Buren is de verzamelnaam voor de personen die dicht bij iemand wonen, meestal in het huis er direct naast. Als het om een man gaat, spreekt men over de buurman, bij een vrouw heeft men het over de buurvrouw. De buurvrouw wordt, vooral als men er vriendschappelijk mee omgaat ook wel buuf genoemd.
Dat kan door via MyMinfin hierover een kadastraal uittreksel aan te vragen. Geef dan wel als motivering “Problemen met aanpalend goed”. De vastgoedmakelaar kan die informatie ook bekomen via KadasterFinder, in principe enkel voor de percelen waarvoor hij een mandaat heeft.
'Een goede buur', zo laat ze per e-mail weten, 'is beleefd, vriendelijk en voorkomend. En het contact tussen goede buren speelt zich grotendeels af op de grens tussen twee huizen, over de heg of op de stoep voor het huis. ' Goede buren praten met elkaar, maar lopen niet de deur bij elkaar plat.
U kunt ook samen gaan praten met de politie, woningbouwvereniging, VvE of gemeente. Zoek ook eens uit of uw gemeente een buurtbemiddelaar heeft. Dit is een initiatief van de politie in samenwerking met woningbouwcorporaties.
Intimidatie en pesterijen doen stoppen
Boetes en (voorwaardelijke) celstraffen kunnen de buren ervan overtuigen dat ze hun gedrag maar beter aanpassen. Wanneer strafrechtelijke inbreuken niet (voldoende) kunnen worden aangetoond, kan een rechter ingrijpen met boetes, celstraffen en dwangsommen.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
Het informatieplatform Kadasterdata.nl hield een onderzoek over burenruzies. Daaruit blijkt dat 25 procent van de Nederlanders wel eens ruzie maakt met de buren. De jongere generaties, zoals dertigers, hebben vaker problemen met buren dan de ouderen. Burenruzies kunnen hoog oplopen.
BeterBuren biedt hulp aan buren die burenoverlast met elkaar willen oplossen. Met praten en luisteren onder begeleiding van bemiddelaars wordt veel opgelost. Wij hebben 18 jaar ervaring.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Stel uzelf als nieuwe buur vriendelijk voor
U maakt eerst kennis met de buren links en rechts van u. En als u wilt met de buren aan de overkant. Dit doet u door u even kort voor te stellen. Als goede buren hoeft u echt niet elke week bij elkaar over de vloer te komen.
Een oud Hollands spreekwoord zegt "een goede buur is beter dan een verre vriend". Als je opzoekt wat het betekent dan betekent dit spreekwoord zoiets als dat een goede buur je meer en beter kan helpen dan een verre vriend.
Het woord buur staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Bel aan, en verwelkom je buren, zeg wie je bent, waar je woont en wat je doet. Geef de newbies ook wat inzicht in de buurt: waar je de beste plekjes vindt, en welke buren je best vermijdt op maandagochtend. Maar hou het vooral licht en kort. En stel ook wat vragen.
In veel gemeenten is er ook buurtbemiddeling, een initiatief van de politie in samenwerking met de woningbouwcoöperaties. Getrainde vrijwilligers treden dan op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen voor de overlast. Ruim tweederde van de burenruzies kan op die manier worden opgelost.
De erfgrens is letterlijk de grens tussen twee erven. Het is een lijn die exact bepaalt waar jouw erf ophoudt en overgaat in het erf van de buren.
De gemeente Buren bestaat uit het stadje Buren en de dorpen Asch, Beusichem, Eck en Wiel, Erichem, Ingen, Kerk-Avezaath, Lienden, Maurik, Ommeren, Ravenswaaij, Rijswijk (GLD), Zoelen en Zoelmond. Ook een deel van de dorpen Buurmalsen en Kapel-Avezaath ligt op het grondgebied van de gemeente Buren.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
"De meeste burenruzies gaan over geluidsoverlast", zegt Frannie Herder van het CCV. "Daarnaast zie je dat veel buitenzaken problemen opleveren. Denk aan rook uit de vuurkorf van de buurman waar je last van hebt, of appels van een appelboom die in je tuin vallen. Daar komen dan weer pesterijen uit voort."
Gemiddeld maken we zo'n 312 keer ruzie per jaar. En dat ruzie maken gaat over de kleinste futiliteiten. Volgens onderzoek, uitgevoerd onder 3.000 volwassenen in opdracht van een Britse badkamergigant, lopen de frustraties bij vrouwen hoger op dan bij mannen.
Asociaal gedrag is een vorm van deviant gedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met andere mensen of de omgeving. In Nederland wordt in het dagelijkse taalgebruik iemand die asociaal gedrag vertoont vaak een 'aso', 'hufter' of, sinds 2005, 'tokkie' genoemd; in Vlaanderen wordt de term 'marginaal' gebruikt.