Lichte motor: 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A1 nodig. Middelzware motor: maximaal vermogen van 35 kilowatt.
A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt. *De categorie waarmee je mag lessen en examen mee mag doen is afhankelijk van je leeftijd.
Zodra je 18 jaar bent mag je het A1 motorrijbewijs halen. Onder deze categorie vallen motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc, deze zijn dus lichter zowel in vermogen als de motoren zelf, ideaal om als motorrijder mee te beginnen.
Rijbewijs B – Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW).
Om als Belgische zelfstandige in een ander land te gaan werken, hebt u een A1-attest nodig. Dat bewijst aan buitenlandse autoriteiten in welk land u aangesloten bent bij de sociale zekerheid en sociale bijdragen betaalt.
Rijbewijs A, vanaf 24 jaar of 22 jaar indien je reeds 2 jaar een rijbewijs A2 hebt: onbeperkt vermogen. ……. Normen voor het examenvoertuig: minimum 600cc en vermogen van minimum 40 Kw.
Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A).
Vroegere benamingen voor diploma's in verschillende onderwijsniveaus. Afgestudeerden in een hogeschool behaalden een A1-diploma, afgestudeerden in het technisch secundair onderwijs (tso) behaalden een A2-diploma, enz.
Ja, als je nu al met de auto rijdt, moet je voor de meeste motoren geen extra testen afleggen. Al is dat voor jouw veiligheid en die van andere weggebruikers misschien wel aan te raden. Een woordje uitleg. Het korte antwoord: met een autorijbewijs (B) mag je met een brommer, scooter, quad en lichte motorfiets rijden.
Motorrijbewijs A2
Je hebt een motorrijbewijs uit categorie A2 nodig wanneer je een motorfiets hebt tot maximaal 35 kW. Om dit rijbewijs te behalen moet je op zijn minst 20 jaar oud zijn. Daarnaast moet je ook al 2 jaar in het bezit zijn van je motorrijbewijs A1.
Het A2 rijbewijs is een rijbewijs voor motorrijders dat een beperkt vermogen toestaat. Met dit rijbewijs mag je rijden op middelzware motoren. Om het A2 rijbewijs te behalen moet je een theorie-examen en een praktijkexamen afleggen bij het CBR.
Motorrijbewijs A1 kosten
Gemiddeld moet je al snel op zo'n €1.000,- rekenen als het gaat om de kosten die gepaard gaan met een motorrijbewijs A1.
A2-beginners
U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.
Voor de middelzware motor (A2) mag je vanaf 19 jaar rijles nemen, mits je al in het bezit bent van het A1-rijbewijs.
Met een rijbewijs A1 rijd je met een maximale gemiddelde snelheid van 110 tot 120 km/u over de Nederlandse wegen. Op snelwegen waar 130 km/u is toegestaan, is het dus lastig om met het verkeer mee te komen. Daarom is een 125cc motor vooral aan te raden als je haast niet over snelwegen rijdt.
De snelheid van het halen van je motorrijbewijs is voor een groot deel afhankelijk van de tijd die je er voor vrij kunt maken. Als je een "gemiddelde" leerling bent dan kost het ongeveer 24 uur. Als je elke week 2 uur rijdt en je examens goed indeelt, dan kun je dus met ongeveer 12 weken klaar zijn.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
Quad gebruikt als motorrijtuig met beperkte snelheid
Voor een quad als motorrijtuig met beperkte snelheid geldt: U bent minimaal 16 jaar. U heeft een rijbewijs T. Uw quad heeft geen kenteken nodig.
Zonder een A1-verklaring mag u of uw werknemer in sommige landen niet aan het werk. Werkt u buiten Nederland zonder A1-verklaring? Dan kunt u een boete krijgen van de arbeidsinspectie in het land waar u werkt. Buitenlandse werknemers die tijdelijk bij u komen werken, moeten u een A1-verklaring geven.
Een A1-verklaring (certificate of coverage) heeft u nodig als u tijdelijk in het buitenland gaat werken, maar in Nederland verzekerd wilt blijven voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Heb ik een A1-verklaring nodig? Als u over de grens gaat werken, moet u in een aantal situaties een A1-formulier aanvragen. Bijvoorbeeld als u voor uw werkgever tijdelijk in een ander EU-land gaat werken dan waar u normaal gesproken werkt. Of als u in meerdere landen tegelijk werkt.