstelling (de eerste fase van de voorlopige hechtenis).
Wordt dat verzoek toegewezen, dan is dat het begin van een voorlopige hechtenis. Deze hechtenis vindt plaats in een huis van bewaring of op het politiebureau; in het laatste geval heet dat preventief zitten. De bewaring duurt maximaal veertien dagen en kan niet door de rechter-commissaris worden verlengd.
Zijn de 14 dagen voorlopige hechtenis afgelopen en wil de officier van justitie opnieuw verlengen, dan gaat hij naar de raadkamer van de rechtbank. De officier van justitie vordert dan de gevangenhouding.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Een rechter kan voor de zwaarste misdrijven een levenslange gevangenisstraf opleggen.
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) geeft je vanuit privacy oogpunt geen informatie. Het is de taak van je familielid om je te informeren waar hij/zij vast zit. Of weet je iemand in je omgeving die mogelijk geïnformeerd is door je gedetineerd familielid? Dan kan je het mogelijk bij die persoon navragen.
Voorlopige hechtenis betekent dat iemand in de gevangenis zit, zonder veroordeling, maar alleen op verdenking van een strafbaar feit. Ondertussen gaat de politie door met het onderzoek en wordt steeds de afweging gemaakt of diegene wel of niet vast moet blijven zitten.
Wat is voorlopige hechtenis? Voorlopige hechtenis houdt in dat een verdachte wordt vasthouden in afwachting van een strafzaak. Dit wordt ook wel voorarrest genoemd. Voorlopige hechtenis kan alleen plaatsvinden wanneer er een serieuze verdenking is dat iemand iets strafbaars heeft gedaan.
Diefstal is een feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Dit betekent dat een verdachte langere tijd in voorarrest kan worden gehouden op verdenking van diefstal. Wel moeten er ook ernstige bezwaren bestaan en gronden voor toepassing van voorlopige hechtenis.
Na maximaal 3 dagen en 18 uur na je aanhouding, is er een zitting bij de rechter-commissaris. Die toetst of je geschorst kan worden en naar huis mag (vaak onder voorwaarden, zoals huisarrest en contact- of gebiedsverbod en/of onder begeleiding van jeugdreclassering).
Welke straffen zijn er? De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Als de politie u heeft gearresteerd, moet u vervolgens mee naar het politiebureau. Op het politiebureau vinden verhoren plaats door de politie. Dag en nacht bij elkaar opgeteld, mag u maximaal 18 uur worden vastgehouden. Na de verhoren wordt bepaald of u weer naar huis mag of langer vast gehouden wordt.
Arbeid vormt een belangrijk onderdeel van het dagprogramma van gedetineerden. Gevangenen werken ongeveer 20 uur per week. Of gevangenen mogen werken is afhankelijk van hun achtergrond, delict en betrouwbaarheid. Veel gevangenissen hebben een in-house productiebedrijf, waarbinnen de gedetineerden werkzaam zijn.
De rekening-courant
In veruit de meeste gesloten inrichtingen (zoals een huis van bewaring, gevangenis of aanverwante instelling) mogen gedetineerden geen contant geld hebben. Elke gedetineerde van een justitiële inrichting krijgt daarom bij binnenkomst een rekening-courant (RC), specifiek geldig binnen die inrichting.
De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.
Als de gestrafte zijn werkstraf niet (goed) doet, moet hij de gevangenis in. Op 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf staat maximaal 1 dag gevangenisstraf.
De langste gevangenisstraffen die voor zover tot op heden zijn opgelegd zijn die aan de Amerikanen Darron Bennalford Anderson (10.750 jaar in 1997) en Dudley Wayne Kyzer (10.000 jaar + 2 maal levenslang in 1981).
Waar voor veel andere delicten nog richtlijnen voor strafvordering voor het Openbaar Ministerie bestaan, bestaan die voor moord (en doodslag) niet. De een kan een straf van een jaar krijgen, terwijl de ander 30 jaar of levenslang krijgt.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
De politie mag alleen aanhouden als u verdachte bent van een strafbaar feit. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een verdenking van terrorisme. Dan gaat het om zo'n ernstig strafbaar feit dat ook een aanwijzing genoeg is. Er hoeft dan nog geen duidelijk vermoeden te zijn.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.