Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen. Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt.
Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje.
Als een deel van de teek in de huid van je huisdier is achtergebleven, is het belangrijk die plek te desinfecteren. Sommige mensen doen dit door de plek in te wrijven met alcohol (of een geschikt desinfecterend middel) en de hond of kat goed in de gaten te houden, zodat ze zo nodig actie kunnen ondernemen.
Maak je niet druk als er een pootje van de teek achterblijft in de huid. Deze komt er (net als een splinter) vanzelf uit na een tijdje zonder dat het kwaad kan. Probeer echter altijd de gehele teek in één keer los te draaien, zonder iets achter te laten. Dit is altijd beter.
U pakt de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw hond, zo voorkomt u dat de kop blijft zitten. Controleert u voordat u de teek weggooit (bijv in de gootsteen) of u de kop ook heeft verwijderd. Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter.
Teken kunnen ook andere of meerdere ziekteverwekkers naar honden overdragen, zoals Ehrlichia canis, Bartonella spp., Anaplasma phagocytophilum en Rickettsia rickettsi. Deze geven klachten die lijken op de ziekte van Lyme, zoals kreupelheid en artritis. Ook kan het TBE-virus overgedragen worden via teken.
De teek blijft een aantal dagen op de gastheer zitten om zich te voeden.
Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen.
Veel voorkomende symptomen van de ziekte van Lyme zijn kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte.
Omdat het kopje van de teek het stevigst is en de meeste bacteriën in het lijfje van de teek zitten en veel minder in de kop en kaakdelen, is het verstandig de teek zo goed mogelijk bij de kop beet te pakken.
Huidirritatie. In tegenstelling tot vlooienbeten, die vreselijk jeuken waardoor je hond zich gaat krabben, hebben honden vaak geen last van tekenbeten. Dat is onderdeel van het probleem: honden maken je meestal niet attent op het feit dat ze zijn gebeten, terwijl de teek ondertussen dagenlang bloed opzuigt.
Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep. Ontsmet het daarna met een product op basis van alcohol (70 %) of op basis van chloorhexidine.
De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan. Het is daarom belangrijk dat u aan uw huisarts meldt dat u door een teek gebeten bent als u binnen 3 maanden na de beet gezondheidsklachten krijgt.
Als een teek nog niet vastzit kan je hem pakken, dooddrukken en weggooien. Als een teek wel vastzit, verwijder hem dan met een speciale tekenverwijderkaart.
Wanneer de teek zich heeft vastgezogen duurt het ongeveer 3 dagen voordat de ziektekiemen worden overgedragen op de hond en het duurt zo'n 2 tot 4 weken voor de eerste symptomen optreden.
Zo kun je een teek bij je hond herkennen: Teken kunnen zich op het hele lichaam van je hond vastbijten. De meest voorkomende plekken zijn op de kop, de oren, in de hals of nek en op de poten. Zodra een teek zich heeft vastgebeten in de huid, is hij gemakkelijker te ontdekken.
De Ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Het middel van eerste keus is Doxycycline. Een huisdier met Lyme reageer normaal gesproken binnen enkele dagen op de ziekte. Wanneer de ziekte niet snel genoeg wordt gediagnosticeerd kan de ziekte chronisch worden en ernstige nierschade veroorzaken.
Als borrelia-lymfocytoom niet met antibiotica behandeld wordt, zullen de klachten bijna altijd binnen 4 weken tot 4 maanden vanzelf verdwijnen. Als de klachten verdwenen zijn terwijl u geen antibiotica heeft gehad, betekent dit helaas niet dat de ziekte van Lyme verdwenen is.
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten. Dit zijn vooral plekken onder bomen, dicht langs en onder struikgewas.
Een teek kan niet meer aangroeien en een achtergebleven stukje wordt, net als een splinter door een lichte ontstekingsreactie uit het lichaam verwijderd. De preventie van teken kan op verschillende manieren.
Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit. Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!) inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden.
Tips na een tekenbeet bij de hond
Gebruik geen alcohol, zalfjes of oliën bij het verwijderen van teken. Dan kan het speeksel van de teek achterblijven in de huid van je huisdier en juist dat kan besmettelijk zijn; Trek de teek voorzichtig uit de huid.
Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium. De tekenverwijderaar kan na gebruik met alcohol 70% of in kokend water worden gedesinfecteerd. 6. Noteer altijd de datum en plek van een tekenbeet en/of maak een foto van de beetplek.
Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.