Het antwoord kwam van Lut Colman, een van onze taalkundigen: “Allebei de schrijfwijzen zijn correct.”
Is het 'de onderscheid' of 'het onderscheid'?
Het is 'het onderscheid', want onderscheid is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat onderscheid'.
Is het 'de voorbeeld' of 'het voorbeeld'?
Het is 'het voorbeeld', want voorbeeld is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat voorbeeld'.
verschil (zn) : afwijking, contrast, decalage, differentie, discrepantie, divergentie, onderscheid, ongelijkheid, tegenstelling. verschil (zn) : geschil, meningsverschil, onenigheid, twist.
punt waarop twee mensen of dingen anders zijn vb: er is een groot verschil tussen kopen en verkopen dat maakt geen verschil [dat maakt niets uit] een verschil van mening ...
Kijk, zo hoort het! 'Jouw' (4 letters, wel een w) is een bezittelijk voornaamwoord en verwijst dus naar bezit: 'ik heb jouw fiets geleend'. 'Jou' (3 letters, geen w) is een persoonlijk voornaamwoord en verwijst naar een persoon: 'Ik heb jou zien fietsen'.
We schrijven ervoor aan elkaar als het een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. Na ervoor kan ook een dat-zin of een beknopte bijzin volgen.
Als je geen onderwerpsvorm is, kunnen we meestal zowel je als jou gebruiken. Het is aan te bevelen om in dat geval zo veel mogelijk de gereduceerde vorm je te gebruiken. Overmatig gebruik van de volle vorm jou maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk. De collega's hebben je (jou) uitgenodigd.
Word lid, meld storingen, hou(d) op!
Over gebiedende wijs hebben we een aparte pagina: raad, vind, red.
Tegenwoordige tijd: Ik brand (stam) Hij brandt (stam + t) Wij branden (hele werkwoord) Verleden tijd: Ik brandde (stam + de, het is niet 'ik brande' omdat de stam 'brand' is en niet 'bran') Hij brandde (stam + de) Wij brandden (stam + den) Voltooid deelwoord: Het vuur heeft gebrand.
Het meervoud van schrijven is 'schrijvens'. Eén schrijven, twee schrijvens.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'. Ik heb al gegeten, dank je wel / dankjewel. Dank je wel / dankjewel voor je hulp.
Je of jij en we of wij zijn persoonlijk voornaamwoorden die gebruikt worden om een persoon aan te duiden. Vaak denken mensen dat in zakelijke teksten alleen de wij-vorm of jij-vorm (volle vorm) gebruikt mag worden en dat we of je (zwakke vorm) niet juist is. Dit klopt niet. Beide vormen zijn correct Nederlands.
In gesproken taal is hou de gewoonste vorm, evenals in minder formele geschreven taal. In formelere geschreven taal komt de vorm houd meer voor.
Je/jij houdt
Na het persoonlijk voornaamwoord je/jij (tweede persoon) komt er een t achter de stam houd: Jij houdt toch niet van voetbal?
Eruit zien is de correcte spelling als zien deel uitmaakt van een afzonderlijk zinsdeel. Eruit is dan een voornaamwoordelijk bijwoord dat u kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel uit en een naamwoord. Een enkele keer wordt er los geschreven van uitzien.
Je kunt controleren of je jou of jouw moet gebruiken met een ezelsbruggetje. Als je het door “zijn” kunt vervangen, is het jouw (bezittelijk voornaamwoord). Als je het door “hem” kunt vervangen, is het jou (persoonlijk voornaamwoord).
Om na te gaan of u jou of jouw moet schrijven, kunt u het voornaamwoord ook vervangen door een aanwijzend voornaamwoord en de bepaling van jou. Is dat mogelijk, dan duidt dat op een bezitsrelatie, en moet u jouw gebruiken.
In sommige gevallen is zowel jij als jou mogelijk na zoals, maar dan is er een betekenisverschil. Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is jij de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is jou correct.
Is het de of het verschil
In de Nederlandse taal gebruiken wij het verschil.
Uitspraak: [vərˈsxɪl] Verbuigingen: verschil|len (meerv.) dat wat anders is Voorbeeld: `verschil in leeftijd`Synoniemen: ongelijkheid, onderscheid verschil maken (onderscheiden)een wereld van verschil&...
Wat is er fout aan de zin 'Waarom zijn de bananen krom? ' Wat is eigenlijk het verschil tussen 'waardoor' en 'waarom'? Het woord 'waardoor' vraagt naar een oorzaak: iets wordt veroorzaakt door iets anders. 'Waarom' vraagt naar een reden: je doet iets om die reden.