De levensduur van een houtkachel is 20 jaar. Het is belangrijk om de verpakkingen te vervangen, eens in de 3 tot 5 jaar.
Een houtkachel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Staat jouw kachel er al een tijdje? Check dan of deze voldoet aan de eisen van EcoDesign 2020. Want een slecht functionerende houtkachel stoot meer schadelijke stoffen uit dan wenselijk is.
De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m3 te zijn. Dit vergt voornamelijk aanpassingen voor consumenten die op dit moment een bestaande situatie hebben en waarbij dit niet behaald wordt.
In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden. Gemeenten kunnen een ontheffing verlenen als het niet om gevaarlijke afvalstoffen gaat.
Rookgasafvoeren gaan dus (in principe) GEEN 30 jaar mee. Als u daar rekening mee houdt, dan zorgt u voor een veilige en comfortabele woonomgeving voor uzelf en die van anderen.
Een nieuw rookkanaal voor een houtkachel aanleggen kost gemiddeld tussen de € 2.000,- en € 3.000,-.
In de meeste gevallen leidt de aanwezigheid van een houtkachel of houtgestookte ketel niet meer tot vergunningplicht. Als het verstookte hout afval is, kan nog wel een vergunning nodig zijn. Daarnaast zijn houtgestookte installaties met een thermisch vermogen groter dan 15 MW nog steeds vergunningplichtig.
Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert adviseert het RIVM mensen om dan geen hout te stoken.
De top van de schoorsteen moet uitsteken boven alle binnen 15 meter aanwezige obstakels. De minimum-hoogte van het rookkanaal boven het dak moet wel ongeveer 1 meter zijn, in elk geval 50 cm boven de borstwering om de valwinden tegen te gaan.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
De uitstoot van fijnstof (PM2. 5) is juist daardoor nu al gedaald met bijna 40% van 6,6 naar 4,1 kiloton. Dit is de schoonst stokende productie kachel ooit. De HETA SL8 heeft een uitstoot van minder dan 3mg fijnstof en dat is 13x lager dan de nieuwe norm die in 2020 is ingevoerd.
Dit kan diverse oorzaken hebben, maar meestal is de boosdoener nat of ongeschikt hout. Roetaanslag ontstaat bij het op temperatuur komen van de kachel. Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken.
Gebruik altijd droog en geschikt haardhout
Verbrand nooit afvalhout of tuinhout dat chemisch is behandeld, spaanplaat, oude spoorbielzen of ander bewerkt hout. Bij de verbranding van bewerkt en behandeld hout kunnen giftige dampen ontstaan. Naast onveilig, is dit ook heel schadelijk voor het milieu.
Op Stookwijzer.nu vind je een actueel advies over wel of niet stoken op dat moment in je eigen regio. Ga je hout stoken, bekijk dan altijd eerst de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.
Het RIVM roept op om vandaag geen hout te stoken in acht provincies: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Door de weersomstandigheden blijft de rook hangen en dat kan leiden tot overlast en gezondheidsklachten.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
Het is mogelijk om uw kachel voor een langere periode te laten branden. Ten eerste, zorg ervoor dat de aslade leeg is voordat u de brandstof aanvult, laat daarna de toegevoegde brandstof een paar minuten op een hoge temperatuur goed branden met de luchttoevoer open. Tot slot, zet de luchttoevoer in op lage verbranding.
Jazeker! Uw woning hoeft niet voorzien te zijn van een gemetselde schoorsteen wanneer u kiest voor een houtkachel.
Kan je zomaar een houtkachel plaatsen? Nee. Bij het installeren van een houtkachel moeten er met bepaalde factoren rekening gehouden worden. Zo moet de installatie voldoen aan de bouwvoorschriften, en moet het rookkanaal boven de nok van het huis uitkomen.
Heeft u een muur met hout of gips? Er moet dan minimaal 40 centimeter afstand tussen de kachel en de muur zitten. Heeft u een muur van beton of steen? Houd dan ongeveer een dikte van de vuist afstand tussen de kachel en muur.
Een dubbelwandige kachelpijp gebruiken is verplicht volgens het Nederlandse Bouwbesluit wanneer deze door de gevel, het dak of plafond gaat. Een dubbelwandig rookkanaal is brandveilig, waardoor het mogelijk om deze buiten het zicht te plaatsen.
Het beste rookkanaal op de markt.
Isoduct is onomstotelijk bewezen het meest innovatieve, veilige en beste rookgasafvoersysteem in Nederland.
Twee kachels op één rookkanaal aansluiten is wel mogelijk maar extra aandacht is wel vereist. Hoewel het in sommige gevallen redelijk goed werkt, met een 45° T-stuk, raden we dit in zijn algemeenheid toch af.