Hier vind je heel veel koolhydraatarme broodvervangers. Denk aan veel soorten crackers, divers brood, losse broodjes (zoet, neutraal of hartig), pannenkoekjes, muffins. De meeste baksels zijn ook geschikt om in te vriezen, te bewaren en handig om mee te nemen naar het werk of school.
Wil je echt iets anders dan brood, dan zijn granen zoals zilvervliesrijst, quinoa, gierst en boekweit een goed alternatief. Bak bijvoorbeeld pannenkoekjes van boekweitmeel of van havermeel met geprakte banaan.
Conclusie: Je kunt gewoon brood blijven eten, ook als je wilt afvallen. De 'succesverhalen' van mensen die zijn afgevallen nadat ze gestopt zijn met brood eten zijn berust op de negatieve energiebalans die daardoor ontstaat.
Als je helemaal geen brood eet, is de kans op een tekort aan jodium groot. Gebruik dan in elk geval keukenzout dat verrijkt is met jodium: Jozozout. Jodium zit behalve in brood ook in eieren, zeewier, vette zeevis (makreel, zalm, haring) en witvis (kabeljauw en koolvis). Volkorenbrood is het beste, dat weet iedereen.
Als je als vrouw geen brood meer eet, zou je bijvoorbeeld dagelijks 220 gram peulvruchten en 70 gram noten moeten eten, en dan nog krijg je niet voldoende jodium binnen. Voor mannen leveren de berekeningen wel een 'passende' oplossing op: dagelijks 900 gram groenten, 1000 gram fruit, 500 gram aardappelen en veel water.
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Gezond broodbeleg
Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood. Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Koolhydraten in pindakaas van verschillende merken kunnen nogal wisselen, deze twee zijn behoorlijk laag in koolhydraten: Tegua Proteine (AH) 6,7 gram koolhydraten per 100 g. Whole Earth crunchy (AH) pindakaas 7,4 gram koolhydraten per 100 g, per el ongeveer 1,5 gr. khd.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Wil je weinig calorieën binnenkrijgen, verwissel dan 1 boterham voor 1 cracker. Maar eet je alleen maar crackers, probeer dan nog een andere bron van jodium te zoeken (zoals garnalen of eieren).
Een knäckebrödje bevat rond de 40 kilocalorieën. In een snee brood zitten er ongeveer twee keer zo veel. Dat klinkt dus superslank, zo'n cracker. Maar meestal eet je twee crackers in plaats van één boterham en dan zit je aan een gelijke hoeveelheid calorieën.
Wasa Vezelrijk (328 kcal), Wasa Volkoren (330 kcal) en Leksand Original blauw (350 kcal) zijn de 3 soorten met de minste calorieën per 100 gram.
Ontbijten met yoghurt is gezond. Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt. Kwark bevat veel eiwitten wat goed is voor de spieren en herstel ervan. Maar het bevat ook calcium en vitamine K2. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen in de botten.
Daarnaast is fruit licht verteerbaar. Dat is gunstig, omdat je spijsvertering ´s ochtends nog op gang moet komen. Fruit is ook een gezonde bron van koolhydraten en het eten van fruit als ontbijt draagt meteen weer bij aan je dagelijkse aanbevolen 2 tot 3 stuks fruit. Het is praktisch en gezond.