Het drie dagen vasten dieet - door drie dagen niet te eten boost je je immuunsysteem. Je hele immuunsysteem kikkert ervan op. Wie zich een beetje gammel voelt, elke virus dat voorbijkomt oppikt en het gevoel heeft dat zijn weerstand belabberd is, doet er goed aan om eens een dag of drie niet te eten.
Als je niet eet verbrandt het lichaam gemiddeld ongeveer 300gram lichaamsvet per 24 uur. Je kan dus zeggen dat je ongeveer 900gram tot een kilo vet kunt verliezen als je 3 dagen niet eet.
3 dagen vasten vernieuwt je hele immuunsysteem
Onderzoeken (bron) hebben aangetoond dat vasten gedurende slechts drie dagen niet alleen je immuunsysteem kan stimuleren, maar het ook volledig kan regenereren, wat weer helpt om een lang en gezond leven te garanderen.
Uit ervaring is gebleken dat tijdens een vastenkuur van 5 dagen het lichaamsgewicht daalt met gemiddeld 2 kg. Het secundaire effect is dat na 5 dagen vasten de stofwisseling verhoogt blijft en dat ook met normaal gezond eten eventueel nog een aantal kilo's afgevallen wordt.
Gezondheidsvoordelen. Pijl doet zelf ook aan vasten. Hij zegt dat er sterke aanwijzingen zijn dat af en toe niet eten gezondheidsvoordelen heeft. "Het lijkt er heel sterk op dat als je af en toe een dag of een paar dagen stopt met eten, je lichaam beschermd raakt tegen veel chronische ziekten.
Als je honger hebt, en dat heb je, na drie dagen vasten, beginnen stamcellen kennelijk nieuwe witte bloedcellen aan te maken. Witte bloedcellen helpen je om infecties te bestrijden, ze zijn verantwoordelijk voor een goed functionerend immuunsysteem.
Als we afgaan op de gegevens die bekend zijn over hongerstakers, dan kun je 46 tot 73 dagen zonder voedsel voor je overlijdt.
5 kilo afvallen in een week door weinig eten
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Waarbij mensen gemiddeld ongeveer 3 weken zonder vast voedsel kunnen overleven, geldt dit voor water niet. Een volwassen vrouw bestaat voor ongeveer 52 procent uit water, bij een man is dat ongeveer 63 procent.
Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt dus zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!
Gefermenteerde voedingsmiddelen – Zuurkool, augurken, kimchi zijn prima om te eten na het vasten omdat ze zowel goede voedingsstoffen als natrium bevatten. De groenten worden in wezen ook voorverteerd door de bacteriën, dus ze zijn gemakkelijk te verteren.
Tijdens het vasten worden overbodige en beschadigde witte bloedcellen afgebroken en afgevoerd. Dit proces noemen we autofagie. Wetenschappers zijn er nog niet over uit wanneer dit proces precies begint. Afhankelijk van je dieet zou autofagie 10 tot 72 uur na de laatste opname van voedsel beginnen.
Wanneer de grens van 48 uur is verstreken, maakt het lichaam vijf keer zoveel groeihormoon aan in vergelijking tot wanneer je niet vast. Hierdoor blijft de spiermassa behouden en vermindert de accumulatie van vetweefsel, Na 54 uur is je insulinespiegel erg laag en wordt je lichaam steeds gevoeliger voor insuline.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Na de 72 uur vasten is het belangrijk om dit vasten toch regelmatig toe te passen. Wij kiezen voor: Min 5 dagen per week intermittent fasting toe te passen waar we minimum 16uur vasten tussen de laatste en de eerste maaltijd de dag daarop. 1 tot 2 x per maand een langere vasten periode toe te passen.
Afwisselend vasten kan voordelen voor de gezondheid opleveren. Het kan helpen om af te vallen en het verbetert mogelijk de bloeddruk en het cholesterol. Meer onderzoek is nodig naar de effecten op de lange termijn.
Je vetverbranding verbetert: als je na 20.00 uur nog eet/drinkt zijn je glucose- en insulinespiegels 's nachts hoog. 's Avonds kan ons lichaam namelijk veel slechter koolhydraten (je glas fris, biertje, wijn, chips, crackertjes etc.) verwerken dan overdag.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
Stoppen met eten en drinken beschadigt je organen
Toch wijzen wetenschappelijke studies uit dat stoppen met eten en drinken, niet geheel verrassend, leidt tot verhongering, uitdroging en schade aan allerlei organen. Het lichaam kan in uiterste geval ongeveer 1 - 2.5 maanden zonder eten, echter niet zonder drinken.
Kun je in een week 10 kilo afvallen? Nee, dat is niet mogelijk. Je kunt op een gezonde manier tot zo'n 2 kilo per week afvallen. Dat doe je door elke dag voldoende voedingsstoffen te eten uit verse, koolhydraatarme voeding: groente, fruit, vlees, vis, eieren, zuivel, noten, zaden en pitten.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Wanneer je langere tijd niet eet kun je last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, wazigheid en een 'hangry' gevoel (iets waar vrouwen meer last van hebben dan mannen, volgens experts).
Dit gebeurt doordat je bloeddruk zakt en je hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Afhankelijk van de conditie, sterft een ernstig zieke doorgaans binnen één à twee weken. Als de stervende af en toe nog wat water drinkt, kan het iets langer duren (meerdere weken).