Het vochtscherm voorkomt dat vocht, wat zich op de ondergrond vormt, in de vloer trekt. Een vochtscherm zorgt er dus voor dat de vloer geen schade oploopt door vocht van onder, waardoor een vloer vele malen langer meegaat en vervelende situaties worden voorkomen.
Ondervloerfolie is geschikt voor zowel een houten als een betonnen ondergrond. Het is geluiddempend, warmte verdelend en vochtwerend zodat vocht niet in je laminaat kan trekken.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
Een ondervloer van vilt of Xps platen werken dusdanig stabiliserend dat deze op een houten planken ondergrond gelegd kunnen worden. Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam.
Voor u uw laminaat- of parketvloer aanbrengt legt u eerst een isolerende ondervloer. Deze laag zorgt ervoor dat u lang plezier hebt van uw nieuwe vloer, de ondervloer zal de levensduur van uw nieuwe vloer verlengen.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie. Groene vloerplaten zijn geschikt en munten nergens in uit.
Voor een vinylvloer is geen egale ondergrond nodig. Hetzelfde geldt voor tapijt. Verder zijn er laminaatvloeren waar geen egale ondergrond voor nodig is. Bij PVC-vloeren is het altijd nodig om een egale ondergrond te hebben.
Als je een ondervloer tussen het hout en laminaat gaat leggen, wat aan te raden is, dan kan je het best kiezen voor groene viltplaten. Deze viltplaten vullen eventuele oneffenheden op en zorgen er voor dat de vloer geheel vlak komt te liggen.
Wat betreft verminderen van het loopgeluid presteren juist de iets dunnere ondervloeren beter dan de dikkere. PVC, LVT, SPC en vinylvloeren dempen van nature beter het geluid. Het loopgeluid is bij deze vloeren, zelfs zonder ondervloer, veel minder dan op een laminaat- of houten vloer.
Breng je geen dampscherm, dan vergroot je het risico van vochtophoping en kunnen zich schimmels ontwikkelen.
Wanneer je een woning van binnenuit gaat isoleren, is er eigenlijk altijd een dampscherm nodig. Sommige isolatiematerialen (zoals spijkerflensdekens voor dakisolatie) zijn echter standaard al voorzien van een dampwerende aluminium laag. Hiernaast hoef je dan in principe niet nog eens een dampscherm aan te brengen.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Ondervloer laminaat appartement
van een bouwvereniging moet meestal een ondervloer gelegd worden die aan bepaalde normen voldoet. De zogenaamde tno gecertificeerde ondervloer. Wij verkopen een tno gecertificeerde foam met folie ondervloer . Deze is 18db geluidsisolerend en vochtwerend.
Het belang van een droge en vlakke ondergrond
Het verschil in oppervlak mag niet meer dan een halve centimeter zijn. Door de vloer te egaliseren maakt u de vloer gelijk en vlak. Dit kunt u doen met een egaliserende pasta, zoals Egaline.
Gebruik afstandhouders van 1-2 cm om voldoende ruimte tussen de vloer en de muur aan te houden. De vloer kan namelijk nog uit gaan zetten en u wilt natuurlijk niet dat deze bol gaat staan.
De ondervloer, vaak en soort folie of een mat, is een beschermende laag tussen de grondvloer en de toplaag. Deze ondervloer zorgt ervoor dat vocht, maar ook geluid niet door het laminaat dringen. Met name vocht en temperatuurswisselingen kunnen immers een grote invloed op je laminaat hebben.
De platen zijn evt. ook te gebruiken als plaatselijke verhoging van de ondervloer. Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt. De ondergrond moet stofvrij, blijvend droog en goed dragend zijn.
Stap 1: allereerst moet de ondergrond schoon, stof- en vetvrij zijn voordat je de ondervloer kunt leggen. Stap 2: de zilverkleurige of goudkleurige kant van de ondervloer moet je naar boven leggen.
Wanneer je je nieuwe laminaatvloer hebt gelegd kun je er gelijk op lopen. Je hoeft een laminaatvloer niet eerst te behandelen met was of olie, maar je kunt meteen verdergaan met het (her)inrichten van de ruimte. Een vloer van laminaat zal altijd werken, hiermee wordt het uitzetten en krimpen van het hout bedoeld.
Egaliseren van een vloer betekent letterlijk het glad en egaal maken van een vloer. “Maken jullie mijn vloer dan waterpas?” Nee, we maken de vloer glad en egaal en NIET waterpas. Dit betekent dat na het egaliseren er nog steeds glooiingen in de dekvloer zitten.
Egaliseren is niet altijd nodig. In nieuwbouw zijn de meeste vloeren afgewerkt met een zogenaamde “chapelaag". Dit is een cementlaag van c.a. 6 tot 8 centimeter dik die vloerverwarming-, water- & CV-leidingen afdekt. Voor de meeste afwerkvloeren is de chapelaag voldoende glad afgewerkt.
De ondervloer is het belangrijkste onderdeel van de vloer. De ondervloer geeft stabiliteit en isolatie aan de vloer. De keuze van je ondervloer kan de hele beleving van de laminaatvloer beïnvloeden. Denk hierbij aan het loopgeluid en stabiliteit.
1. Welke folie op bodem kruipruimte? Voor het isoleren van de bodem wordt gebruik gemaakt van dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld de dampremmende Miofol folie of een stevige PE folie. De daadwerkelijke isolatie dient direct onder de vloer te worden aangebracht.
Het antwoord is simpel: ja, laminaat kan prima tegen de kou. Wil je de kou écht goed tegenhouden met een laminaatvloer? Leg dan sowieso een goede ondervloer. Dit is een soort isolerende folie die de optrekkende kou, maar ook geluid tegenhoudt.