'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
Het langste Engelse woord is ook het langste woord ter wereld, met bijna 190.000 letters. Het is de scheikundige naam voor titine, het grootst bekende eiwit. Het langste woord in het Engels woordenboek is echter het 45-letterwoord "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis", waarmee een longziekte wordt aangeduid.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal.
Bovendien komt een woord pas in de Dikke Van Dale terecht als het een lange tijd veelvuldig voorkomt in gesproken en geschreven toonaangevende media in Nederland. Het langste woord in de Van Dale is meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Dat bestaat uit 35 letters.
crr » De minst geliefde woorden in het Nederlands.
Ze zijn 'afgestoft', oftewel aangepast naar huidige spelling en uitspraak. Sommige van deze woorden zijn in enige hoedanigheid nog bekend in de streektalen en vele hebben hun weerga nog in de zustertalen, maar verreweg de meeste staan niet meer in enig woordenboek van het hedendaags Nederlands.
De betekenis is namelijk: de blik die wordt uitgewisseld door twee mensen die geen initiatief willen of durven nemen om iets te doen wat ze beiden willen, maar wel hopen dat de ander dat doet. Het woord is in het Guinness Book of Records vermeld als het "kortste en bondigste" woord.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters).
Gisteren was het woord 'OK' 175 jaar oud. Het is het meest gebruikte woord ter wereld, zelfs meer dan 'mama'. Volgens professor Metcalf is OK een afkorting van 'orl korrekt' dat eigenlijk 'all correct' (alles in orde) had moeten zijn.
Naambord wereld
Niet alleen heeft Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch de langste naam van elk treinstation in Groot-Brittannië, het is ook de langste naam in Europa.
Het langste woord ter wereld duurt zo'n 3,5 uur om uit te spreken en bestaat uit 189,819 letters. Het gaat om de scheikundige naam voor Titine.
De Engelse taal kent namelijk een woord dat liefst 45 letters telt, namelijk pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. Dit woord wordt gebruikt om een longziekte aan te duiden die veroorzaakt wordt door het inademen van microscopisch kleine silicadeeltjes uit vulkanen.
Het langste woord ter wereld is de volledige naam van Titine (een proteïne), het uitspreken ervan duurt zo'n 3,5 uur.
Het is, gemeten naar het aantal pagina's, het grootste woordenboek ter wereld met tussen 350.000 en 400.000 woorden die verdeeld zijn over 43 banden. Het WNT is samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
Gasselterboerveenschemond: de langste plaatsnaam (26 letters) van ons land. Het plaatsje ligt ten westen van Stadskanaal. Eén letter meer dan Gasselternijveenschemond, dat enkele kilometers verderop ligt.
Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap. Of als zin: “De mooie zeeman nam Anna mee, zei oom Ed.”
Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar.
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
Guinness World Records noemt het Khmer, dat in Cambodja gebruikt wordt en 74 tekens kent, maar het sinds 1821 gebruikte Cherokee-alfabet kent zelfs 85 tekens.
Het langste woord dat in de Van Dale staat heeft 35 letters en is meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal heeft levensverzekeringsaangelegenheden met 35 letters als langste woord.
Dit is een plat scheldwoord, dat in verbinding met leelijke of vuile gebruikt wordt in den zin van schurk, liederlijke vent, smeerlap, slampamper. Het is in dezen zin in de ruwe volkstaal zeer gebruikelijk.
Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands.
Wat zijn homoniemen? Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling). Naast homoniemen bestaan er homofonen: woorden die hetzelfde klinken, maar verschillend worden geschreven.