We zeggen dan “taqabal Allahu minna wa minkoem”, “moge Allah het accepteren, van ons en van jullie”. “ Net als het voor veel moslims afwachten is wanneer de maand precies begint, is dat ook zo bij de afsluiting.
Tegenwoordig zeggen wij het woord amen meestal na een belofte of zegen of een gebed. Vroeger zeiden mensen het ook na een vervloeking.
Ameen: (Amen, Oh heer, beantwoord mijn gebed) Acceptatie, bijvoorbeeld na een smeekbede (du3a). Djazak Allah (ghairan): (Moge Allah je belonen (met het beste)) Dit zeg je wanneer je iemand wil bedanken die iets goeds gedaan heeft voor jou.
Djazaak Allaahoe Khayran: moge Allah je met het goede belonen. Het antwoord hierop is: wa iyaak. Tegen een vrouw zeg je: wa iyaakie. Djennah: Paradijs.
Wanneer een moslim van plan is het gebed te verrichten, verricht men eerst de kleine wassing (Woedoe) en spreekt daarna de Iqaamah uit, zeggende: "Allahoe akbar. Allahoe akbar. Asjhadoe allaa ilaaha illa Allah.
De tasbih is een hulpmiddel bij het verrichten van dzikr, waaronder het gedenken van de (99) 99 Schone Namen van God en het prijzen van Allah na het gebed door 33 maal Soebhan Allah (verheven is God), 33 maal Al-hamdoelillah (alle lof zij God) en 33 Allahoe Akbar (God is groot) te zeggen.
“Wie na elk (verplicht) gebed drieëndertig keer soebhaanAllaah (Verheven is Allah), drieëndertig keer Alhamdoelillaah (alle lof zij Allah) en drieëndertig keer Allahoe akbar (Allah is groot) zegt, negenennegentig dus, en het voltooit met de honderd door het zeggen van: Laa ilaaha illAllaahoe wahdahoe laa Shariekalah, ...
Amin is een Arabisch woord waarvan de stam dezelfde betekenis heeft als de Hebreeuwse stam. Moslims gebruiken amin op dezelfde wijze als gelovige joden en christenen amen. Amin wordt in het bijzonder gezegd na de recitatie van de eerste soera (al-Fatiha) van de Koran.
Allah i 3awnak
Gebruik : Om iemand te ondersteunen bij iets moeilijks. Om iemand te ondersteunen bij iets (bijna) onmogelijks.
Miljoenen malen per dag weerklinkt in de Nederlandse steden het Hamdulillah, de Arabische vertaling van God zij geloofd. En evenals christenen gebruiken moslims dit halleluja om verwondering, dankbaarheid of tevredenheid uit te drukken.
Subḥānahu wa ta'alā (Arabisch: سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى, geprezen en verheven is Hij) is een uitdrukking door moslims gebruikt na het horen, zeggen, schrijven van of een verwijzing naar de Arabische vertaling van de naam God, Allah, afgekort als swt of het Nederlandse gvH.
Hij las hardop tijdens het ochtendgebed, de eerste twee gebedseenheden van het Maghrib- en het cIshaa'-gebed, het Djoemcah-gebed, het cIed-gebed, het Istisqaa'-gebed (gebed voor regen) en het Koesoef-gebed (gebed tijdens zons- of maansverduistering).
"Allah y barak fiek" is een Arabische uitdrukking die "Moge Allah jou zegenen" of "Moge Allah genade op jou hebben" betekent. Het wordt vaak gebruikt als een manier om iemand te bedanken of om iemand succes toe te wensen.
Jazaka' Allah Khairun vertaald uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah u belonen met goedheid". De perfecte manier om iemand te bedanken voor hun hulp, dit is zeker om een glimlach te brengen naar de ontvangers gezicht.
De geleerden zijn het er unaniem over eens dat een persoon die niet kan staan, zittend mag bidden. De Profeet (vrede zij met hem) zei tegen cImraan ibn Hoesayn: “Verricht het gebed staand en als je dat niet kan, (verricht het) dan zittend. En als je dat niet kan, verricht het dan liggend op je zij.”
Wat te antwoorden aan Allah y Chafik? Na de aanroep reageren we met "Amin" en als de persoon die de dua heeft gedaan ziek is, reageren we met "Amin wa iyyak".
Je kan natuurlijk simpelweg volstaan met 'gecondoleerd'. Wil je het liefst op een islamitische manier condoleren, dan kan je het volgende zeggen; Ina Lilahi wa Ina Ilayhi Raji3oen – Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.
En iedereen fluistert hetzelfde toe aan het kersverse bruidspaar: Allahi kemel bel ghair, moge Allah jullie huwelijk vervolmaken...
Toen de Islam is gekomen heeft Allah de Verhevene de groet voorgeschreven aan de gelovigen, deze groet is de vredesgroet namelijk: Assalamo Alaykom Warahmatollahi Wabarakatuh. Allah azw zegt in Surat Nour: “Wanneer jullie dan huizen binnentreden, geef julliezelf dan de salam, een groet van bij Allah, gezegend en goed.
Moge Allah soebhanahoe wa ta'ala jou genezen! O Allah, Heer van de mensen, neem het kwaad weg, genees hem en U bent de Genezer. Er is geen genezing dan Uw genezing, een genezing die geen ziekte achterlaat. Ik vraag Allah soebhanahoe wa ta'ala om jou een genezing te schenken die geen sporen achterlaat.
Dus als iemand van jullie niest en Allah prijst (door Alhamdoelillaah te zeggen), dan is het een verplichting voor iedere moslim die hem hoort om 'YarhamoekAllaah' (Moge Allah jou genadig zijn) tegen hem te zeggen. En het gapen is van de Shaytaan.
Al-Bahoetie zegt: “Als iemand in het gebed glimlacht, dan maakt dit het gebed niet ongeldig. Dit is de mening van de meerderheid, zoals aangegeven is door Ibn ul-Moendhir.” Aangezien het glimlachen het gebed niet ongeldig maakt, kun je het gebed gewoon voortzetten en hoef je dit niet af te breken.
Sluit uw gebed af
Als u alles hebt gezegd wat u wilde zeggen, kunt u uw gebed besluiten door te zeggen: 'In de naam van Jezus Christus, amen. ' Dat doen we omdat Jezus ons heeft geboden in zijn naam te bidden en alles in zijn naam te doen.
Daarna zei hij: “O Allah, vergeef mij en wees mij genadig.” De Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) zei: “Je bent te haastig geweest, o dienaar. Wanneer je het gebed hebt verricht en gaat zitten, prijs Allah (dan) zoals Hij het verdient om geprezen te worden, (en) spreek de gebeden over mij uit.
De twee engelen zullen vragen: 'Wie is jouw Heer?' , 'Wie is jouw profeet?' en 'Wat is jouw godsdienst?' Indien de vragen juist beantwoord worden, zal de tijd tot de Dag des oordeels aangenaam zijn.