Koolhydraten: 20,5 gram in de zoete, 16,8 gram in de gewone aardappel. Eiwitten: je vindt 1,1 gram eiwitten in de zoete aardappel en 2 gram in de gewone aardappel.
Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.
Zowel bakken in de airfryer als frituren hebben weinig invloed op de hoeveelheid koolhydraten in de friet. Hier zit er dus weinig verschil tussen de twee bereidingswijzen, behalve als je een speciale soort airfryerfriet of ovenfriet gebruikt. Deze kunnen soms meer koolhydraten bevatten.
Als je gezondere snacks met minder vet wil dan kies je voor een airfryer. Maar wil je snacks precies zoals je ze kent van de frituur dan kies je voor een friteuse. Een ander verschil is dat een airfryer meer mogelijkheden heeft: met een airfryer kun je naast frituren ook grillen en braden.
Kip en groenten uit de airfryer is makkelijk en ook nog een supergezond. Omdat je bijna geen olie of boter nodig hebt om het vlees of de groenten te garen bespaar je een hoop overbodig vet.
Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
In feite kun je alle soorten friet bereiden in je airfryer. De een houdt van dunne Franse frietjes, de ander van de normale patat die je ook bij de snackbar krijgt.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
De voedingswaarden op een rijtje:
Tuurlijk zien we wel een verschil terug in de vetten. Waar patat uit de frituur maar liefst 22 gram vet bevat, heeft ovenfriet bijna de helft minder vet!
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
De voordelen van een airfryer
Het belangrijkste voordeel is dat je geen frituurolie of frituurvet gebruikt voor het bereiden van snacks. Dat maakt frietjes en kroketten uit een airfryer minder vet en dus gezonder. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins.
Uit de test met diepvriesfriet blijkt dat de hoeveelheid vet van de gefrituurde frieten 11 gram per 100 gram is, en bij de friet uit de airfryer gemiddeld 5 gram per 100 gram.
Alleen de gefrituurde groenten absorbeerden de antioxidanten uit de olie. De antioxidant die door de groenten werden opgenomen verlagen het risico van bepaalde vormen van kanker en andere ziekten. Friet gezond?! Belangrijkste conclusie: gefrituurde aardappelen zijn dus gezonder dan gekookte aardappelen.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.
Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kunt u zonder olie in de Airfryer plaatsen.
Verwarm de Airfryer naar 180°C. Schep de friet in het mandje van de Airfryer en bak ze vervolgens in 20 – 25 minuten (afhankelijk van hoe bruin en krokant jij ze wil) goudbruin en krokant.
Rijst bevat per 100 gram dus meer calorieën dan aardappelen, maar 100 gram ongekookte rijst is voor velen al een grote portie.
Aardappelen verzadigen voor zijn caloriewaarde dus bijna dubbel zoveel dan bruine pasta en bijna drie keer zoveel als witte pasta. Dit heeft wellicht te maken met dat aardappelen minder hoge caloriedichtheid hebben. Wil je beter gevuld zitten en niet teveel calorieën hebben?
Volgens Brits onderzoek is de airfryer na de magnetron de goedkoopste manier van koken. Met gemiddeld gebruik kan je maar liefst de helft van het geld besparen in vergelijking tot koken op gas, en nog meer als je elektrisch kookt. Ook het gebruik van een airfryer tegenover een oven is snelle winst.
Een Air fryer verbruikt 1,35 kwh tot 1,90 kwh per uur.
Snelle antwoord: Een airfryer kun je zien als een kleine hetelucht oven. Maar vanwege het compacte formaat, het hoge vermogen en de hoge luchtcirculatie is de werking van een airfryer veel krachtiger. Hierdoor is een airfryer sneller voorverwarmd en zijn gerechten in kortere tijd klaar op een lagere temperatuur.