Palindroom. Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Wat is het langste palindroom in het Groene Boekje? Het langste palindroom in het Groene Boekje is meetsysteem, met elf letters. Het is uit te breiden tot een woord dat niet in de woordenlijst staat, maar wel twaalf letters langer is: koortsmeetsysteemstrook.
Dat is nou een palindroom: een woord, zin of getal dat helemaal symmetrisch is, waardoor er achterstevoren precies hetzelfde staat. Een palindroom is verwant aan een anagram en een ambigram.
Van de 90 tweecijferige getallen (10 tot en met 99) zijn er 9 een palindroom (11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88 en 99), dus p(2) = 0,1.
Het langste Nederlandse palindroom is: nepkoortsmeetsysteemstrookpen. Dat betekent zoveel als: een nep-pen om strookjes mee in te vullen van een systeem dat koorts meet. Het woord staat uiteraard niet in het woordenboek.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
Palindroom. Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Voor wie plannen heeft: de volgende palindroomdag is pas op 3 februari 2030 (03.02.2030) en alle palindroomdagen daarna vallen ook in de maand februari.
de 1 is 100.000.000 (honderd miljoen) waard.
Het kleinste getal met drie cijfers is 100, het grootste 999. Er zijn er dus exact 900. Voor getallen met vier cijfers ga je van 1000 tot en met 9999.
Anagram definities
[taalwetenschap] Woord(en) ontstaan door herschikking van één of meer andere woorden, met name gebruikt bij namen. Een bekend voorbeeld is: A. Hitler, The Liar. Een bijzondere vorm is het palindroom.
Een palindroom (van het Grieks: πάλιν, "opnieuw" en δρόμος, "(door)lopen"), keerwoord of spiegelwoord is een woord waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zodanig dat het woord van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter.
(palindroom) een trap die zich in de parterre bevindt.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.
Twee woorden zijn homoniem als ze een gelijke uitspraak en spelling hebben, maar een duidelijk verschillende betekenis. Homonymie komt ook voor bij woorden die tot verschillende woordsoorten behoren. Ook zinnen kunnen homoniem zijn.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.
Zo is een getal met 12 nullen tera, een getal met 21 nullen zetta en 24 nullen yotta.
Je rekenmachine aflezen
Omdat je weet dat een miljard 9 nullen heeft, is het verstandiger om de komma maar één plek te verschuiven: 87,5×109 = 87,5 miljard.
Jaarlijks is het op 22 februari de Europese Dag van het Slachtoffer. Op deze dag vragen organisaties uit heel Europa aandacht voor de gevolgen van misdrijven op slachtoffers en hun families. Wij richten ons in die periode op de positie van het slachtoffer in de maatschappij.
Palindroom gaat terug op het klassiek Griekse παλινδρομος (palindromos), dat 'teruglopend, in tegengestelde richting lopend' betekent.
Bijvoorbeeld: De palindroompriemgetallen zijn 2, 3, 5, 7, 11, 101, 131, 151, … De palindroom-kwadraten zijn 0, 1, 4, 9, 121, 484, 676, 10201, 12321, …
Een koffielepel wordt gebruikt om room, melk of suiker door de koffie te roeren. Het verschil tussen een koffielepel en een theelepel zit in de lengte. Boven de koffielepel onder de theelepel.
De Belgische potlepel
Volgens anderen moeten we juist kijken naar het ontstaan van het woord pollepel. Pollepel zou van 'potlepel' komen, dus een lepel waarmee je in een pot roert. Omdat de 't' van pot moeilijk uit te spreken was in combinatie met de 'l' van lepel, werd het al snel pollepel.
Een eetlepel lijkt op een traditionele theelepel in vorm, maar is veel groter. Eetlepels worden voornamelijk gebruikt als servies voor kommen die in het midden van de tafel worden geplaatst. Een soeplepel heeft een bredere en diepere ovaalvormige kom dan een eetlepel, zodat deze meer vloeistof kan bevatten.