Groot-Brittannië (GB, Groot-Brittannië) is de naam van het Britse hoofdeiland dat bestaat uit de drie delen Engeland, Schotland en Wales. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier delen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het Verenigd Koninkrijk werd gesticht in 1801.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Strikt genomen vallen onder de benaming "Great Britain" de landen Wales, Engeland en Schotland. De benaming "United Kingdom" wordt gebruikt voor diezelfde landen én Noord-Ierland.
Het onderwerp leidde tot grote spanningen binnen de Britse samenleving en binnen politieke partijen. Die spanningen gingen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, de vier landen die deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, niet voorbij.
Het Britse Rijk omvatte onder meer Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en diverse gebieden in Azië en Afrika (zoals India, Zimbabwe en Zuid-Afrika). Veel van deze landen werden gedurende de 20e eeuw onafhankelijk. Canada werd echter in de 19e eeuw onafhankelijk.
De laatste kolonie, Hongkong, werd in 1997 overgedragen aan China, en alleen Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Gibraltar zijn nog over, plus hier en daar een eiland. Veel voormalige koloniën zijn lid van het Britse Gemenebest, en er zijn er nog 16 waar de Britse koningin formeel het staatshoofd is.
De Nederlandse Antillen (de Caraïbische eilanden Saba, St. Maarten, St. Eustatius, Bonaire en Curaçao) en het eiland Aruba maken nog steeds deel uit van het Koninkrijk Nederland. In sommige gebieden zijn tot de dag van vandaag sporen van het Nederlands te vinden.
Het Verenigd Koninkrijk is uit de Europese Unie gestapt. Op 24 december 2020 hebben de EU en het VK een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Per 1 januari 2021 gelden daarom nieuwe regels voor reizen en zakendoen.
Over het algemeen is wonen in Engeland iets duurder dan in Nederland. In grote steden is alles natuurlijk ook een stuk duurder dan in een dorpje op het platteland. Een groot deel van je salaris ben je dus al kwijt aan je vaste lasten.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
Een gigabyte is dus duizend keer groter dan een megabyte en een megabyte is duizend keer groter dan een kilobyte. In de praktijk wordt 'kilobyte' vaak gebruikt om de grootte van kleine bestanden aan te geven, terwijl 'megabyte' en 'gigabyte' worden gebruikt voor grotere bestanden en opslagcapaciteiten.
Britannia: dit grote eiland wordt uiteraard al duizenden jaren bewoond. Enkele decennia na het jaar 0 wordt het gebied veroverd door de Romeinen. Zij noemen deze provincie Britannia en stichten een aantal steden. De bekendste voorbeelden zijn het huidige Londen, Colchester, Bath en York.
Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief Gibraltar , zonder Kanaaleilanden, BNO-paspoorthouders en Isle of Man) Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 geen EU/EER-lidstaat meer. Burgers van het Verenigd Koninkrijk zijn geen burger van de EU/EER.
Staatshoofd van 32 naar vijftien landen
Koningin Elizabeth II was sinds haar aantreden staatshoofd van 32 landen. Aan het eind van haar regeringsperiode waren er dat nog vijftien. Soedan en Pakistan verklaarden zich in 1956 los van de Britse kroon. Andere volgden.
Charles is niet alleen koning van de landen binnen het Verenigd Koninkrijk, dus Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland maar ook van de meer dan 50 landen uit het Gemenebest (Commonwealth), landen die vroeger onderdeel uitmaakten van het Britse Imperium.
Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier constituerende landen: Engeland in het midden en zuiden (56.286.961 inwoners, 2019); Schotland in het noorden (5.500.250 inwoners, 2022), Wales in het westen (3.153.000 inwoners, 2022) en Noord-Ierland in het noordwesten (2.050.025 inwoners, 2019).
Visum of werkvergunning
Emigreren naar Engeland is na de Brexit veranderd. Sinds 2021 heeft u een visum en werkvergunning nodig om in Engeland te wonen en te werken.
Het meenemen van zuivelproducten, vlees en vis is vanaf volgend jaar niet toegestaan. Arno Kooij, Directeur Handhavingsbeleid Douane licht toe: “Vanaf 1 januari is het VK één van de meest populaire vakantiebestemmingen buiten de EU.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
De samenstelling van de Europese Unie per 1 februari 2020: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, en ...
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Nederlandse koloniën waren onder meer Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), Nederlands-Nieuw-Guinea, de Nederlandse Antillen, Suriname en andere gebieden in het toenmalige Nederlands-Guiana, dat ook wel 'de Wilde Kust' werd genoemd.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).