In uw urine en in uw bloed is al wel te zien dat u nierschade heeft. Er zitten bijvoorbeeld eiwitten in uw urine of te veel afvalstoffen in uw bloed. Als de schade erger wordt, kunt u wel klachten krijgen, zoals: jeuk.
Met een bloed- en urineonderzoek kan de arts zien of de nieren hun werk nog goed doen. Er wordt dan gekeken hoeveel van de afvalstof creatinine (afbraak product van de spieren) in het bloed en in de urine zit.
Klachten. Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.
De pijn begint aan de zijkant van de buik en kan - afhankelijk van de plaats waar de steen vastzit - uitstralen naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Typisch aan koliekpijn is de onstuitbare bewegingsdrang. Men is rusteloos, loopt rond en kruipt soms letterlijk over de vloer van de pijn.
Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld. Terwijl gewone lage rugpijn meestal meer in de onderrug gevoeld wordt. Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.
Symptomen nierkanker
De tumor wordt vaak per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een echografie of CT-scan van de buik die om andere redenen wordt gedaan. Wordt de tumor groter, dan kan deze wel klachten geven, zoals bloed in de urine, pijn in de zij of rug of een voelbare zwelling in de buik.
Donkergeel, sterke geur
Te veel water drinken is dus niet goed, maar te weinig drinken is dat ook niet. Wie te weinig drinkt, zal zien dat de urine donkergeel of zelfs oranje-achtig kleurt. De geur is ook intenser dan die van lichtere urine. Als u dit bij uzelf opmerkt, kunt u het beste wat extra water drinken.
Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
De pijn begint achter in uw flank en is vrijwel altijd maar aan één kant. De pijn straalt vanuit de flank naar uw onderbuik en uw lies. Bij mannen kan de pijn doortrekken naar de zaadbal en bij vrouwen naar de schaamlip. Hoewel deze pijnklachten ernstig kunnen zijn, leiden zij zelden tot gevaarlijke situaties.
Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek.
Wanneer je nieren niet goed werken kun je last krijgen van verzuring van je lichaam, een te laag of juist te hoog natriumgehalte in het bloed, bloed en/of eiwit in de urine,een hoge bloeddruk, verlittekening van je nieren, bloedarmoede en botontkalking.
Het is niet erg als je urine er een keer kleurloos en helder uitziet. Mocht dit altijd het geval zijn, dan is het verstandig om eens wat minder te drinken. Heldere urine kan ook wijzen op leverproblemen zoals cirrose en virale hepatitis.
Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn. Gelige tot amberkleurige urine zou erop kunnen wijzen dat u genoeg vocht binnen krijgt, dus niet dagelijks te weinig of te veel water drinkt.
Flankpijn is het plotseling ontstaan van een krampachtige pijn in één van beide flanken (zijkant van het lichaam). Dit kan diverse oorzaken hebben. Flankpijn is een klassiek symptoom van nierstenen. Meestal worden deze pijnen (kolieken) veroorzaakt door een niersteen die is afgedaald in de urineleider.
Een nierbekkenontsteking gaat niet vanzelf over. Je moet daarom naar de huisarts voor een antibioticakuur. Niet iedereen doet dit echter altijd. Zij hopen het met voldoende rust, goed blijven plassen en veel drinken te verhelpen.