Antwoord: Nee, het is voor de AOW niet nodig dat u de Nederlandse nationaliteit heeft.
Ook als u niet uw hele leven in Nederland heeft gewoond, krijgt u een AOW-uitkering. De uitkering is wel lager: 2% minder voor elk jaar waarin u geen AOW heeft opgebouwd, omdat u niet in Nederland heeft gewoond of gewerkt.
Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd bereikt, heeft recht op AOW.
De AOW en de Duitse rente worden onafhankelijk van elkaar berekend en aan u uitgekeerd. De AOW wordt door de SVB toegekend en via de Deutsche Rentenversicherung Westfalen in Münster aan u uitbetaald.
Heeft u zowel in België als Nederland gewerkt? Dan ontvangt u van beide landen een pensioenuitkering. In Nederland heeft u AOW en eventueel via uw Nederlandse werkgever een bedrijfspensioen opgebouwd en in België een rustpensioen, en eventueel via uw Belgische werkgever een groepsverzekering.
In Frankrijk ligt het gemiddelde netto maandelijks pensioen rond de 1.400 euro. Terwijl in Nederland alleen al de AOW bij dat bedrag in de buurt komt. Bij de Nederlandse pensioenfondsen is het volgens Les Echos 'duizelingwekkende' bedrag van 1800 miljard euro ingelegd.
En net als in Nederland kent Polen een 'AOW', ook al is die uitkering niet bijster hoog: 1.300 zloty (277 euro) per maand. Poolse vrouwen ontvangen dit staatspensioen op hun zestigste, vijf jaar eerder dan mannen.
Frankrijk kent er maar één stelsel: het omslagstelsel. "Maar door de vergrijzende bevolking en relatief gezien minder actief werkenden in Frankrijk dreigde dat systeem onbetaalbaar te worden", vertelt Frankrijk-kenner Niek Pas. Dus was het tijd voor verandering: een verhoging van de pensioenleeftijd.
IJsland staat op nummer één en Denemarken op plaats drie. Ook vorig jaar noemde Mercer het Nederlandse pensioenstelsel het tweede beste ter wereld, ook toen na IJsland op nummer één.
Antwoord: Nee, het is voor de AOW niet nodig dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. De AOW-uitkering wordt opgebouwd in de 50 jaar vóór uw AOW-leeftijd.
Veel mensen vragen zich echter af hoe de opbouw van je AOW in elkaar steekt als je nooit hebt gewerkt. Je krijgt in Nederland ook AOW als je nooit hebt gewerkt. Wel is het belangrijk dat je in Nederland hebt gewoond. Voor elk jaar dat je in Nederland hebt gewoon of gewerkt bouw je 2% van je AOW-uitkering op.
Als u buiten Nederland woont en werkt, bent u meestal niet meer verplicht verzekerd voor AOW. U bouwt dan dus geen AOW op. In plaats van AOW bouwt u mogelijk pensioen op in het land waar u woont en werkt.
Verblijf op Curaçao telt niet mee voor de AOW-opbouw, omdat het eiland geen onderdeel uitmaakt van het Rijk in Europa. Als hoofdregel voor de volksverzekeringen, waar de AOW een onderdeel van is, geldt dat iemand die in Nederland woont en werkt, AOW opbouwt gedurende 50 jaar, namelijk van zijn 15e tot zijn 65e.
Neem dan China. De pensioenleeftijd in dat land ligt momenteel tussen de 50 en 55 jaar (voor vrouwen) en 60 jaar (voor mannen). Dat klinkt als een fijne leeftijd om te stoppen met werken, maar de werkelijkheid zit anders in elkaar.
Pensioenleeftijd werknemers in alle bedrijfstakken boven de 65 jaar. In het openbaar bestuur was de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers in 2022 met 65,1 jaar het laagst, gevolgd door de zorg en het onderwijs.
In 2022 bedroeg het gemiddelde nettopensioen van huishoudens naar schatting rond de € 3533. Hiervan is 40% AOW, oftewel € 1413.
Een flink contrast met onze AOW, die 1.244 euro bedraagt voor alleenwonenden en 838 euro voor mensen die samenwonen of getrouwd zijn. Ook het aanvullende pensioen wordt in Griekenland door de overheid geregeld.
In de meeste landen krijgt u uw AOW in euro's. Behalve als u woont in Australië, Canada, Groot-Brittannië, Marokko, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika. Dan krijgt u uw AOW in de munteenheid van dat land. Het bedrag dat u krijgt verschilt dan bij elke betaling.
Hoeveel AOW-pensioen u krijgt, hangt af van uw gezinssituatie en hoe lang u AOW-pensioen hebt opgebouwd. Voor elk jaar dat u verzekerd bent voor AOW, krijgt u 2% van een vast bedrag. Dit bedrag is gebaseerd op het minimumloon.
Franse pensioenen zijn geen vetpot
Zij gaan er financieel gezien juist hard op achteruit zodra ze stoppen met werken, gemiddeld verliezen zij een kwart van hun inkomen. Nederlanders houden zo'n 90 procent over. Anders dan Nederland kent Frankrijk geen AOW, geen vast bedrag per maand.
Een huisvrouw of -man komt vaak niet in aanmerking voor een minimumpensioen. Om daarop recht te hebben moet u een loopbaan hebben gehad die minstens gelijk is aan twee derde van een volledige loopbaan, dat is dus 30 jaar, tenminste als u werknemer of zelfstandige was.