De kruisdood van Jezus van Nazareth wordt op deze dag herdacht. Op deze dag eten sommige Katholieken geen vlees. Dat heeft te maken met de vastentijd. Tijdens deze periode mogen Katholieken slechts één volle maaltijd per dag nuttigen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag geen vlees eten.
De katholieke gelovige had op vrijdag een 'dag van volledige onthouding'. Deze onthouding betekende dat het eten van (toentertijd) luxe middelen zoals vlees van landdieren verboden was. Vis was vroeger een goedkoper product dan vlees en geen landdier en viel daar dus niet onder.
Heel veel mensen houden zich hier nog steeds aan. De katholieke kerk zei de mensen geen vlees te eten van warmbloedige dieren. Aangezien vissen koudbloedig zijn, mag het wel gegeten worden op goede vrijdag. De gedachte erachter is dat Jezus gestorven is op een vrijdag voor de zonden van de mens.
Binnen de Katholieke Kerk vindt op veel plaatsen op Goede Vrijdag om drie uur 's middags de kruisweg plaats, waarbij de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Romeinse procurator Pontius Pilatus) tot op de heuvel Golgotha, plaats van zijn terechtstelling, wordt herdacht.
Van oudsher is Goede Vrijdag voor katholieken een dag waarop vis gegeten wordt. Op die dag stierf Jezus Christus aan het kruis en daarom is matiging en vasten aan de orde. Vis was vroeger goedkoper en minder luxueus dan vlees. "Die traditie wordt hier in de Kempen goed opgevolgd.
Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan. Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige Onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten.
Het is de bedoeling niet of nauwelijks te eten en te drinken, geen geslachtsgemeenschap te hebben, en in het algemeen afstand te nemen van alle verslavingen en hartstochten die de weg tot God kunnen versperren. Vasten is in de kern een verstervingsoefening waarbij op een dag maar één enkele maaltijd wordt gebruikt.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
29 maart 2024. Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.
Vroeger mochten de gelovigen tijdens de veertigdagentijd geen vlees en ook geen eieren eten. Daarom waren er met Pasen extra veel kuikentjes. Vandaar het gebruik om eieren te eten met Pasen. Omdat eieren symbool zijn van nieuw leven, werden ze het symbool van de verrijzenis.
Op Goede Vrijdag herdenken we de dag waarop Jezus werd gekruisigd. De dag wordt Goede Vrijdag genoemd omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd om de mensheid te redden, is de gedachte. Gelovigen die deze dag vieren, offeren zelf ook iets op om Jezus te herdenken: zij vasten deze dag, of eten geen vlees.
Het christendom legt zijn gelovigen enkele 'musts' op, zoals: vasten voor Pasen, eten delen met anderen en op vrijdag geen vlees eten. Daarom is vrijdag ook voor velen 'visdag'. Wat christenen volgens hun geloof absoluut moeten vermijden, is zoetigheden en grote maaltijden tijdens de vastenperiode.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Officieel mogen gelovigen op vrijdagen en op bijzondere dagen zoals Aswoensdag geen vlees of ander voedsel consumeren. Jongeren onder 14 jaar en bejaarden vormen een uitzondering. In de praktijk houden vooral op Goede Vrijdag veel gelovigen zich aan de oproep tot soberheid. Dan herdenken ze immers de dood van Jezus.
Alle katholieken zijn verplicht om op zondagen deel te nemen aan de eucharistieviering. Deze zondagsplicht is een van de geboden van de Kerk. De Rooms-Katholieke Kerk onderscheidt Vijf Geboden van de Kerk.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
Vermijd winkelen of andere boodschappen die jou kunnen afleiden van de betekenis van de dag. Bid de droevige mysteries van de Rozenkrans. Blijf stil van 12.00 uur tot 15.00 uur, wat de uren zijn waarin Christus aan het Kruis leed. Gebruik op Goede Vrijdag de Lectio Divina om te mediteren over de lezingen van de dag.
Op Paaszondag is het feest. Dan wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die het einde van Jezus' leven op aarde markeert. Op deze dag wordt gevierd dat de zoon van God na de opstanding de aarde weer verliet. Om met Pinksteren te kunnen terugkeren in de gedaante van de Heilige Geest, moest Jezus als mens de aarde verlaten.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven. Op dit schilderij staat Jezus op uit zijn graf.
Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis vieren zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen vieren zij de verrijzenis uit de dood. Maria, de moeder van Jezus heeft een speciale plek in het geloof.
Er is een zeer essentieel verschil tussen een katholiek en een christen, namelijk, dat een katholiek heil verwacht van nog meer wezens dan alleen Jezus Christus, de Heilige Geest en God de Vader. Denk bijvoorbeeld aan het bidden tot Maria.
De belangrijkste zijn: de doop, de eerste communie (gevierd door alleen rooms-katholieken), belijdenis of vormsel, het huwelijk en het overlijden. Tijdens deze vieringen ontvangen de gelovigen, volgens de christelijke leer, een zichtbaar teken van hun God.