Om avocado's te kweken zijn bijen nodig. Die vliegen gewoon rond, maar in grote avocado-plantages kunnen de wilde bijen het bestuiven van al die avocado-planten helemaal niet aan. Dan worden er bijenkassen opgehaald bij een imker om in de plantage neer te zetten.
Je wist het waarschijnlijk nog niet, maar avocado's zijn niet vegan.
De uitstoot van broeikasgassen, uitgedrukt in CO2-equivalenten, is in Europa 0,43 kg per kilo avocado's.
De avocadobomen groeien van nature in tropisch klimaat zoals Midden Amerika en Afrika en kunnen wel 20 meter hoog en 100 jaar oud worden.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.
Laat de pit toch maar even zitten
Het vruchtvlees dat tegen de rand van de schil zit, is eigenlijk het gezondste, eetbare deel van de avocado. Daar verbergen de carotenoïden zich, dat zijn antioxidanten die goed zijn voor het lichaam.
De avocado (Persea americana) is een boom uit Centraal-Amerika. Hij is bekend om zijn gelijknamige voor consumptie geschikte vrucht die ook wel advocaatpeer of, als hij eetrijp is, soms solange genoemd wordt. De naam avocado komt van het Nahuatl-woord ahuacatl, dat overigens ook 'teelbal' betekent.
Uit onderzoek blijkt dat als je een halve avocado bij je lunch eet, je 3 tot 5 uur later minder honger hebt [7]. De vetten, vezels en het eiwit in de vrucht geven je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar eten verlangt. Op deze manier kan avocado je helpen afvallen.
Een avocado bevat maar liefst 450 milligram kalium, kalium is goed voor de bloeddruk, spieren én speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen. Onze bloeddruk zegt veel over onze gezondheid.
Avocado's bevatten goede vetten en veel omega-3 vetzuren. Deze zorgen ervoor dat je de anti-oxidanten lycopeen en bètacaroteen beter opneemt waardoor jouw huid straalt als nooit tevoren! Bananen zijn niet alleen rijk aan potassium maar ze bevatten ook vezels, vitamine B6, vitamine C en magnesium. Eten dus die hap!
De bruine slierten zitten daar natuurlijk niet voor niets en hebben wel degelijk een functie. Dit zijn namelijk de vaatbundels die voedingsstoffen en water in de vrucht brengen.
Rauw eten
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel.
In zijn geheel invriezen
Je kunt hem dan wel 4 tot 6 maanden bewaren! Wanneer je vervolgens trek hebt in een avocado hoef je 'm alleen nog even in een kom met warm water te leggen voor ongeveer 20 minuten. Zo heb je altijd een ready-to-eat avocado!
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Superfood 3: Avocado is een bron van vitamine B en E. Voor mensen die last hebben van haaruitval kan het helpen om meer avocado te eten. De vitaminen in de avocado houden het haar sterk en hiermee voorkom je haaruitval. Superfood 4: Eieren zitten bomvol proteïnen, die dus worden gezien als de bouwstoffen van ons haar.
Avocado rijpen in de magnetron (2 minuten)
Halveer de vrucht en verwijder de pit. Wikkel vervolgens iedere helft in plastic folie en verwarm de avocado 2 minuten op de hoogste stand van je magnetron. Daardoor wordt 'ie een stuk zachter en kun je het vruchtvlees makkelijker eten.
Voor een eetrijpe avocado betaal je in deze supermarkt 1,59 euro, een recordprijs. Voor een avocado die nog moet rijpen betaal je in die supermarkt 1,29 euro. Dezelfde prijs als bij supermarkten Jumbo en Albert Heijn. Bij supermarkten Dirk en Plus ben je goedkoper uit, daar kost een avocado nu 1,19 euro.
Vet in avocado
Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.
Niet goed of overrijp
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten.
Een kilogram sla verbruikt ongeveer 130 liter. Maar de avocado verbruikt maar liefst 1000 liter water. 1000 liter voor tweeënhalve avocado! Daarnaast groeien avocado's in landen als Zuid-Afrika en Mexico, waar voetbalvelden aan bomen gekapt worden om ruimte te maken voor avocado-plantages.
Het vruchtvlees moet een lichtgroene kleur hebben. Als het vlees zwart of bruin is, dan mag je de avocado niet meer eten. Als er wat kleine kneuzingen in de vorm van kleine, geïsoleerde gebieden van bruine verkleuring zijn, dan is de avocado nog goed te eten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.