Spoel met een kleine hoeveelheid vloeistof (30 ml.). Zo voorkomt u dat er grote hoeveelheden in de blaas terecht komen, alleen de katheter hoeft te worden gespoeld. Het is beter om de katheter 2 keer met een hoeveelheid van 30 ml te spoelen, dan 1 keer met 50 ml. De Solutio G moet een paar minuten inwerken.
Het spoelen van de katheter heeft als doel de katheter doorgankelijk te houden door encrustratie (letterlijk 'korstvorming', of aanslag/verkalking aan de binnenkant van de katheter) en debrisvorming te voorkomen en te verwijderen. Katheterspoelen is zinvol bij cliënten die snel een verstopte blaaskatheter hebben.
En dat is als je weet dat een zorgvrager met een katheter vaak een verstopping heeft. Je kunt dan preventief spoelen. Ook hiervoor moet je eerst een opdracht van een arts hebben en een uitvoeringsverzoek. Je kunt in zo'n geval de blaas drie keer per week spoelen met fysiologisch zout (NaCl 0,9%).
De patiënt mobiliseren heeft de voorkeur boven bedrust of wisselligging.
De frequentie van spoelen varieert van lx per dag tot 2x per week, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de blaas. De volgende middelen kunnen worden gebruikt: fysiologisch zout, Solutio G en Solutio R. Alle genoemde oplossingen zijn verkrijgbaar in wegwerpzakjes.De Solutio G en Solutio R zijn zure spoelmiddelen.
Indien nodig kunt u zachtjes in de zak knijpen. De oplossing moet 10-15 minuten in de blaas blijven. Indien gewenst kunt u de oplossing opwarmen tot lichaamstemperatuur door de container kortdurend in een waterbad met de juiste temperatuur onder te dompelen.
Indien er na twee tot drie uur geen urine in de urineopvangzak komt, moet de katheter doorgespoeld worden of vervangen door een nieuwe. Als u veel aanslag of troebele urine opmerkt, kan de blaas worden gespoeld met fysiologisch zout of indien nodig met een andere vloeistof.
Laat - bij het toedienen - de spoelvloeistof inlopen door het spoelzakje of de spuit boven het niveau van de blaas te houden. Als de spoelvloeistof niet spontaan inloopt, knijp dan licht in het zakje of oefen met de stamper van de spuit lichte druk uit.
Bekijk de hoeveelheid teruggelopen vloeistof in relatie tot de ingebrachte hoeveelheid en observeer de samenstelling van de teruggelopen vloeistof. Rapporteer bij afwijkingen aan de arts. Zorg dat een open verbinding met de blaas zo kort mogelijk duurt in verband met infectiegevaar.
De spoeling blijft ongeveer 1 uur in uw blaas, zodat de medicijnen goed kunnen inwerken. U mag in die tijd niet plassen. U blijft 30-90 minuten in het ziekenhuis. Hoelang de behandeling precies duurt, hangt af van het soort blaasspoeling.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Als er lekkage optreedt, verwissel de katheter en snij de oude katheter open om te zien of hij verstopt zit. Na het verwisselen van de katheter, zou het lekken moeten stoppen.
Was de huid rondom insteekopening waar de katheter is ingebracht dagelijks met water. Droog de huid zorgvuldig af met een schone doek. Dagelijks wassen, douchen of baden is geen probleem. Als u wilt zwemmen en de insteekopening is nog niet genezen, dan kunt u deze afplakken met een speciale plastic folie.
De meest voorkomende complicaties zijn: − herhaaldelijk aandrang om te plassen; − pijnlijk of branderig gevoel in de blaas of de plasbuis; Page 9 PATIËNTENINFORMATIE 9 − moeite met het ophouden van urine; − aanwezigheid van bloed- of weefseldeeltjes in de urine.
Probeer de katheter niet af te klemmen met een kocher. Maak liever gewoon een knik in de katheter. De kocher kan namelijk de katheter beschadigen en zorgen voor lekkage. Houd altijd goed bij hoeveel vloeistof je hebt ingebracht en hoeveel je terug hebt gekregen.
De vrouw dient bij het wassen de schaamlippen goed te spreiden. De eventuele afscheiding op de katheter kunt u verwijderen met water. Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt.
Blaasspoelen is een voorbehouden handeling die je als zorgprofessional, voor de veiligheid van de cliënt, correct moet kunnen uitvoeren.
Soms heeft blaasspoelen wel nut. Bijvoorbeeld als er makkelijk verstoppingen in het katheter zijn, zoals door gruis of steenvorming aan de binnenkant van de slang. Soms is spoelen dan een betere oplossing dan een nieuw katheter. Dit kun je doen met water met fysiologisch zout.
Uro-Tainer® met natriumchloride wordt aanbevolen als blaasspoeling, om vuil en slijm weg te spoelen uit de blaas en katheter. Deze isotone vloeistof heeft een puur mechanische werking. Het voorkomt en verhelpt debrisvorming in de blaas.
Als er geen urine meer uit de katheter komt, neemt u contact op met de polikliniek Urologie. De verpleegkundige kan u dan wat tips geven en zo nodig moet de katheter op de polikliniek worden gespoeld. Als dit niet helpt, moet de katheter worden verwisseld.
Het medicijn wordt na voldoende inwerking uitgeplast. Na de blaasspoeling mag u het ziekenhuis verlaten. Vermijd huidcontact met de vloeistof. Mannen kunnen het beste zittend plassen.
Bij gebruik van een verblijfskatheter kan er in de blaas neerslag (slijm of gruis) en soms ook steenvorming door afgestoten blaaswandslijmvlies ontstaan. Om dit te voorkomen zijn twee zaken belangrijk: U moet veel drinken, meer dan 1200 mL (1,2 liter) per 24 uur.
Door beweging van de katheter in de blaas, bijvoorbeeld na lichamelijke inspanning, kan er bloed in de urine komen. Rust nemen en meer drinken zorgen er vaak voor dat het bloed verdwijnt.
Als u een katheter heeft is het belangrijk dat u goed drinkt, minstens 2 liter vocht per dag. Zo produceert u voldoende urine, worden de afvalstoffen met de urine uit uw lichaam afgevoerd en verminderen blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
Was dagelijks de huid rondom de uitgang van de katheter met lauw water, zonder zeep. Voor mannen is het ook belangrijk om onder de voorhuid zorgvuldig te wassen, dit om de TUC zoveel mogelijk bacterie vrij te houden. Deze katheter dient u geregeld te laten wisselen op de polikliniek Urologie of door de thuiszorg.