U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat. Er staat dan in uw contract dat u en uw werkgever op elk moment het contract kunnen opzeggen. Staat er geen tussentijds opzegbeding? Dan moet u misschien geld betalen aan uw werkgever als u toch eerder stopt.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Zorg dat je je ontslag persoonlijk indient bij je manager, dus niet telefonisch of per email. Bedank je manager voor de ervaring die je hebt op mogen doen en de begeleiding die je gekregen hebt in je huidige baan. Klaag niet bij collega's over het feit dat je niet tevreden bent over je baan.
Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Ik wil stoppen met werken, waar heb ik recht op? Als je zelf ontslag neemt bij een werkgever dan heb je geen recht op WW. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet heb je wel recht op een bijstandsuitkering. Als je 62 jaar of ouder bent dan kun je aanspraak maken op vervroegd pensioen.
Je kunt je vaste contract zelf opzeggen, zolang je de wettelijke opzegtermijn in acht neemt. Pas er wel mee op! Als je zelf ontslag neemt, verlies je in principe je recht op een WW-uitkering en transitievergoeding. Een goede reden om toch ontslag te nemen, is een getekend arbeidscontract bij je nieuwe werkgever.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen. Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn.
Ontslagen worden
Uw werkgever moet zich houden aan een opzegtermijn.
Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat.
Als je zelf ontslag neemt, dan kies je hier heel duidelijk zelf voor en ben je dus verwijtbaar werkloos volgens het UWV. Dit betekent dat je jouw recht op WW-uitkering verliest.
Je kunt naar je werkgever gaan en vertellen dat er spijt van hebt, en vragen of het ontslag ongedaan gemaakt kan worden. Als er overbezetting is zal hij je niet terug nemen, of het moet uit coulance zijn, maar hij is het niet verplicht.
Je werkt in een giftige werkomgeving. De vaardigheden waarvoor je bent aangenomen passen niet echt bij je. Diep van binnen geloof je dat je bent voorbestemd voor iets beters of groters. De resultaten waar je naartoe werkt, voelen leeg en zinloos.
Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.
Ja. Als je werkgever je ontslaat, dan wordt de opzeggingstermijn geschorst door je verlof. Als de opzeggingstermijn al liep voor het begin van je verlof, dan is er schorsing voor iedere genomen verlofdag. Bijvoorbeeld: Je bent ontslagen met een opzeggingstermijn van 3 maanden.
U hebt uw werk verlaten? In geval van werkverlating zonder wettige reden, kunt u een verwittiging krijgen of kunt u van het recht op uitkeringen uitgesloten worden gedurende ten minste 4 weken en ten hoogste 52 weken.
U kunt dit contract alleen opzeggen als sprake is van een dringende reden en u daarom op staande voet ontslag neemt. Als er geen sprake is van een dringende reden, dan kunt u de kantonrechter vragen het contract te ontbinden als u als daar een goede reden voor heeft.
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.
Wie tijdens de opzeggingstermijn ziek wordt, ziet tijdens de periode van ziekte de opzeggingstermijn geschorst. De opzeggingstermijn loopt dus niet tijdens de ziekteperiode en zal hernomen worden na de beëindiging van de ziekteperiode.