Lanzarote is een klein eiland en dat heeft gevolgen voor de wind. Het waait er redelijk vaak en soms ook hard door de windstromen van de Atlantische oceaan. Dat doet veel met de temperatuur.
Dit is een scirocco-wind waarbij er een sterke oostelijke stroming vanaf de Sahara richting de zee ontstaat. De lucht die hierdoor aangevoerd wordt is in de zomermaanden zeer warm. Kenmerkend is dat de lucht woestijnzand uit de Sahara bevat.
Samengevat is het klimaat van Lanzarote dus ideaal voor mensen die een zonvakantie willen boeken in Europa. Vrij constante temperaturen, weinig neerslag, dus een lekker klimaat het hele jaar door. Hou wel rekening met de stevige wind die er kan waaien.
De badplaats Playa Blanca ligt in het zuiden van Lanzarote en heeft meer "last" van de wind dan de andere populaire badplaatsen Costa Teguise en Playa del Carmen. Playa Blanca is een zonnige en droge plaats, waardoor deze kustplaats een zogenaamd droog klimaat heeft.
Wens je de kans op wind te beperken dan zijn ook hier het zuiden van Tenerife en Gran Canaria de oplossing. Ben je een echte zonneklopper en enkele op zoek naar strand, strand en nog eens strand dan kies je zonder twijfel voor Gran Canaria. Met meer dan 70 stranden is dit eiland een toeristische topper in de winter.
Het warme eiland Fuerteventura
Dit maakt Fuerteventura niet zomaar een van de warmste Canarische Eilanden in de winter, maar plaats het eiland gelijk op nummer één! Doordat er continu een windje waait op het eiland is het er gelukkig nooit te heet.
Veel hangt af van de ligging. Plaatsen zoals Puerto del Carmen voelen, doordat de wind hier minder goed voelbaar is, een stuk warmer aan dan bijvoorbeeld de iets hoger gelegen residentiële gebieden rondom Playa Blanca in het zuiden van het eiland.
Je kunt dus bij harde wind beter naar laaggelegen plekken gaan, zoals Puerto del Carmen omdat je de wind daar veel minder voelt. De wind heeft in de zomermaanden ook een groot voordeel, want ondanks hoge temperaturen is het bijna nooit echt te heet.
Drinkwater. Het kraanwater op Lanzarote kunt u beter niet drinken. U kunt dit water wel gebruiken om uw tanden mee te poetsen en de mond te spoelen.
Kraanwater is afkomstig van ontziltingsplanten en is perfect drinkbaar.
Maar het eiland heeft veel meer te bieden voor de avontuurlijke reiziger dan uitsluitend stranden en zonnebaden. Of je nu wil surfen of zeilen, of het kleurrijke vulkanische landschap wil intrekken, dat lijkt op dat van Lanzarote, maar dan in fellere kleuren, je kan het allemaal op Fuerteventura.
Wat zonuren betreft zit u op de Canarische Eilanden goed, hoewel de noordelijke delen van Tenerife en Gran Canaria minder zonnig zijn dan het zuiden van die eilanden. Het eiland met de meeste zonne-uren is Fuerteventura.
De oostelijke en zuidelijke badplaatsen zijn dan het beste. Hoe beschutte je zit, des te beter. Vanaf oktober merk je dat het iets minder zonnig wordt en dat de temperaturen lichtjes dalen. Echt koud wordt het niet op Lanzarote.
Het eiland is iets minder bekend dan de naburige eilanden Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura. Wie op zoek is naar rust en stilte, vindt nog steeds een plek voor zichzelf op Lanzarote. Maar op Lanzarote zal het nooit saai worden, er valt immers veel te ontdekken en te beleven.
Op de twee oostelijk gelegen Canarische Eilanden, Lanzarote en Fuerteventura, is het weer het gehele jaar gunstig. De hoger gelegen westelijke eilanden La Palma, El Hierro, La Gomera, Tenerife en Gran Canaria zijn vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst heerlijke vakantie bestemmingen.
Volgens velen is La Palma het mooiste Canarische eiland. La Palma kent geen massatoerisme. Die kleinschaligheid zie je ook bij de meeste accommodaties op La Palma. Verwacht hier dan ook geen keur aan restaurants en bruisende steden, maar wél groene bergruggen met palmen en rustige, kleine stranden.
Lanzarote is geen dure vakantiebestemming. De lokale ondernemers zijn echter niet gek. Ze hebben de prijzen de afgelopen decennia langzaam op weten te voeren naar een niveau dat je ook op het Europese vasteland aantreft. Je ziet echter wel dat de prijzen soms aardig uiteen kunnen lopen.
De officiële taal op Lanzarote is Spaans, maar op toeristische plekken spreekt men ook Engels.
Het prijsniveau op de Canarische eilanden is ongeveer gelijk met dat van Nederland. Een goedkoop dagmenu in een lokaal restaurant kost ongeveer € 5,- en in een toeristisch restaurant is dit € 20,- of hoger. Op het eiland kun je drank, tabak, parfum en elektronica belastingvrij kopen.
Lanzarote staat bekend als een relatief veilig eiland. De politie patrouilleert intensief. Diefstal en zakkenrollerij komen wel voor. Berg waardevolle spullen altijd op in de kluis van uw accommodatie en sluit de deuren en ramen goed wanneer u het verblijf verlaat.
De gemiddelde temperatuur is in de wintermaanden 21°C. Dit maakt Lanzarote tot een populaire winterzonbestemming. In de zomer wordt het overdag gemiddelde 28°C. 's Nachts wordt het dan niet koeler dan 14°C.
Sterker nog; Lanzarote kent – o.a. door korte invoegstroken en slechte verlichting 's avonds – het hoogst aantal verkeersongevallen van Spanje. Houd je aan de maximale snelheid; op autosnelwegen is dit 120 km/u, op autowegen 100 km/u, buiten de bebouwde kom 90 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u.
Lanzarote is een vulkanisch eiland, dat meer dan vijftien miljoen jaar geleden is ontstaan. Het is vanwege de ligging de afgelopen eeuwen vaak het toneel geweest van strijd. De naam van het eiland is waarschijnlijk afkomstig van de zeevaarder Lanzarotto of Lancelotto Malocello, die in 1312 het eiland aandeed.
In principe is het mogelijk om in twee dagen al de belangrijkste bezienswaardigheden van Lanzarote te bekijken. De eerste dag kun je dan de westkant van het eiland verkennen en de tweede dag de oostkant. Het contrast tussen deze twee kanten van het eiland is heel mooi om te zien.