De belangrijkste maaltijd van de dag. Vergeet de yoghurt en havermout, op Curaçao kiezen we altijd voor een goed vullend ontbijt. Een van onze favoriete ontbijtproducten is de pastechi. De pastechi is een pasteitje gevuld met kip, kaas, rundvlees of vis (kabeljauw of tonijn).
Men eet vaak buitenshuis en haalt nog vaker een maaltijd bij een plaatselijke Chinees of restaurant. Curaçaoënaars eten graag okrasoep met gezouten vlees, varkensstaart, garnalen, vis en schelpdieren. Het is een smakelijke gerecht dat, vermoedelijk door het slijmerige aspect, bij toeristen niet erg geliefd is.
Kosten voor eten en drinken in Curaçao zijn prijzig, hoewel de kosten afhankelijk zijn van waar je eet en drinkt. Het is logisch dat je op populaire plekken zoals Jan Thiel Beach of het Wilhelminaplein in Willemstad meer betaald.
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
Tropische kleding
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
Voor een lunch ben je meestal rond de 15 euro per persoon kwijt. Voor het avondeten kun je rekenen op ongeveer 30-40 euro per persoon. Dit is afhankelijk of je uitgebreid gaat dineren of alleen voor een hoofdgerecht kiest. Een biertje kost meestal rond de 3-4 euro.
Wanneer goedkoop naar Curacao? (
Voor een goedkope vakantie naar Curacao kun je het beste kijken naar een periode buiten het hoogseizoen. Zo kun je in mei, juni, oktober en november een goedkope Curacao vakantie vinden.
Vlees is een stuk goedkoper dan je in Nederland gewend bent. Groente en fruit is juist weer (flink) duurder en soms daarbij ook nog veel slechter van kwaliteit. Let ook heel goed op de houdbaarheidsdatum, daar zijn ze op Curaçao iets minder moeilijk mee.
Geld. Indien u het land wilt binnen reizen met meer dan $10.000 in contanten, dient u dit bij de douane aan te geven. Het aangifteformulier is verkrijgbaar bij de Douaneautoriteiten op de Luchthaven.
Een van de bekendste is de Karni stobá. Dit is een stoofpot van rundvlees. Veel Antillianen beginnen vaak al vroeg, soms dagen van tevoren, met het koken van de karni stobá, omdat het vlees lang moet sudderen. Bolo Pretu betekent letterlijk zwarte cake.
Typisch voor Curaçao zijn de leguanen die er rondlopen, en Curaçao is ook het enige eiland waar u leguaan kunt eten. De enige plek waar u dit speciale gerecht kunt eten is restaurant Jaanchie's, een lokaal restaurant bij Westpunt. Het bevindt zich in een mooie en bijzondere omgeving, met een tuin vol kleurrijke vogels.
Ons antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en beach clubs. Maar ja, dat kost natuurlijk wel meer dan de minder luxe.
Het drinkwater van Curaçao komt daarom noodgedwongen van ontziltingsinstallaties en dat maakt het erg duur. Kost een kubieke meter water in Nederland 87 cent, op Curaçao betaal je voor duizend liter 5,19 euro. En verbruik je meer dan negen kuub in de maand, dan kan dat bedrag oplopen tot het dubbele.
Het regenseizoen op Curacao begint oktober en eindigt in januari. In deze periode valt er maandelijks ongeveer 100 millimeter regen op het eiland; beduidend meer dan in de rest van het jaar, maar nog eigenlijk te weinig om van een echt regenseizoen te spreken.
Op de route Amsterdam - Curacao zit veel concurrentie, omdat dit voor zowel TUI als KLM een belangrijke vliegroute is. Daardoor schommelen de ticketprijzen regelmatig en stunten beide maatschappijen om beurten met aanbiedingen. Dit keer zijn de voordeligste tickets te vinden bij TUIfly.
Curaçao heeft een semi-droog, tropisch klimaat. De koudste maand is januari met een gemiddelde maandtemperatuur van 26,5 °C en de warmste maand is september met een gemiddelde maandtemperatuur van 28,9 °C.
Bij TUI vlieg je naar Curaçao met de Dreamliner. En hoewel de vlucht zo´n 10 uur duurt, ben je dat door de zon, de luxe hotels en het lekkere eten snel vergeten. Zo moet vakantie zijn!
Mag je eten meenemen naar Curacao? Jazeker, alleen geen vlees of vleeswaren. Je kunt dus gerust je stuk kaas en je hagelslag meenemen als echte Hollander.
Ga bij voorkeur zo snel mogelijk zwemmen en trek dan pas je vinnen aan. Op sommige plaatsen bestaat het strand uit koraalresten die scherp zijn, of begint het rif meteen aan de kant. Hier zul je niet met blote voeten kunnen lopen – je hebt dus waterschoenen en vinnen met open hiel nodig.
Zoals bij elke reis, raden wij je altijd aan om het hoognodige mee te nemen. Vergeet je tandenborstel, tandpasta, lotion, shampoo en conditioner niet. Muggenspray, anti-betengel en zonnebrandcrème zijn zeker nodig op het eiland. Maar we raden je aan deze hier te kopen, zodat je ze niet allemaal hoeft mee te nemen.
Op Curaçao worden stopcontacten van type A, B en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type A en B. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact A of B.
Het type wordt ook wel 'zweepslang' genoemd, omdat hij snel, beweeglijk en actief kan zijn. Op Curaçao komen geen andere soorten slangen voor, dus ook geen gifslangen.