Doe geen high impact training meer tijdens de zwangerschap. Je kunt hierbij denken aan hardlopen, touwtje springen en bijvoorbeeld box jumps. Tijdens de zwangerschap zijn er hormonen actief zoals relaxine die zorgen voor verweking van banden, pezen en bindweefsel.
Niet diep buigen of strekken in de gewrichten zoals knieën of heupen. Voorzichtig met high-impactbewegingen zoals joggen en jumping-jacks. Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen.
Nee, voor de veiligheid van moeder en kind is het niet toegestaan om te springen als je zwanger bent.
Ken je eigen grenzen (en pas ze misschien tijdelijk aan)
Helemaal voluit gaan, zit er wellicht eventjes niet meer in, maar dat betekent niet dat je de dans niet op tempo kunt trainen. Ook wat betreft buikspieroefeningen, ga je best niet meer te fanatiek aan de slag.
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Is tillen toch nodig, dan moet het minder dan 10 kilo per keer zijn. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
Tillen tijdens de zwangerschap creëert extra druk in de buikholte. Dit kan een risico zijn voor de baby en de moeder. Wie geen klachten heeft, moet zich niet veel zorgen maken. Af en toe een zwaarder gewicht tillen kan dan geen kwaad.
Mag ik in de zwangerschap werken in een omgeving met veel geluid? Als je zwanger bent mag niet langdurig worden blootgesteld aan geluiden harder dan 80 decibel.
Zolang u zich er prettig bij voelt, kunt u de meeste sporten gewoon blijven doen. Over het algemeen raden we een dertigtal minuten matig-intensieve lichaamsbeweging aan. Neem wel geen onverantwoorde risico's. Houd uw spierkracht en inspanningsvermogen dus zeker bij, maar ga deze zeker niet versterken.
Trainen met een maximale hartslag van zo'n 140/minuut gedurende 40 minuten blijkt gewoon hartstikke veilig te zijn. En dat oefeningen zoals (squats, hip thrusters etc.) om bekkenbodem spieren te verstevigen zorgen voor het voorkomen van urineverlies tijdens en na de zwangerschap.
Net zoals bij vliegreizen wordt afgeraden om vanaf 36 weken zwangerschap boven 2.500 meter hoogte te gaan.
Schaatsen kan een leuke en lage-impact activiteit zijn tijdens de zwangerschap, mits je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Als je al ervaren bent in het schaatsen en in goede fysieke conditie bent, kan het veilig zijn om te blijven schaatsen tot en met het tweede trimester van je zwangerschap.
Na online research en navraag bij mijn verloskundige kwam ik erachter dat fietsen bij uitstek een sport is om te blijven doen als je zwanger bent. Dit omdat er bij fietsen relatief weinig druk op je gewrichten komt en je lichaam minder belast wordt dan bij veel andere sporten (zoals hardlopen).
Rust houden geeft je lichaam namelijk de kans om zich aan te passen aan de zwangerschap. Want vergis je niet, zwanger zijn is hard werken. Soms is bedrust voor een korte periode noodzakelijk, om een tijdelijke complicatie te stabiliseren bijvoorbeeld. Daarna mag je het gewone leven weer beetje bij beetje oppakken.
Op je zij slapen is veruit de beste slaappositie als je zwanger bent. Het zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt zodat meer voedingsstoffen en zuurstof je baby kunnen bereiken.
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Ook leuk is om je baby in de buik te wiegen. Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen.
Maar eigenlijk kan je partner het hartje het beste horen als hij/zij een oor op je buik legt. Doe dit aan de kant van het ruggetje van de baby, ter hoogte van de schouderbladen. Er is dan een snelle, zachte klop te horen.
De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen. Uit hun cijfers blijkt dat eenzijdige gehoorschade bij baby's vaak voorkomt. Dat houdt in dat ze met het ene oor beter horen dan met het andere. Het gehoororgaan ontwikkelt zich al in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap.
Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap
Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels kleiner wordt. Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt.
Til aan het begin van je zwangerschap altijd in één handeling en niet meer dan 10 kilo. Na de 20e zwangerschapsweek til je niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo. Na de 30e zwangerschapsweek til je niet meer dan 5 keer per dag maximaal 5 kilo.
Jouw lichaam bij 15 weken zwangerschap
Nu je in je 15e week bent, ligt de baarmoeder ligt al boven je schaambeen waardoor je buik iets uitsteekt en het al iets duidelijker te zien is dat je zwanger bent. Deze week voel je dat je borsten minder gevoelig zijn geworden en dat de misselijkheid verder afneemt.